Illustrasjon Canal Street (Foto: canalstreet.no)

Canal Street i kraftig ekspansjon

Arendal Jazz & Blues Festival, eller Canal Street, går av stabelen for 10. gang i år. Siden første arrangement i 1997 har festivalen ekspandert kraftig. Årets utgave har vokst til en fullblods festival som går over seks dager, og blant headlinerne kan Canal Street skilte med internasjonale artister som den britiske jazzentertaineren Jamie Cullum og Angelique Kidjo fra Benin. I tillegg skal Terje Rypdal og Paolo Vinaccia stå bak et originalt og storslagent bestillingsverk som vil sprenge rammene for vanlige konsertframføringer. – Vi ønsker å servere dette bestillingsverket som en gratiskonsert til byen i anledning jubileet vårt, sier festivalleder Mats Aronsen.

Kalender

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Terje Rypdal og Paolo Vinaccia er hjernene bak bestillingsverket, og de kommer til å spille på en scene som er plassert i vannet inne i havnebassenget Pollen i Arendal sentrum. I tillegg skal fire Colin Archer-skøyter med shantikor om bord komme seilende inn.

— Paolo Vinaccia kommer ned til Arendal til uka for å gjøre lydopptak av diverse båtmotorer, sjekter, skøyter, og dampbåten Petrine. Dette skal brukes i bestillingsverket. Det er de foreløpige ingrediensene i verket, sier festivalleder Mats Aronsen.

Havnebassenget Pollen er firkantet og det gir festivalen en mulighet til å vise fram dette visuelt orienterte bestillingsverket for mange mennesker.

— Det kan bli plass til opptil 5000 mennesker i gatene, på kaiene og i et trappeamfi. Vi ønsker å servere dette bestillingsverket som en gratiskonsert til byen i anledning jubileet vårt, og Pollen egner seg godt til en slik type setting, sier Aronsen.

Sterk vekst

Canal Street har vært gjennom en kraftig vekst som spesielt har gjort seg gjeldende de siste fem årene. Fra tre-fire konserter og to festivalmedarbeidere det første året i 1997, har festivalen nå ekspandert til en seks dager lang fest og med internasjonale artister som Jamie Cullum og Angelique Kidjo på programmet.

— Festivalen har vokst jamt og trutt hele tiden, både i publikumstall og budsjetter. Nå er vi over 200 personer involvert i festivalen. Veksten har vært ganske kraftig, men det har vært en organisk vekst, og den har vært passelig stor. Det har vært et poeng å ha kontroll på utviklingen, og samtidig ha med oss folk i byen og myndighetene, sier Aronsen.

Har Canal Street en målsetning om å bli enda større?

— Vi vil vokse mer. I år kan vi trekke 10-12 000 mennesker. Kanskje kan vi bli dobbelt så store på sikt, men vi må se hva vi og byen tåler. Men vi jobber også med å profesjonalisere organisasjonen, og blant annet tar vi skrittet fra å være en stiftelse, som vi ble i 2001, til å bli et aksjeselskap i løpet av våren. Det blir en viktig organisasjonsmessig endring

— Men det er ikke noe mål i seg selv å bli blant landets fire-fem største festivaler, vi vokser i den takten vi tror passer for oss, sier Aronsen.

Spisset program

Til tross for at årets Canal Steet blir den største så langt i organisasjonens historie, vil festivalen presentere seks konserter mindre enn fjorårets utgave.

— Vi har spisset programmet og bruker vesentlig mer penger på artister i år, noe som igjen gir seg utslag i mer krevende produksjoner. Vi har slanka programmet med ca. en konsert pr. dag. I forhold til Jamie Cullum er han en stor utgiftspost, vi har ikke vært så mye ute å handlet i den store verden før, sier Aronsen.

Cullum vil spille på avslutningsdagen på festivalens hovedscene på Sam Eydes plass. Der kommer også Kidjo til å gjøre sin konsert lørdag, etter Bugge Wesseltoft New Conception of Jazz. I tillegg er Bo Kaspers Orkester, BigBang, Sofian og Sondre Lerche blant de største navnene på Canal Street..

— Utescenen kan ta opptil 3000 mennesker, og kommer til huse hovedkonsertene hver kveld under festivalen, sier Aronsen.

Bestillingsverket i regi av Rypdal og Vinaccia, som vil foregå på åpningsdagen, er foreløpig navnløst.

— De vil bruke et lokalt uttryk for det å komme seg tilbake i en trygg havn etter en ferd på havet. Vi har satt lokale folk på saken, sier Aronsen.

Canal Street foregår i perioden 25. – 30. juli, og fullt program kan leses på festivalens hjemmesider.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev