Ed Thigpen (Scantet-cover)

Knut Riisnæs med Ed Thigpen på Cosmopolite

Den 74 år gamle Ed Thigpen vil for de fleste jazzelskere være mest kjent for sitt samarbeid med Oscar Peterson og Ella Fitzgerald. Lørdag 16. oktober spiller den amerikanske jazzlegenden konsert på Cosmopolite i Oslo – for anledningen med Knut Riisnæs som gjest på tenorsaxofon.

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

På 1950- og -60 tallet utgjorde Ed Thigpen sammen med bassisten Ray Brown rytmegruppen i Oscar Petersons trio, og turnerte verden rundt – bl.a. som del av legendariske Jazz at the Philharmonic.

Om Thigpen’s talent som musiker uttalte Peterson til den amerikanske jazzskribenten Gene Lees:

«Ed Thigpen was a reflective yet complete percussionist. He wasn’t really a drummer, he was a percussionist. He had that feeling all the time that it wasn’t just drums that he was sitting at. He sees his drums as a complete, not instrument, but orchestra. Ed Thigpen has a touch on the drums that you seldom hear.»

Thigpen’s karriere startet på slutten av 1940-tallet da han spilte med bl.a. Andy Kirk og Cootie Williams. I 1964 flyttet han til New York, og samarbeidet bl.a. med Dinah Washington og Bud Powell. Samme år forlot han Oscar Peterson for å samarbeide med Ella Fitzgerald.

I 1971 flyttet Thigpen, som så mange andre amerikanske jazzmusikere, til København. Han har i alle år siden det vært et sentralt navn på den danske jazzscenen, og har også gjort seg bemerket som pedagog – og for sitt samarbeid med unge danske jazzutøvere. Thigpen gjorde for øvrig et dundrende comeback på den danske scenen på slutten av 90-tallet med sine innspillinger med pianisten Carsten Dahl, skriver Cosmopolite i sin pressemelding i anledning konserten.

Til Oslo har Ed Thigpen denne gangen med seg sin «Scantet» – frontet av Jens Winther (trompet) og Tomas Franck (tenorsaksofon), med Kasper Villaume og Jesper Bodilsen på henholdsvis piano og bass.

For anledningen er dessuten Knut Riisnæs med som gjest på tenorsax. Om den norske musikerens siste album, «Touching», som var hans første egne utgivelse på nærmere et tiår, skrev Tor Hammerø følgende på Puls’ nettsider:

«Også i musikkens verden kan mangt og mye oppleves som urettferdig – tildels ekstremt urettferdig. Mange har fått oppmerksomhet og oppnådd berømmelse som langt overskrider deres talent, mens andre har tilbragt årevis i relativ anonymitet – til tross for et enormt talent og stor personlighet. Knut Riisnæs tilhører den sistnevnte kategorien. I tifellet Knut Riisnæs snakker vi om en komponist, arrangør og bandleder, men mest av alt saxofonist og musikant, som – mye på grunn av sin beskjedne framferd og framtoning – har vært en musikalsk juvel alt for få har fått gleden av å oppleve og nyte (…) Knut Riisnæs er en musikant av verdensklasse og med potensiale til å nå langt ut.»

Konserten går av stabelen lørdag 16. oktober, klokken 21, og foregår altså på Cosmopolite Scene i Møllergata i Oslo.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev