all Ears - plakat 2007 (all-ears.no)

all Ears i januar – programslipp

all Ears har sluppet programmet for den sjette utgaven av festivalen. Den foregår fra 11. til 14. januar. Siden 2002 har all Ears presentert en rekke nasjonale og internasjonale musikere som kan relateres til improvisasjonsbegrepet, og fokuset har ligget på å presentere musikere som er ukjente for konsertpublikummet i Norge. Slik er det også i år.

Kalender

Av Carl Kristian Johansen

For mangfoldet sin del er derfor all Ears en uvurderlig møteplass for konsertgjengere, og for improvisasjonsmusikken har festivalen blitt en helt sentral begivenhet.

Årets festival forlenger denne filosofien med årets program. Den svenske saksofonisten Mats Gustafsson er neppe en ukjent kapasitet for impro-publikummet i Norge, men plassen hans på plakaten rettferdiggjøres av at han er en ledende figur internasjonalt. Gustafsson har sluppet en duoplate med den spanske improvisasjonspianisten Agustí Fernández, og disse vil opptre sammen på festivalens avslutningsdag på Deichmanske Hovedbibliotek.

Ikue Mori
Begrepet levende legende er ofte misbrukt i musikksammenhenger, men i forhold til Ikue Mori kan det være på sin plass å trekke det fram. Komponist/improvisatør Mori var en del av No Wave-bandet DNA i New York på slutten av 1970-tallet. DNA er et av de mest innflytelsesrike bandene fra den perioden, og inkluderte også Arto Lindsay og Tim Wright (Pere Ubu, Essential Logic).

Mori bor og jobber i New York og er en del av kretsen rundt John Zorn. Hun gir regelmessig ut plater på Zorns label Tzadik, og hun har også sluppet plater med hyperproduktive Zorn i trioen Hemophiliac, som også inkluderer Mike Patton.

Andre grupper inkluderer duoprosjektet Phantom Orchard med Zeena Parkins, John Zorn’s Electric Masada, en kvartett med Kim Gordon (Sonic Youth), DJ Olive og Jim O’Rourke, samt trioen Mephista med Susie Ibarra og Sylvie Courvoisier. Mori har også samarbeidet med jazztrompetisten Dave Douglas, og har vært assosiert med Hild Sofie Tafjord og Maja Ratkje i Fe-mail.

Ikue Mori var trommeslager i DNA og har tatt dette med seg videre. Etter endt ferd med DNA begynte Mori å eksperimentere med trommemaskin i sin improvisasjonsmusikk, og først rundt 2000 startet Mori å benytte seg av lap top som instrument. Under all Ears skal Mori gjøre en solokonsert, samt en konsert med Else Olsen S som har utmerket seg som traktør av preparert piano i kompositoriske sammenhenger og som improvisatør.

Fra gamle mestere til nye
Videre bør den 80-år gamle saksofonisten Lol Coxhill trekkes fram. all Ears mener Coxhill er en av de frieste improvisatørene i dag, og ved siden av engasjementer med The Spontaneous Music Ensemble og AMM har Coxhill vært involvert i filmprosjekter, teater, og vært å finne i rock- og blues-sammenhenger.

Perkusjonist Paul Lovens opptrer sammen med svenske Thomas Lehn og all Ears skriver dette i programmet: «Disse karene er langt fra ukjente størrelser, Lovens (trommer og perkusjon) er hva vi kan kalle en mester innen faget, han har konsentrert seg om det frie uttrykk siden 1969! Lehn på sin side har gitt synthesizeren en ny era, og han har et liveuttrykk og en tilstedeværelse som får selv den modigste musiker til å miste munn og mæle.»

Som en forlengelse av støy- impro-konsertene med Merzbow, Keiji Haino og Hijokaidan i Oslo de senere årene, kommer duoen Incapacitants fra Japan for å besøke Oslo. Det er første gang Incapacitants gjør konsert utenfor Japan. I dette landskapet kan vi relatere Tommi Kärenen og Campbell Kneale – altså støymusikk i forskjellige avskygninger.

Den norske delen av programmet kan foruten de allerede nevnte skilte med Hild Sofie Tafjord, Motsol, Kahn, MoHa!, Kjetil D. Brandsdal.

Her er programmet for den sjette all Ears-festivalen:

Torsdag 11. januar, Fabrikken, kl. 20:30

* Khan (Ola Høyer, Dag Erik Knedal Andersen, Stian Westerhus)
* Ikue Mori, Else Olsen S
* Motsol (Stine Janvin Motland, Ståle Solberg)
* Incapacitants

Fredag 12. januar, Fabrikken, kl. 20:30

* Ikue Mori
* Fumio Tommikawa (Incapacitants, Tommi Keränen)
* Lol Coxhill
* Birchville Cat Motel


Lørdag 13. januar, Fabrikken, kl. 20:30

* Kjetil Brandsdal
* Lehn-Lovens duo
* MoHa!
* Hild Sofie Tafjord, Campbell Kneale


Søndag 14. januar, Deichmanske Bibliotek, kl. 15:00

* Agustí Fernández
* Mats Gustafsson

Søndag 14. januar, Rekord, kl. 20:30
* all Ears-fest med ad hoc program satt sammen av Anders Hana

Rekord ligger i Ebbelsgate 4 og Fabrikken ved Akerselva ved Blå. Merk at alle konsertene begynner presis.

Besøk hjemmesiden til Ikue Mori. all Ears driftes av Paal Nilssen-Love, Maja Ratkje, Lasse Marhaug og Kjetil Møster. Besøk hjemmesiden til all Ears for musikerbiografier og mer informasjon. Nilssen-Love, Ratkje, Marhaug og Møster spiller programslipp-konsert på Fabrikken 4. januar.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev