Arve Henriksen 2007 (foto: Oliver Heisch)

Radka Toneff-pris i Molde

Radka Toneff minnepris ble i dag delt ut under jazzfestivalen i Molde. Minneprisen er på 25 000 kroner, og den ble delt ut for sjette gang.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Radka Toneff Minnepris 2007 ble tildelt musikeren Arve Henriksen. Radka Toneff Minnepris er på kr 25.000

Sangerinnen Radka Toneff døde høsten 1982 bare 30 år gammel. Ideen bak Radka Toneff Minnepris er å hedre hennes minne og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver.

I begrunnelsen for å tildele prisen til Arve Henriksen heter det:

”Årets prisvinner har etter avsluttet utdanning på Jazzlinja ved NTNU i Trondheim i 1989 markert seg som en våre aller mest særpregede jazzutøvere. Han er en av våre musikere med størst internasjonal suksess.

Prismottakeren er trompeter, men han har i de siste årene også fokusert mye på det vokale. Han har et særpreget musikalsk uttrykk hvor han balanserer mellom det kraftfulle og det vare. Det merkes både når han benytter et rent akustisk uttrykk, og når han kombinerer instrumentet med sang, elektronikk og live sampling.

Han henter inspirasjon fra hjembygda Stryn, japansk hagekunst, japanske musikkinstrumenter, samtidsmusikk og forskjellige retninger innen jazz. Ut fra dette arbeider han seg ofte inn minimalistiske landskap hvor forenklingen trekkes ut til det ytterste. Dette høres ikke minst i hans tre kritikerroste solo – CD’er fra 2001, 2004 og 2007.

Hans personlighet, åpenhet og særegne tone kommer til uttrykk når han opptrer som soloutøver, og han setter preg på de prosjektene han medvirker i som for eksempel Supersilent , Jon Balkes Magnetic North Orchestra, Trygve Seim Ensemble, Christian Wallumrød Ensemble og med Trio Medieva,”

Om Radka Toneff Minnepris
Da sangerinnen Radka Toneff døde i 1982, mistet vi en av våre aller fremste sangerinner. I løpet av sin korte karriere rakk Radka å gi ut tre fonogrammer; ”Winter Poem” (Zarepta/Polygram), ”It don’t come easy” (Zarepta/Polygram) og ”Fairytales” (Odin).

I 1993 ga plateselskapet Odin ut konsertplata ”Radka Toneff – Live in Hamburg”. Samtidig ble det besluttet å opprette et minnefond for å hedre Radka Toneff og for å stimulere utøvere som arbeider i Radka Toneffs ånd. Minnefondet er opprettet på bakgrunn av royaltyinntekter fra de to utgivelsene på Norsk jazzforums plateselskap ”Odin”.

Tidligere mottakere av Radka Toneffs Minnepris:

* 1993 – Sidsel Endresen
* 1997 – Kirsten Bråten Berg
* 1999 – Karin Krog
* 2001 – Per Jørgensen
* 2003 – Live Maria Roggen
* 2005 – Solveig Slettahjell

Radka Toneff Minnepris blir delt ut hvert annet år, og et styre bestående av Sidsel Endresen, Solveig Slettahjell, Jan Ole Otnæs og Arild Andersen har valgt ut årets prisvinner.

Dette i følge en pressemelding.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev