Inger Dirdal

Vellykket eksportfremstøt

For første gang har musikkindustrien deltatt i en norsk næringslivsdelegasjon. Forrige uke stilte Music Export Norway AS (MEN) med en delegasjon på tolv personer i forbindelse med kongebesøket i Japan. – Vi er godt fornøyd, oppsummerer Inger Dirdal, direktør i MEN.

Kalender

Reza e i Ragazzi

12/04/2024 Kl. 20:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Det var under Music Export Norways seminar på Midem i Cannes i januar man fikk signaler om at musikk fra nå av ville bli «oppgradert» til næring. Den norske musikkbransjen ble derfor invitert til å delta på linje med fisk- og oljeindustrien til å møte sine kontakter i Japan.

På kort varsel stilte et lag bestående av plateselskapene Kirkelig Kulturverksted, Voices of Wonder, Continental Records, Warner, Grappa, Simax, Aurora, samt organisasjonen Gramart, Norsk Musikkinformasjon og representanter for Phonofile, Artpages og Music Agent. Ledere for musikkdelegasjonen var styreformann og direktør i Music Export Norway, Barry Matheson og Inger Dirdal.

— Vi er fornøyd med turen, og fornøyd med at musikkbransjen er tatt på alvor av Nærings- og handelsdepartementet som en bransje. Vi har også fått tilbakemeldinger fra Eksportrådet om at de var fornøyd med presentasjonen musikkbransjen gjorde i Japan. Tiden vil vise om besøket fører til konkrete resultater, for i Japan kan slikt være en ganske langsiktig prosess. Men vi håper dette ikke er siste gangen norsk musikkbransje får være med på en slik tur, sier Inger Dirdal.

De enkelte selskap og organisasjoner hadde individuelle møter med sine kontakter i Japan. En del av de japanske kontaktene ble også invitert til en lunsj hvor HM Kong Harald var tilstede. Selve hovedarrangementet fant sted onsdag 28. mars, da man hadde invitert representanter for japansk musikkbransje til et seminar. Her presenterte man hva norsk musikkbransje står for i dag i ord lyd og bilde. I tillegg fikk man en presentasjon av Phonofile, Artpages og Music Agent, som nå lanseres i en rekke land verden over.

Ved tidligere statsbesøk har alltid musikk inngått som en del av den kulturelle siden av besøket. Så også denne gang, da Vertavo-kvartetten fremførte norsk og japansk musikk under den såkalte returmiddagen, som det norske kongeparet holdt for sine japanske verter. Her imponerte den japanske keiserinnen de norske gjestene med ganske inngående kunnskaper om norsk musikk. Et annet innslag under besøket var med The Brazz Brothers, som sammen med japanske kollegaer opptrådte på en tilstelning arrangert av den norske fiskeridelegasjonen.

At musikk også fikk spille en vesentlig rolle for hele næringslivsdelegasjonen sørget handels- og næringsminister Grete Knudsen for, idet hun arrangerte en karaokeaften hvor en rekke unike og hittil ukjente norske sangtalenter fikk utfolde seg fritt. Om det førte til japansk platekontrakt for noen av de involverte er heller tvilsomt.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.