Per Ole Hagen, 2004

– Klippe, klippe, sa kjerringa!

-Det er tungt å jobbe for norsk musikk på radio når vår ærede motpart FONOs daglige leder ikke vil forstå hva vi faktisk sier. Dette handler heller ikke om å vinne en diskusjon, men at vi alle er enig om hva som er norsk musikk og hva som ikke er det, sier Per Ole Hagen i dette innlegget med klar adresse til Jan Paulsen i FONO.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Per Ole Hagen, sjef i P1

Det er tungt å jobbe for norsk musikk på radio når vår ærede motpart FONOs daglige leder ikke vil forstå hva vi faktisk sier. Dette handler heller ikke om å vinne en diskusjon, men at vi alle er enig om hva som er norsk musikk og hva som ikke er det.

Jan Paulsen flagger i sitt siste innlegg at han definerer norsk musikk på samme måte som GRAMO, dvs. fonogrammer utgitt på et norsk selskap med norske utøvere. Dette betyr at Leif Ove Andsnes, a-ha, M2M, Røyksopp og sikkert flere jeg ikke kommer på i farten må regnes som utenlandske statsborgere selv om statsborgerskapet deres er norsk. Det er muligens greit for FONO, men vi i NRK regner faktisk de nevnte artistenes fonogrammer som norske, og det kommer vi til å fortsette å gjøre. Inntil denne oppfatningen eventuelt blir korrigert, må vi gå ut fra at dette er FONOs offisielle syn.

Jeg er selvsagt enig i at livemusikk, demoer, og sånn videre ikke er fonogrammer – verken i vår eller GRAMOs definisjon, men så har vi da vitterlig aldri sagt at vi skal spille 40% norske fonogrammer med norske artister utgitt på ……, osv (jfr. GRAMO) i NRK P1. Det vi har sagt er at vi skal spille 40% norsk musikk, og da inkluderer vi norsk musikk fremført av norske musikere og lydfestet «på en eller annen måte» – hvilken måte, er for oss totalt uvedkommende.

Når vi først snakker om prosentregning: hvorfor regnes ikke distiktssendingenes 47% norsk med i andelen? I total andel sendt musikk, utgjør distriktssendingenes musikkbruk morgen, formiddag og ettermiddag ca. 20% av P1s samlede musikkbruk. Det må vel bare være GRAMO og FONO som ikke regner distriktssendingene som en del av P1. For all oss andre er de en høyst levende del av P1s totale tilbud. Attåpåtil utgjør disse sendingene halvparten av det vi sender i primetime (mellom 6 og 18) i P1 og er derfor noen av de viktigste programmene i kanalen. P1s distriktssendinger om morgenen har alene like stor oppslutning som P4 har på et helt døgn.

Hvis vi summerer norsk musikk spilt i P1s distriktssendinger og norsk musikk spilt i rikssendingene til P1 og også tar med livemusikken, ligger vi så nær 40% som det går an ut fra GRAMOS 2002-tall. Ved å regne de nevnte «utenlandsnordmennene» med er vi der vi selv har sagt vi skal være. Når vi også vet at vi har økt norskandelen i P1 i 2003 og i 2004 ligger over 2003, blir angrepet fra Jan Paulsen litt snodig, for å si det mildt.

Det er dumt at slike debatter ender med krangling om virkelighetsoppfatning. Men vi i NRK vet hva vi spiller og rapporterer, at GRAMO siler hva de rapporterer som norsk og at enkelte ikke er villig til å innse at dette kun utgjør en del av virkeligheten får være deres problem. Videre fremover foreslår jeg at vi fokuserer på hvordan vi sammen kan sørge for at norsk musikk får en fornuftig plass i alle radiokanaler, og den debatten kan vi kanskje ta på by:Larm, dessverre uten Jan Paulsen denne gangen.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev