Alf Prøysen (Foto: Arkiv)

NOPA, Norsk Viseforum og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere går sammen om Prøysenprisene

Prisene deles ut 23. november,

Kalender

Cute Aggression

30/09/2022 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera 1. oktober

01/10/2022 Kl. 15:30

Oslo

Cikada duo på Nødutgangfestivalen

01/10/2022 Kl. 20:00

Nordland

Prøysenprisene er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene skal gis til komponister og tekstforfattere som har gjort en fremragende innsats innen innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og kr 25.000.

NOPA har delt ut prisene siden 1996, og i år har Norsk Viseforum blitt samarbeidspartnere. Mens Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) bidratt med sin kompetanse inn i juryen. Prisene består av Prøysenprisen og Teskjekjerringprisen, og tidvis blir også Alf Prøysens hederpris delt ut.

– Viseforum ivaretar sangpoeseien i alle former og tar vare på det musikalske mangfoldet vårt. Det er helt i Prøysens ånd, og vi syns det er fantastisk at de er med som samarbeidspartnere, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA i en pressemelding.

Styreleder Ingrid Kindem i NOPA (Foto: Anne Valeur)

– Hvorfor vil NOPA ha samarbeidspartnere på prisene nå?

– Vi mener prisen tjener godt av å ha flere samarbeidspartnere, som bidrar med kompetanse inn i jury og er med på å fremme målet om at Prøysens tekst og musikk skal leve videre, sier Kindem, til Ballade.

Hun forklarer valget av partnere slik:

– Vi har sett oss om etter naturlige samarbeidspartnere som er en del av Prøysen-universet. Der mener vi at barne- og ungdomsboklitteraturen er naturlig, fordi vi deler ut Teskjekjerringprisen. Det samme gjelder Norsk Viseforum, som vi mener ivaretar sangpoeseien i alle former og tar vare på det musikalske mangfoldet vårt.

Kulturarv
Audun Reithaug, daglig leder i Norsk Viseforum, mener Prøysenprisene både gir en viktig anerkjennelse, men også bidrar til å ta vare på kulturarven.

– For Norsk Viseforum, som jobber for å styrke vilkår og betydning for viser i Norge, skulle det bare mangle at vi er med på et samarbeid om Prøysenprisene. Prøysenprisene er en av de fremste utmerkelsene en norsk visekunstner kan få. Den bidrar til å gi velfortjent heder og ære til artister som bærer noe av arven etter Prøysen videre, sier han i meldingen.

Han mener selve prisutdelingen og konserten, Prøysen tel by’n, bidrar til å aktualisere Prøysen blant flere generasjoner.

– Prøysen må ikke bare være en museal dikter som kom fra Hedmarken en gang og som forbindes med barnetimen på femtitallet. De Prøysen-versjonene som No. 4, Aslak Borgersrud, Tuva Syversen med flere har fremført på dette arrangementet vitaliserer Prøysen på en måte som aktualiserer ham til i dag, sier han.

Barn og unge
Taran L. Bjørnstad, leder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere forteller i meldingen at de setter pris på å bli tatt med i prisarbeidet.

– Spesielt er vi stolte og glade for å bidra til Teskjekjærringprisen med kompetanse i juryen og finansiering av prisen som spesielt vektlegger kunstnerisk arbeid innen diktning eller visekunst rettet mot barn og unge, sier

De som har plukket ut årets Prøysenpris-vinnere er Frida Ånnevik (juryleder), Trygve Skaug, Linda Sunne (fra NBU) og Hogne Moe (sekretariat).

Prisene skal deles ut under det årlige arrangementet Prøysen tel by’n, som holdes i Kulturkirken Jacob på Alf Prøysens dødsdag – 23. november.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Pr i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev