Norske navn på Nattjazzen
Nattjazzen i Bergen er et årlig høydepunkt for alle jazzinteresserte her hjemme. Årets norske artistrekke omfatter sterke navn som Jan Garbarek, Krøyt, Håkon Kornstad Trio, Kaizers Orchestra, Solveig Slettahjell, Shining, Bitt og Spellemannprisvinner Urban Connection. Samtidig fyller festivalen 30 år, noe som markeres med et bestillingsverk av Sidsel Endresen.
En av Nattjazzens høydepunkt blir sikkert konserten med Jan Garbarek, som skal finne sted i Gieghallen. Garbarek har som vanlig med seg et sterkt lag, med Marilyn Mazur (perkusjon), Eberhard Weber (bass) og Rainer Bruninghaus (tangenter).
Ellers lar vi forhåndsomtalende fra Nattjazzen tale for seg selv, både når det gjelder Garbarek og de øvrige norske artistene som trekkes frem her.
Jan Garbarek: Etter debutplaten i 1969 var det klart at en sensasjon var født på den norske jazzscene. Med en instrumentkontroll uten sidestykke, og John Coltrane som et sterkt forbilde, utviklet Garbarek et helt spesielt sound som umiddelbart gav ham et navn på den internasjonale jazzscenen. Mange som hører det Garbarek gjør i dag vil med rette ha problemer med å kalle det jazz; Garbarek har først og fremst utviklet seg til å bli en grensesprenger. Han er kanskje en av de største genrevandrerne på den internasjonale scenen, og har markert seg sterkt innen folkemusikk og worldmusic. Med sin umiskjennelige lyriske tone har han skapt et musikalsk landskap som nå blir gjenkjent over hele verden som Garbareks eget. Hans kunstneriske integritet og evne til å være nyskapende har gjort ham til en av verdens mest respekterte musikere.
Med seg har han sitt faste stjernelag; Marilyn Mazur, Eberhard Weber og Rainer Bruninghaus.
Sidsel Endresens Living Rooms – et bestillingsverk for Nattjazzens 30-årsjubileum: Det er en av våre mest allsidige og seriøse kunstnere som har tatt på seg oppdraget å skape et jubileumsverk for Nattjazz 2002. Sidsel Endresen har arbeidet som profesjonell sanger, komponist og lyriker i over 20 år, men besitter fremdeles en samtidighet i det kunstneriske uttrykket som gjør henne til en ruvende skikkelse i europeisk musikkliv.Med bestillingsverket for Nattjazzjubilèet 2002 har Sidsel Endresen tatt utgangspunkt i både lyd og bilde, og har med seg video-kunstner Tone Myskja. Idèen er å skape rom der lyd og bilde kommuniserer, uten at det blir musikk illustrert med bilde eller vice versa. Kommunikasjonen vil foregå på en måte som både skaper kontraster, brudd, tangeringer og fellesskap.
Av musikere har Sidsel Endresen med seg sterke improvisatører som Solveig Slettahjell (vokal) Jan Bang (rytmer/samples) og Christian Wallumrød (tangenter). I tillegg vil det muligens bli nok en vokalist. Musikerne vil få mye rom til improvisasjon, hvor det kollektive vektlegges framfor den enkeltes soli.
Krøyt: Krøyt er popmusikk for framtiden, og utfordrer den tradisjonelle genre-tankegangen med improvisasjonsmusikk i pop-format, med et egenartet elektronisk-akustisk lydbilde. Samtidig som å være en fantastisk musikalsk opplevelse, er Krøyt i konsertformat mer en ett blikk verdig. Deres bruk av video-loops, live kamera og fra tid til annen dansere, setter en helt spesiell stemning i konsertlokalet. Det suggerende musikalske og abstrakt visuelle utfyller hverandre i en fantastisk symbiose av lyd og bilde. Med Kristin Asbjørnsen (vokal), Øyvind Brandtsegg (vibrafon / programmering), Thomas Dahl (gitar)
Magnus Torkildsen (lyd) og Atle Ramsøy Halle (live-kamera).
Kaizers Orchestra: Plateslippet 1. september 2001 resulterte i at det norske folk ble overforet med øst-europeisk resistanse-rock fra alle kanaler, og det sies at Kaizers Orchestra er noe av det største som hendt norsk rock siden DumDumBoys og CC Cowboys. Musikken er pulserende energitynget og dramatisk, men samtidig sensitiv, beskrivende og lettfattelig. I tillegg til standardbesetning brukes oljefat, pumpeorgel og bilfelger for å fremsakaffe det upolerte, skranglete trøkket Kaizers står for. Med Jan Ove Ottesen (gitar, vokal, oljefat), Terje Vinterstø (gitar, felg, perkusjon), Rune Solheim (trommer), Helge Risa (pumpeorgel, piano), Geir Zahl (gitar, vokal, oljefat, orgel) og Jon Sjøen (kontrabass). Debutalbumet «Ompa til du dør» nærmer seg nå 50 000 solgte, etter svært intensiv turnering landet rundt.
Solveig Slettahjell & Slow Motion Orchestra: Solveig Slettahjell er en av Norges beste jazzvokalister. Hun har hatt et langvarig duosamarbeid med pianisten Håkon Hartberg, og er medlem av vokalkvartetten Kvitretten. I tillegg til jazzstandarder og klassisk har Solveig vært innom andre stilarter, bl.a. som vokalist i funkbandet Squid.I fjor kom debutplaten hennes, «Slow Motion Orchestra» ut til en varm mottakelse. Platens innhold er bygget rundt standardlåter, gjort med en slik kjærlighet til stoffet, og i så særegne vakre versjoner, at det er en plate som absolutt kan anbefales.Det er bare å glede seg til en aften med en stemme som både kan varme kropp og sjel. Med Solveig Slettahjell (vokal), Sjur Miljeteig (trompet), Mats Eilertsen (bass), Morten Qvenild (piano) og Per Oddvar Johansen (trommer).
Urban Connection: Urban Connection spiller musikk som er forankret i 50/60-tallets bop-tradisjon. Derfor innehar bandet aksept både hos den eldre jazzgarde og hos ungdommen som fascineres av den energiske utførelsen og bandets musikalske lekenhet. Det tett-kommuniserende trondheims-ensemblet er en fryd for øret – pågående, dynamisk og vitalt. Urban Connection er et av de norske jazzband som turnerer mest i utlandet, og i år 2002 vant bandet Spellemannspris i klassen Jazz. Et nytt norsk band er på vei mot stjernene. Frode Nymo (sax), Steinar Raknes (bass) og Håkon M. Johansen (trommer).
Shining: Shining er et av de meget lovende bandene på den nye unge jazzscenen i Norge. De spiller moderne og energisk jazz med en stor porsjon ungdommelig pågangsmot og sterk skapervilje. Musikken er ny, men det finnes klare referanser tilbake til gamle storheter; særlig er arven etter Coltrane, Coleman og Bley tydelig. Her det bare å glede seg til en konsert der noen av Norges mest lovende musikere vil fremføre drivende jazz i Coltranes ånd. Med Jørgen Munkeby (saksofon), Aslak Hartberg (bass), Torstein Lofthus (trommer) og Morten Qvenild (piano).
Bitt: En utforskende iver og søken etter nye og spennende måter å uttrykke seg rytmisk på har resultert i musikk som beveger seg i et rått og tilhogd landskap, utfordrende og infernalsk både for utøver og lytter. Hans allsidighet og brede erfaring skinner igjennom det hektiske og brutale lydbildet. Med krum rygg og spastiske bevegelser trakterer han trommesettet med en voldsom entusiasme. Ved Kleives hjelp strekker begrepene tekno og elektronika seg mot nye høyder. Med Audun Kleive (trommer), Ståle Storløkken (div. tangenter), Christian Wallumrød (div. tangenter), Arve Henriksen (trompet) og Jan Bang (samples).
Håkon Kornstad Trio: Håkon Kornstad Trio leverer musikk som ligger i grenselandet mellom fri improvisasjon og jazz. Selv sier de at det er musikk med atonale snutter og energiske groover.
Når de går på scenen har de bare en settliste i skisseform som de tar utgangspunkt i, før de setter i gang inn i et musikalsk landskap der vi kan ane inspirasjon fra bl.a. Ornette Coleman, George Russell og Arne Nordheim. De blander flere stilarter slik at de skaper en egen atmosfære og kan absolutt fort bli et av de bandene som følger etter Bugge Wesseltoft og Nils Petter Molvær ut på den internasjonale scenen. Bl.a. ble det skrevet i Jazznytt om dem: «De tre musikerne vet å posisjonere ut energi, meditasjon og soloraid på en gjennomtenkt og vettug måte. Noe av det mest blendende man har hørt om fra unge norske improvsatorer på lenge.» Med Håkon Kornstad (saksofon), Mats Eilertsen (bass) og Paal Nilssen-Love (trommer).
Flere nordmenn vil antagelig også kjenne igjen den elektronisk baserte duoen Low Tide Digitals, som i fjor høst ga ut plate på Rune Grammofon. Av andre og enda større utenlandske artister under årets Nattjazz, nevner vi i forbifarten bl.a. Joe Zawinul Syndicate, The Vienna Art Orchestra, Eliane Elias Trio og Erik Truffaz, samt de svenske rock-orienterte orkestrene Kent og Fläskkvartetten.
Nattjazzens 30-årsjubileum blir i tillegg til et sterkt konsertprogram markert med en serie gratis utekonserter på Vågsalmenningen (Bergen sentrum) i løpet av hele perioden. Dette gratisprogrammet kommer medio april. Festivalen avvikles som tidligere år på Kulturhuset USF, i tillegg til Jan
Garbarek Group i Grieghallen.Billettsalget til årets festival starter fredag 15.mars på Billettservice.
Du finner ytterligere informasjon på denne nettadressen.
Ledige stillinger
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024
Nestgruppeleder bratsj
Kilden teater og konserthusSøknadsfrist:16/12/2024
Prosjektansvarlig
IFPI NorgeSøknadsfrist:09/12/2024
Kunstnerisk leder Trondheim Voices
Stiftelsen Midtnorsk jazzsenterSøknadsfrist:15/01/2025