IMG_0463

Kulturminister Ellen Horn åpner verdensmusikkfestivalen Verden i Norden 2000

Rikskonsertene er stolte over at kulturminister Ellen Horn har takket ja til å åpne årets Verden i Norden-festival, med temaet «Global Queens – Women in World Music».

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Åpningskonserten tirsdag 31. oktober er en forestilling bygget på nordiske middelalderballader, kalt Stemmenes skygge. Kvederne Kirsten Bråten Berg og Lena Willemark, perkusjonisten Marilyn Mazur og danserne Ingrid Lorentzen og Patrick King Silverhult har skapt et visuelt vakkert og musikalsk spennende dykk i vår nære kulturarv.

De neste dagene eksploderer festivalen i rytmer fra de fleste kontinenter. Programmet rommer både tradisjonell musikk, blant annet fra Aserbajdsjan og Japan og urban, dansbar verdensmusikk. Sigøynermusikk, flamenco og raï er representert ved de fremste kvinnelige sangerne innen sjangrene, henholdsvis Vera Bila, Carmen Linares og Cheikha Rimitti. Latin-Amerika er sterkt inne i bildet med stjernene Susana Baca (Peru), Toto La Momposina (Colombia), Albita (Cuba) og det unge, spennende bandet Da Lata (UK/Brasil).

Et av festivalens mange høydepunkter er den unge, karismatiske Rokia Traore fra Mali. Med føttene godt plantet i Afrikas jord og hjertet fullt av hjemlandets musikalske rikdommer, har hun en moderne og likefrem holdning til musikken, og framfører sine blues-inspirerte sanger med mezzo-dyp stemme og akustisk akkompagnement. Rokia Traores konserter og to CD-er bringer for tida fram superlativene verden over, både hos anmeldere og publikum.

Rokia reiser for øvrig på turné til Tromsø og Trondheim:

Onsdag 1. nov.: Oslo, Kulturkirken Jakob (Verden i Norden)

Fredag 3. nov.: KulturHuset, Tromsø (Verden i Tromsø)

Lørdag 4. nov.: Blue Garden, Trondheim (Trondheim Jazzfestival)

Rundt 200 musikere og sangere fra 26 land kommer til Oslo for å delta på festivalen mellom 31. oktober og 5. november. I tillegg til konsertene arrangeres seminaret «Kvinner i musikkbransjen», med debatter og workshops lørdag 4. november – samt «Barnas verdensdag» med verksteder og stor familiekonsert søndag 5. november. Begge arrangementer finner sted på Grønland Kulturstasjon.

Verden i Norden arrangeres i høst for sjuende år på rad av Flerkulturelt Musikksenter i Rikskonsertene. Grundige og oppdaterte nettsider om arrangementer finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.