Musiker, komponist og forsker Annbjørg Lien og Ballade-redaktør Guro Kleveland i samtale på Riksscenen i Oslo lørdag 19. februar 2022. (Foto: Knut Utler)

Ballade radio: Live-samtale med Annbjørg Lien

Annbjørg Lien ble intervjuet av Ballade på scenen etter releasekonserten for plata «Janus» på Riksscenen i februar. Hør om Liens virke som musiker, komponist, formidler og forsker – og om å miste det viktigste instrumentet en musiker har: Hørselen.

Kalender

Konsert: ENCORE – INSPIRASJON

27/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Konsert med TERJUNGENSEMBLE

29/09/2023 Kl. 18:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

30/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

30/09/2023 Kl. 15:30

Oslo

I 2015 ble den kjente musikeren og komponisten Annbjørg Lien plutselig døv på det ene øret.
– Sudden deafness, heter det. Det var to hovne mandler. Plutselig ble jeg veldig svimmel. Så gikk det to uker, og så var jeg døv.

I denne samtalen forteller Lien om hvordan hun med hjelp av et Cocklea-implantat (CI) trente opp hjernen til å lytte igjen gjennom gamle minner om lyd, og lærte å mestre både hverdagslivets lyder og musikkens tonalitet på nytt.

Hør Ballade radio med Annbjørg Lien på Spotify

Hør i Apple podkaster.

Annbjørg Lien forteller om årene mellom 2015 og nå, årene da hun hadde behov for å ta tak i andre verdier og dykket inn i akademia. Hun gjennomførte løpet fra studier til doktorgradsdisputasen ved universitet i Agder i september 2020 om hvordan karakteristikker i hardingfelemusikken kan brukes som kompositoriske verktøy, og vi får høre om prosessen og «den pulserende forandringen», hvordan plata Janus sprang ut av doktorgradsarbeidet, og hvordan musikken fikk det siste ordet i forskningsprosjektet.

Annbjørg Lien hadde et regelrett stjerneband med seg på konserten denne kvelden: Hans Fredrik Jacobsen på fløyter, Knut Reiersrud på gitar, Bjørn Ole Rasch på trøorgel, Rune Arnesen på perc./ trommer og Annbjørg Lien på hardingfele, nykkelharpe og vokal. (Foto: Knut Utler)

I samtalen snakker Lien også varmt og engasjert om kulturens betydning i samfunnet. Hva betyr kultur? Hvordan får vi forankret kultur i lokalsamfunnet? Hvilke bærekraftsmål har kultur mot Agenda 2030?
– Kulturlivet må sette et språk på verdien av kultur, det må kommuniseres og det må komme innenfra. Hvis ikke vi berører og blir berørt, så har vi tapt.

Samtalen mellom Annbjørg Lien og Guro Kleveland ble tatt opp live etter releasekonserten for plata Janus 19. februar 2022. (Foto: Knut Utler)


Hør samtalen i Ballade radios Soundcloud:

 

 

Denne våren er Annbjørg Lien såkalt Husvarm-artist på Riksscenen i Oslo, og skal ha tre konserter på den nasjonale arenaen for folkedans og folkemusikk. Konsert nummer to i rekka skjer lørdag 19. mars, når Annbjørg Lien og felespilleren Catriona MacDonald fra Shetland viser publikum de kulturelle og historiske båndene mellom Norge og Shetland gjennom både tradisjonelt og nykomponert materiale. De har tidligere samarbeidet tett, blant annet gjennom suksessgruppa String Sisters.

Annbjørg Lien og Catriona MacDonald i 1994. (Foto: Knut Utler)

 

 

 

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjonssjef

Arktisk Filharmoni AS

Kunstnerisk leder

BIT20 Ensemble

Distriktsmusikar hardingfele/fele

Sunnfjord kulturskule

Organist

Flå Sokn

Pianolærer

Nord-Fron kommune / Fron kulturskole