Norsk rockforbund 25 år_logo

Egon, du er avslørt!

DEBATTINNLEGG: – Egon Holstad reagerer med «vantro og sterk undring» på at Norsk Rockforbund har valgt «å bruke masse penger» på å feire sitt 25 års-jubileum med et bestillingsverk, signert en profilert norsk musiker og komponist samt en rekke norske tekstforfattere. Egon ville etter eget utsagn foretrukket en rockopera, eller en rockballett, leser jeg. Nåvel, Egon, du er herved avslørt! Dette skriver Trond Brandal i Musikernes Fellesorganisasjon.

Kalender

BYOHP: Numinous Beginnings

28/11/2020 Kl. 12.00

Vestland

Kampenjazz Lyder Røed kvintett

29/11/2020 Kl. 20:00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Av Trond Brandal, Musikernes Fellesorganisasjon

Rockens natur er framfor alt å provosere. Er man ikke låtskriver eller musiker selv, kan man sagtens skape seg et levebrød ved å provosere bransjen, pressen og publikum på andre måter. Og fremdeles være en del av rockens mer eller mindre troverdige univers.

Egon, du gode mann! Tror du virkelig at en rockopera eller en rockballett er noe som ramler ned fra taket uten å være bestilt? Og tror du i så fall at det skjer uten at det ramler ned en mektig faktura etterpå? Og tror du at en ballett eller en opera er billigere å skrive og produsere, enn et verk for band og vokalsolister? (Og dette er før vi snakker om å sende produksjonen ut på turné.)

Du påstår at NRK ikke vil ta i dette prosjektet med ildtang. Det er godt mulig, men slike feilgrep skjedde også i gamle dager. Det er i hvert fall ikke Norsk Rockforbunds skyld.

Jeg registerer at du etterlyser sluttregninga for prosjektet. «Dette er neppe gratis», skriver du. Nei, selvsagt er det ikke det. Norsk rock er omsider inne på statsbudsjettet. Da bør det vel i anstendighetens navn drysse noen beskjedne kroner over dem som skaper musikken og tekstene, og kanskje også over utøverne som framfører dem.

Til ditt sluttpoeng: «Og rock’n’roll er det i hvert fall ikke. Hvis man streber etter å bli tatt på alvor, framstår man bare latterlig».

Denne glitrende erkjennelsen må etter mitt syn gjelde for alle aktører i rockens univers, inkludert pressen. Når komponist Gebhardt sier til Dagbladet at dette bestillingsverket handler om øresus og penger som aldri kom inn på konto, inkluderes publikum i vonde sannheter om musikklivet. Disse sannhetene kan aldri bli latterlige, uansett hva pressen måtte mene.

Jeg vil benytte anledningen til å gratulere Norsk Rockforbund med jubileet. MFO ser fram til et fortsatt konstuktivt samarbeid til rockens beste på den norske landeveien, og i vår felles politiske virkelighet.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Prosjekt-/medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Virksomhetsleder kultur

Eidsvoll kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev