Bare Egil Spellemannslag: Bare Egil i ny drakt høres rett og slett veldig bra ut, skriver Ballades anmelder etter konsertene på Riksscenen i helgen. Spellemannslaget består foruten Egil Hegerberg av Odd Nordstoga, Roald Kaldestad, Tuva Syvertsen, Erik Sollid og Gjermund Silset (Foto: Knut Utler)

Hverdagssurrealisme i kledelig folkedrakt

Bare Egil har kledd opp låtkatalogen sin i bunad og beltestakk, og det høres rett og slett veldig bra ut.

Kalender

Kammermusikkonsert

27/07/2021 Kl. 19.00

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

– I kveld skal vi krysse det beste fra to verdener, sier Egil Hegerberg og ser fornøyd ut på et ivrig publikum. Og det skal vi til gagns. Den absurd-humoristiske viserocken er blitt til absurd-humoristisk folkemusikk. Han åpner med sin største hit, «Arne går mot døra», for anledning med nynorsk tekst. Allerede da er i grunnen stemningen satt.

Det er langt ifra bare Bare Egil på scenen denne kvelden. Det er en glimrende gjeng som er samlet: Tuva Syvertsen og Erik Sollid på fele og hardingfele, Odd Nordstoga på trekkspill, Roald Kaldestad på gitar og mandolin, og Gjermund Silset på kontrabass. De blir presentert som «de, han, han og han» et stykke uti konserten, men stiger heldigvis opp fra anonymitet til å ta betydelig større plass etter hvert.

Strålende formidler
Det er tydelig at Egil Hegerberg spiller for sine egne. Fanskaren jubler for hver lille vits – men det er liten tvil om at Egil er en god formidler. Til tider er han også en skuespiller – for eksempel når trønderfarsotten «Flæsk og duppe» skal til pers. Han går inn i trønderrollen med hud og hår, selv om monologen strekkes ut hakket for langt.

Prating og tøysing blir en like stor del av konserten som låtene. For anledningen kommuniserer hovedpersonen på ekstra folkemusikalsk vis: det danses, knipses og hoies. Tulletelemarkdialekten sitter som et skudd, og Egil høres egentlig nøyaktig ut som en treig hardingfelespiller som aldri blir ferdig å fortelle om slåtten sin.

Ny melodiøsitet
Den etter hvert enorme låtkatalogen om alt og ingenting kler sin folkedrakt. Låtene får en helt ny piff og melodiøsitet. Her er det ikke lenger kun tekstene og Egils nasale stemme som spiller hovedrollen, det musikalske får en større tyngde. Dette drar også de absurde tekstene litt lengre ned på jorda. Litt.

Bare Egil Spellemannslag (Foto: Knut Utler)

Mot slutten får selve spellemannslaget tre mer frem i lyset, og improviserer frem hvert sitt vers av siste låt, «Alle mine fine ugler» – for øvrig presentert som «vårt draumkvede, på en måte». Ingen klarer å holde fnisingen tilbake, og det er alltid en fryd å se musikere som koser seg på scenen– selv om konserten med fordel kunne vært kuttet tjue minutter.

Tango og modulering
Andre ekstranummer og aller siste låt ut, «Hei lyngdøl, ta deg ei øl», har fått en småspicy tangokjole på (tenk at man skulle få se Odd Nordstoga spille tango!), og er et av kveldens høydepunkter. Alt ender i en slags «Hey Mickey!»-medley og en modulering som sørger for at stemningen forblir godt i taket, lenge etter at det nyoppstartede spellemannslaget er gått av scenen.

Konsert på Riksscenen i Oslo lørdag 12. oktober

Bare Egil Spellemannslag:
Egil Hegerberg – vokal
Odd Nordstoga – trekkspel, gitar
Roald Kaldestad – gitar, mandolin
Tuva Syvertsen – fele, hardingfele
Erik Sollid – fele, hardingfele
Gjermund Silset – kontrabass

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev