Jazznytt, nr. 1, 2003

Jazznytt med ny utgave

Norges ledende jazzmagasin, Jazznytt, feirer årets første utgave på Smuget i Oslo mandag kveld. Temaet for dette nummeret av Jazznytt er den stadig voksende improvisasjons-scenen her hjemme. I den anledning vil duoen Isglem presentere sitt nye album «Fire», mens Ivar Grydeland/Ingar Zach og Morten Engebretsen/Magne Vestrum også vil opptre på scenen, sammen med den kritikerroste kvartetten Shining.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Norsk jazz har for tiden et stort og gledelig oppsving, og er omfattet med stor interesse både her hjemme og i utlandet. I Norsk jazzforums 50. år ser man at et nitidig arbeid over tid har gitt resultater, skriver Jazznytt-redaktør Jan Granlie i en pressemelding for det nye bladet. – Norske jazzmusikere har aldri tidligere vært så etterspurte i utlandet. Festivalene ute i Europa står nærmest i kø for å sikre seg de «hotteste» norske navnene. Og i den forbindelse vil Jazznytt markere årets første nummer med konsert på Mandagsklubben på Smuget på utgivelsesdatoen for bladet.

Konserten på Smuget er et samarbeid med plateselskapet NORCD, som slipper Isglems nyeste produksjon «Fire» denne kvelden. Isglem består av Karl Seglem – saksofoner, bukkehorn, vokal – og Terje Isungset – perkusjon, bukkehorn, vokal -, og regnes som en av de fremste eksponentene for fri improvisert musikk i Norge,

— Isglem regnes sammen med saksofonisten Frode Gjerstad blant noen av pionerene for denne musikkens utbredelse, fra sent 80-tall og frem til dagens ekspansive scene rundt klubben Blå, skriver Granlie. – Temaet for årets første nummer av Jazznytt er nettopp den stadig voksende improscenen, og vi vil denne kvelden presentere noe av det beste innenfor denne musikkformen i Norge.

I det nye nummeret, som legges ut for salg denne uken, kan interesserte bl.a. lese intervjuer med Maja Ratkje, Ivar Grydeland og Ingar Zach fra SOFA-labelen og den svenske saksofonisten og klarinettisten Fredrik Ljungkvist, samt mindre samtaler med Sten Sandell, Frode Gjerstad og Evan Parker i anledning den nylig avviklede All Ears-festivalen. I tillegg kan man få med seg reisebrev fra Shinings turné i Kina på tampen av fjoråret, der kvartetten spilte seks konserter i fire byer. Ellers inneholder Jazznytt som vanlig anmeldelser og festivalreportasjer, samt faste spalter som Blindebukk i Platearkivet (Karl Seglem) og Fem Øde Øy-plater (Tonny Kluften). Nybegynnere innen jazzfaget blir dessuten guidet inn i Radka Toneffs korte, men svært viktige karriere.

Gitarist Ivar Grydeland og perkusjonist Ingar Zach dukker også opp på scenen under slippfesten på Smuget i kveld, i likhet med Morten Engebretsen og Magne Westrum, som begge for tiden studerer ved Musikkhøyskolen i Oslo – Engebretsen på jazzlinjen, og Westrum innen klassisk-feltet. – Vi gleder oss til å høre disse to musikerne som blant de innerste kretser blir rost opp i skyene for sin nyskapende musikk, uttaler Granlie. Konserten byr til sist på et møte med Shining, med Morten Qvenild (piano), Jørgen Munkeby (saxofon), Aslak Hartberg (bass) og Torstein Lofthus (trommer).

Dørene åpner klokken 20, mens konserten starter kl. 21. Billettprisen er satt så lavt som til kr. 50,-, og musikerne vil opptre i den rekkefølgen de er omtalt her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.