Når eksplosjonene overdøver musikken
«Sannheten er krigens første offer», lyder et gammelt ordtak. I det siste har det svirret mange rykter rundt sensur av musikk i media etter terroraksjonen mot New York, der sanger som Louis Armstrongs «What A Wonderful World» og John Lennons «Imagine» skal ha havnet på svarteisten. Også norske TV- og radiostasjoner så seg nødt til å endre på programmene sine etter forrige ukes hendelser. Ballade har snakket med kanalsjefene i P1, Petre og NRK 2.
I forbindelse med Gulfkrigen ble en rekke artister og sanger vurdert som upassende av store utenlandske TV- og radiostasjoner. Band med navn som Massive Attack og Bomb The Bass opplevde med ett å bli svartelistet. I lys av den dramatiske verdenssituasjonen har det nå dukket opp rykter om lignende sensurtiltak. Hovedvekten av disse ryktene har pekt på den store, amerikanske radiokjeden Clear Channel, som skal ha anbefalt for sine radioer at man ikke spiller ”støtende” låter med bl.a. John Lennon, Louis Armstrong og Led Zeppelin.
Clear Channel, som regnes som verdens største radionettverk, skal ha sendt ut en liste over sanger som nå bør ungås. En rekke av disse låtene er åpenbart plukket ut ifra selve låttitlene, der vi finner mer eller mindre absurde eksempler som Frank Sinatras ”New York New York”, Elvis Presleys ”You’re The Devil In Disguise”, Filters ”Hey Man, Nice Shot”, Rolling Stones’ ”Ruby Tuesday” (fordi aksjonen fant sted på en tirsdag) og Bobby Darins ”Mack The Knife” (fordi kaprerne skal ha brukt kniver for å tiltvinge seg kontrollen over flyene som krasjet inn i tårnene). Mer oppsiktsvekkende er det likevel kanskje at også sanger med et livsbejaende, solidarisk og pasifistisk innhold befinner seg på den angivelige svartelisten – deriblant John Lennons ”Imagine”, Louis Armstrongs ”What A Wonderful World” og Hollies’ ”He Ain’t Heavy, He’s My Brother”. Ellers finnes det også spesielt mange utøvere av hardrock på listen, der hele syv sanger med AC/DC blir anbefalt fjernet fra spillelistene. Aller dårligst ut kommer det politisk engasjerte og samfunnskritiske bandet Rage Against The Machine – der Clear Channel skal ha anbefalt boikott av samtlige av deres sanger.
Clear Channel har senere gått ut og sagt at det ikke finnes noen slik liste – i hvert fall ikke i form av et direkte forbud. Det skal være opp til hver enkelt radiostasjon å presentere musikk de finner passende.
Også her hjemme har tragedien i New York preget TV- og radiosendingene – også i form av hva du ikke får se og høre.
— Sensur er jo alltid et betent uttrykk, sier konstituert Petre-sjef Marius Lillelien. – Men samtidig bør man vise ansvar og ta hensyn til den aktuelle situasjonen. Allerede tirsdag ettermiddag satte vi oss ned for å se på hvilke konsekvenser hendelsene i New York burde få for sendingene våre. Vi prøvde da å vurdere helheten i programmene våre, og vurderte alt fra enkeltsanger som sto på spilleplanen til programinnhold. Det ville rett og slett ikke vært spesielt smakfullt, om vi ved en tilfeldighet hadde startet sendingen onsdag morgen med for eksempel Tom Pettys ”Free Falling”.
Nå venter verden nervøst på USAs reaksjoner på attentatene – og Lillelien forteller at Petre allerede har det han omtaler som en ”beredskapsplan”.
— Om det skulle bli militære gjengjeldelser, kommer vi til å sørge for at nyhetene skal komme kjapt på, samtidig som vi nok kommer til å dempe musikkvalget.
En lignende taktikk har også storebror P1. Per Ole Hagen forteller at man dempet musikken både på tirsdag og onsdag i forrige uke, mens man nå kjører tilnærmet normalt.
— Vi endret både uttrykk, tempo og trøkk i programmer som Herreavdelingen og Hovigs Hangar. Vi prøver å bruke hodet, og har ingen klare forbud mot spesielle sanger. En låt som ”First We Take Manhattan” med Leonard Cohen ville nok ikke være det mest følsomme man kunne presentere. Men vi har ingen sensur på linje med det som tilskrives Clear Channel-nettverket. Vi ville aldri ta antikrigssanger bort fra spilleplanen, eller legge vekt på å spille låter med ”patriotisk” innhold. John Lennons ”Imagine” ville etter min mening være en svært passende sang å spille i disse dager. Livet går heldigvis tross alt videre.
Også kanalsjef Oddvar Bull Tuhus i NRK 2 har merket at folk er opptatt av spørsmålet om sensur i disse dager. Da en iransk spillefilm plutselig forsvant fra sendeplanen i forrige uke, satte det i sving rykter om at kanalen hadde grepet inn pga. opphavslandet.
— Det er riktig at vi valgte å ta filmen av programmet, men det har selvsagt ingenting med at den er iransk å gjøre. Vi snudde om på hele sendeflaten vår, og tok ut alt som kunne forbindes med død og elendighet. Den nevnte filmen er glimrende i seg selv, men kretser rundt tema som selvmord, noe vi ikke syntes var passende i situasjonen. Vi fjernet for øvrig også amerikanske actionfilmer fra programmet.
En tverrpolitisk, internasjonal underskriftsliste om besinnelse i denne dramatiske situasjonen finner du hos nettstedet thepetitionsite.
Ledige stillinger
Kommunikasjonsrådgiver/ medarbeider i 60% stilling
Norsk Viseforum (NVF)Søknadsfrist:11/11/2024
Doktorgradsstipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid innen opera
KHiO OperahøgskolenSøknadsfrist:01/12/2024
Scenetekniker/ snekker
Operaen i KristiansundSøknadsfrist:20/10/2024
Fem ledige stillinger
Kristiansund kulturskole og Operaen i KristiansundSøknadsfrist:20/10/2024
Journalist/redaktør til vikariat
Kontekst / Creo - forbundet for kunst og kulturSøknadsfrist:13/10/2024