© bigstockphoto

Fildelingens tiår: artistene vinner, platebransjen taper

I en svensk undersøkelse kommer det fram at svensk musikkbransje samlet sett har omtrent samme inntekter i dag som ved begynnelsen av årtusenet.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Det er svenske Dagens Nyheter som presenterer undersøkelsen, gjort av to forskere ved Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH).
Forskerne har kartlagt inntektene i svensk musikkbransje siden 2000, og samlet analyser i rapporten ”Swedish music industry in graphs”.
I rapporten kommer det frem at musikkbransjen som helhet har omtrent samme inntekter i dag som ved begynnelsen av årtusenet. Fordelingen av inntekter er imidlertid noe endret. Mens plateselskapene merker tøffere tider, er det gode tider for livemarkedet.
 
Artistinntektene har vokst mye, fra ca 786 millioner SEK ved 2000-tallets begynnelse til  1.058 millioner SEK i fjor. Dette utgjør en økning på 35 %, og skyldes ifølge forskerne høyere inntekter fra konserter. I tillegg mottar artistene økende beløp fra opphavsrettsorganisasjoner som Sami og Copyswede.
 
I følge undersøkelsen vet man ikke hvilke artister som tjener mye penger, og forskerne mener at det er lite sannsynlig at økningen er jevnt fordelt blant artister.
 
— En stor del av ökningen hittills är med stor sannolikhet bunden till artister som redan är stora, sier forsker Daniel Johansen til DN. Hele artikkelen finner du her.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev