Faksimile av Dagbladets anmeldelse av BigBang (Foto: Skjermdump)

– VG truet med sanksjoner

VG kalte platebransjen inn til møte onsdag. I følge deltakere på møtet truet avisen med sanksjoner om de ikke fikk førsteretten til anmeldelser og intervjuer. – Sprøyt, svarer VG.

Kalender

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Tirsdag sendte VG ut en mail til mange av landets største plateselskaper og managementbyråer for å informere om et hastemøte dagen etter. «I kjølvannet av VGs nye musikkekstra på fredager må vi informere om noen vesentlige punkter ift. vår musikkdekning fremover. Beklager kort varsel, men dette haster – og det er svært viktig.», skrev VGs journalist og anmelder Thomas Talseth i mailen som Ballade har fått tilgang på.

Ballade har snakket med flere av de som var til stede på møtet. Ingen av dem ønsker å stå frem med navn, men alle forteller samme historien: Møteinnkallelsen var en reaksjon på at Dagbladet på tirsdag trykket sin anmeldelse av BigBangs album «Epic Scrap Metal». Møtedeltakerne oppfattet det slik at VG ønsket denne anmeldelsen eksklusivt til sin musikkdag, som siden tidlig februar har vært på fredager. Nina Lauritzen i Head Of Promotion (som gjør promoarbeid for BigBang) sier til Ballade at VG ikke har bedt om dette.

— Sjokkerende
Deltakerne på møtet forteller at VG truet med å sanksjonere utgivelser som de fremtiden ikke får omtale før andre publikasjoner. Det ble gjort klart at BigBang nå neppe kom til å få spesielt stor oppmerksomhet i VG på fredag, og at lignende episoder i fremtiden kunne føre til at avisen ikke ville være interessert i å dekke artister og utgivelser fra samme selskap.

— Det var sjokkerende. Møtet var ikke noe sted for dialog, vi ble kalt inn for å bli tilsnakket. Det var først etter at møtet var ferdig at vi fikk snakket sammen litt oss i mellom, sier en av møtedeltakerne.

Flere påpeker at VG og Talseth selv har brutt sperrefrister.

— Det gjelder for så vidt både for Dagbladet og VG. Det nytter ikke å snakke om sperrefrister med dem, sier en av møtedeltakerne.

Les også: [link id=66588 title=»VG vil vite hvor mye du drikker«]

Ser problemstillingen
En av de som var til stede på møtet har ingen problemer med å se problemstillingen.

— Det er et problem, både for oss og for avisene, at de store utgivelsene anmeldes så snart en har sjansen. Jeg har selv sendt ut plater til anmeldere og kunnet lese anmeldelsen deres på nettet to timer senere. Jeg forstår at for VG er nyhetsverdien i en BigBang-anmeldelse nå tapt. Men å true med sanksjoner er bare tull. Og om VG nå gir BigBang dårlig omtale fordi andre har anmeldt dem tidligere, er det i alle fall noe rart på gang.

Andre sier at de oppfattet Talseths beskjed på møtet som at de nå måtte velge side: Enten var de med VG, eller så var de med Dagbladet.

Les også: [link id=66476 title=»– VG-lista er helt avleggs«]

Mistet posisjonen
En av de tilstedeværende mener møtet vitner om at VG har mistet sin posisjon som landets største avis.

— Jeg oppfattet det som et slags skrik om at «vi er i ferd med å miste makten vår». De er jo ikke landets største avis lenger, og får man en god anmeldelse i Aftenposten, selger det mer enn om man får en god anmeldelse i VG. Men det er uansett ikke poenget, for vi prioriterer ikke aviser på den måten. Vårt mål er at flest mulig anmelder platen tettest mulig opp til slippdato. I dette tilfellet handlet det om at en journalist i Dagbladet hadde fått BigBang-skiva for å forberede et intervju, og så gitt den videre til en anmelder. Slikt har skjedd før, og det kommer til å skje igjen. Vi må simpelthen bare stole på hverandre.

VGs Stein Østbø var også tilstede på møtet, og sa i følge de Ballade har snakket med på et tidspunkt i fra om at formuleringene nok ikke hadde vært helt heldige, og at han selv aldri ville brukt ordet «sanksjon».

— Det reneste sprøyt
Thomas Talseth vil ikke si noe om bakgrunnen for møtet på onsdag.

– Det var et internt møte mellom oss og våre kontakter i bransjen, forklarer han.

— I følge flere av de tilstedeværende på møtet skal du ha truet med sanksjoner om VG i fremtiden ikke får førsterett på anmeldelser og intervjuer. Kan du bekrefte det?

– Det er det reneste sprøyt. Hvis en nyhet, som både anmeldelser og intervjuer ofte kan defineres som, ”ryker” i et konkurrerende medium, betyr det selvfølgelig at nyhetsverdien for oss er redusert. Dette har vi informert om, og det er langt derfra til ”trusler”.

— Hva er ditt eget forhold til sperrefrister?

– Hvis jeg tar imot en plate mot lovnad om å ikke anmelde den før et gitt tidspunkt, holder jeg det løftet. Med unntak av hvis avgjørende premisser endres, og løfter gitt til oss brytes underveis.

— Er dere ekstra opptatt av disse problemstillingene nå etter overgangen til musikkfredager?

– Vi var opptatt av dem før, vi er opptatt av dem nå.

— Hvilke konsekvenser får Dagbladets anmeldelse av BigBang på tirsdag for måten VG dekker dette i morgen?

– Som alltid vurderer vi våre anmeldelser ut i fra faktorer som størrelsen på artisten og hva anmelderen synes om platen. Hvis den allerede er bredt omtalt i et konkurrerende medium, er dét selvfølgelig en faktor som tas inn i vurderingen av plassen vi bruker på den.

— Hvor ofte skjer det at saker «blåses» av andre medier, og hvordan kan det eventuelt reguleres slik at alle får like villkår for dekningen?

– Vi breaker altfor mange egne nyheter til at dette er en problemstilling vi befatter oss med.

— Enkelte av deltakerne sier at de oppfatter møtet delvis som en konsekvens av at VG ikke lenger er landets største avis, og kanskje er i ferd med å miste noe av makten avisen har hatt tidligere. Din kommentar til det?

– Det er et beviselig faktum at VG er Norges mest leste avis. Tar man med tallene for nett og mobil – som er naturlig å gjøre i 2011 – er vi ikke bare størst, men suverent størst. Bransjens hunger etter å få sine artister og produkter omtalt i VG etterlater ingen grunn til bekymring for oss.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev