Khalid Salimi

Verdensmusikk og norsk samtidsfolkemusikk

Det ble i dag kjent at Khalid Salimi skal åpne Telemarkfestivalen 2003, som starter 7. august. – En viktig forutsetning for at kunstnere og musikere med minoritetsbakgrunn skal kunne delta, er at de blir innlemmet i det norske kunst- og kulturlivet, sier Salimi, som i dag er nestleder i Norsk kulturråd, og for øvrig styremedlem i norske PEN.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Arrangørene i Telemarkfestivalen sier at de er stolte over å få nettopp Khalid Salimi til å åpne årets festival, som går av stabelen fra 7. – 10. august.

— Ikke berre representerer Salimi festivalens største bidragsyter, men også kunnskap og engasjement i forhold til kunstnere og kulturarbeidere med minoritetsbakgrunn. Telemarkfestivalen vil vere ein arena for samtidsfolkemusikken – noe som også innebærer en bevisst holdning til alle utøvere og musikere som utvikler den norske folkemusikken i dag. Mer enn noen gang er dette et viktig arbeid for en festival som jobber med den kunstarten som best kan knytte menneske og kulturytringar saman: musikk, og for vår del folkemusikk, uttaler ledelsen i festivalen.

Khalid Salimi er født i 1954, og var en grunnleggerne av Antirasistisk senter i Oslo på 1970-tallet. Etter at han gikk av som leder for denne institusjonen, har han sidan 1996 vært nestleder i Norsk kulturråd og ansvarlig redaktør for tidsskriftet Samora.

Salimi er styremedlem i Norsk PEN. Han var videre kunstnerisk leder for Stiftelsen Horisonts første storsatsning, Mela 2002 i Oslo – en møteplass for norsk og pakistansk kunst og kultur. Som forfatter, skribent og redaktør har han fokusert på tema som bl.a. etnisitet og rasisme, ytringsfrihet, menneskerettigheter, norsk kunst- og kulturpolitikk, litteratur, m.m. Faglig har Salimi bakgrunn fra psykologi, sosialantropologi og sosiologi, i tillegg til Norsk Journalisthøgskole.

Åpningskonserten vil finne sted i Gullbring torsdag 7. august, og vil ellers ledes av telemarkingen Astrid Versto, som er kommunikasjonsdirektør i NORAD. I løpet av forestillingen blir det mulig å få med seg Spelemannslaget Bøheringen, Bø Juniorspelemannslag, Bø Dansarring, samt torader-solisten Kristin Gravaune, som var fjorårsvinneren av Eckbo Legaters folkemusikkpris. Ellers vil Javid Afsari Rad (santor) og Anne Hytta (hardingfele) opptre med folkemusikalsk samspill, i likhet med munnspillviruosene Tran Quang Hai og Svein Westad. Det blir magedans med Vienoula Røe, samt innslag med Majorstuen og den finsk-norske folkemusikkgruppen Frigg, sonm bl.a. ble kåret til årets festivalorkester under Kaustinen – Finlands og Nordens største folkemusikkfestival.

Mer informasjon om årets Telemarkfestival vil du kunne finne på denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.