Monica Larsson, 2006

Norsk Rockforbund feirer 25 år

Norsk Rockforbund, konsertarrangørenes interesseorganisasjon, feirer 25 år i september 2007. Feiringa varer fra onsdag 5. til lørdag 8. september og på programmet står politisk debatt, konserter, utstillinger og urfremføring av «Rock Furore», et bestillingsverk for rock. – Vi er kjempestolte av programmet, og det viktigste nå er at folk løper og kjøper billetter, sier daglig leder i rockforbundet, Monica Larsson til Ballade.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Ida Habbestad

«Det har skjedd enormt mye i Norsk Rockforbund siden oppstarten på Blitz i 1982. Fra å omfatte det meste som hadde med rock å gjøre (kassettkopiering, spilling i band og trykking av rockeavis) er Norsk Rockforbund i dag en ren interesse- og kompetanseorganisasjon for konsertarrangører. I 2004 passerte vi 200 medlemsklubber, noe som blant annet skyldes en enorm tilvekst på festivalfronten».

Dette skriver Rockforbundet i en pressemelding i anledning 25-årsfeiringen. Men forbundets 25 år lange historie har ikke bare vært en dans på roser, forteller daglig leder Monica Larsson.

— Vi har hatt opp og nedturer. Først gikk det ti år hvor vi ikke ble tatt på alvor i det hele tatt; rock ble sett som opprørsk, og vi ble ikke hørt. Siden hadde vi en storhetstid på 90-tallet med over 20 ansatte, med distriktskontorer, egne bandbusser og så videre; og dessuten kom rockemillionene i denne perioden..

— Men på slutten av 90-tallet sprakk Samlet Norsk Rock, og vi har brukt første halvdel av 2000-tallet til å bygge oss opp igjen. Når kulturmeldingen kom i 2003 var rock knapt nevnt; det fantes ikke visjoner for norsk rock, blues eller konsertarrangører. Da følte vi at vi stanget hodet i veggen og at vi hadde brukt mange års lobbyvirksomhet til ingen nytte. Så jeg vil si at vi har hatt en suksesshistorie, men at den også har vært ganske turbulent, sier Larsson.

De siste årene har Rockforbundet jobbet strategisk interessepolitisk, og melder at de har nådd flere av målene sine. I 2006 fikk forbundet 1 million til kompetansehevende tiltak, mens de i 2007 fikk ytterligere 1 million til klubbstøtteordning. I sommer ble det klart at Notodden Bluesfestival får knutepunktstatus.

— Etter at regjeringen skiftet for to år siden har mye skjedd. Så vi er på god vei, men ligger langt etter der vi gjerne ville ha vær. Administrasjonen i dag har godt driv og humør, men også en stor jobb å gjøre ovenfor politikerne, sier Larsson, som til tross for motgang og utfordringer kan se tilbake på 25 rike år gjennom neste ukes feiring.

— Vi begynte å planlegge jubileet for over et år siden, og hadde lyst til å presentere et bredt program som kunne vise noe av mangfoldet og kompetansen som finnes blant medlemmene våre. Vi presenterer blant annet et bestillingsverk, noe som i seg selv nesten er en selvmotsigelse. Men vi hadde lyst til å lage noe spesielt som kunne inspirere båre egne medlemmer og artister og bransjen til å tenkt nytt. Vi er kjempestolte av programmet, og det viktigste nå er at folk løper og kjøper billetter, sier en entusiastisk Larsson.

Programmet for 25års jubileet er som følger:

Norsk Bluesunion 10 år

Norsk Bluesunion (NBU) er en sammenslutning av bluesklubber i Norge og er organisert som et av fagrådene i Norsk Rockforbund. NBU har 72 medlemsklubber og medlemsbladet BluesNews har hele 7500 abonnenter over hele landet.

Tiårsjubileet er en del av Norsk Rockforbunds 25 års feiring og markeres med plateslipp av CD’en ”Norsk Blues” torsdag 6. september på Cosmopolite i Oslo. Plata gis ut av BluesNews og er en samle-cd med Norsk bluesmusikk fra de siste 10 åra. På plata finner vi bidrag fra artister som for eksempel Amund Maarud, Vidar Busk og Steinar Albrigtsen. For å feire utgivelsen stiller noen av de beste norske bluesmusikerne vi har i dag på scenen, nemlig Knut Reiersrud, Reidar Larsen, Hungry John, Bjørn Berge, Tiger City Jukes og Rita Engedalen. Dette er høstens viktigste bluesbegivenhet!

Metalkveld på Chateau Neuf fredag 7. september

Fire av Norsk Rockforbunds medlemmer, Inferno, Hole in the Sky, Motstøy-festivalen og South of Heaven, har gått sammen om å booke inn fire av sine metal-favoritter.

Øverst på plakaten finner vi svenske Entombed, som er aktuelle med albumet «Serpent Saints». Entombed spiller en heftig miks av bredbeint rock ‘n’ roll, brennevinsrølp og knakende god death metal ispedd solide doser humor.

1349 vakte stor oppmerksomhet allerede med den første demoen sin, ikke bare på grunn av at Frost fra anerkjente Satyricon spiller trommer i bandet, men på grunn av den ekstreme brutaliteten og tempoet bandet viser.

Ephel Duath fra Italia er trolig et av de bandene innen de hardere sjangerne av musikk det er vanskeligst å sette en merkelapp på. Med mindre du kan nevne band som spiller en blanding av black metal, hardcore, progressiv metal og jazz-fusion i fleng, er sjansene store for at du vil få en musikalsk åpenbaring første gang du hører Ephel Duath! «Math metal» har vært blant benevnelsene som har blitt brukt om Padova-trioen.

At det fortsatt lages god black metal i Norge er Iskald fra Bodø et glitrende eksempel på. Etter oppstarten i 2005 ga Iskald ut en demo og en EP, før debutalbumet «Shades of Misery» ble sluppet i 2007 til strålende kritikker fra et nærmest unisont pressekorps.

Rock Furore, urfremføring av bestillingsverk for rock

Komponist av bestillingsverket Rock Furore er Håkon Gebhardt, tidligere trommis i legendariske Motorpsycho, og det faste bandet består foruten ham av Anders Møller (Euroboys, My Midnight Creeps – perc og trommer), Cato Thomassen (Cato Salsa Experience – keyboard og gitar), Øyvind Osa (El Caco – bass og vokal), Marcus Forsgren (The Lionheart Brothers – gitar og kor), Anne Lise Frøkedal (Harry’s Gym – vokal og gitar). Dette bandet reiser på turne med bestillingsverket i september og oktober og skal gjøre ikke mindre enn 12 jobber fra Tromsø i nord til Arendal i sør.
`
For å gjøre litt ekstra stas på urframføringa av Rock Furore skal følgende ikke ukjente musikere gjøre gjesteopptredener den 8. september: Mariann Thomassen (Surferosa – vokal), Lars Beckstrøm (De Lillos – gitar/vokal), Martin Hagfors (HGH – gitar/vokal), Anders Odden (Cadaver, Celtic Frost – gitar) og Knut Reiersrud (gitar).

På de lokale spillestedene bestillingsverket besøker på turneen vil blant annet Marthe Valle, Jon Solberg (Ni Liv) og Jonas Skybakmoen (Johndoe) være gjesteartister.

Tekstene til bestillingsverket er skrevet av Anne Grete Preus, Lars Lillo Stenberg, Mariann Thomassen, Lars Beckstrøm, Anne Lise Frøkedal, Martin Hagfors og Øyvind Osa.

Kulturminister Trond Giske kaster glans over arrangementet med en egen bursdagstale til Norsk Rockforbund før Rock Furore sparker i gang kvelden.

Rockenatt på Betong

Etter urframføring i storsalen bærer det ned i kjelleren for en god gammeldags rockenatt og ungguttene i Monomen sparker i gang kvelden. Bandet er kjent for den fantastiske hiten Drum of Glass så her er det bare å kaste seg ut på dansegulvet fra første stund. Deretter er det klart for The Grand. Etter en forrykende konsert på årets Øyafestival gleder vi oss stort til seig psykedelisk bluesrock fra Amund Maarud og co. Etter dette kan du sveve videre i The Lionheart Brothers’ magiske indieunivers før det hele roes litt ned med bergenske Ai Phoenix’ vakre, lavmælte og melankolske toner. Animal Alpha tar så festen til nye høyder med kraftfull og energisk rock og et enda mer energisk band ledet an av karismatiske Agnete Kjølsrud. Kling Klang avslutter live-delen av Norsk Rockforbunds 25-årsfeiring. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom ikke ukjente DJ Sunshine og Rockettothesky og i deres verden kan alt skje. I mellom snurres det plater på både Klubbscenen og Betong.

Fotografen Per Ole Hagen

Per Ole Hagen er nok mest kjent som musikksjef i NRK P1, men han har også vært en ivrig konsertfotograf de siste ti åra. Under hele jubileet vil man kunne se og kjøpe høydepunkter fra hans konsert- og festivalbilder i biblioteket og Bokkafeen på Chateau Neuf.

Kronologisk oversikt over jubileet:

Onsdag 5. september, Storsalen/Chateau Neuf klokka 1900: politisk rockeslagsmål, gratis inngang. Åpning av Per Ole Hagens fotoutstilling i biblioteket og Bokkafeen.
Torsdag 6. september, Cosmopolite klokka 2000: NBU 10 år. Entré: 150,-/100,- inkl avgift
Fredag 7. september, Betong klokka 2000: metalkveld. Entré: 250,- /200,- inkl avgift
Lørdag 8. september, Storsalen/Chateau Neuf klokka 1900, urframføring Rock Furore. Entré til både bestillingsverk og rockenatt: 300,- /250,- inkl avgift
Lørdag 8. september, Betong klokka 2100, rockenatt. Entré: 200,- /150,- inkl avgift

Forsalg på Billettservice, www.billettservice.no

Rock Furore på turné:

19.sep Driv i Tromsø, 20.sep Studenten i Steinkjer, 21.sep Blæst i Trondheim, 22.sep Hydranten på Hamar, 26.sep Kroa i Bø, 27.sep Meieriet i Sogndal, 28.sep Rokken i Volda, 29.sep Garage i Bergen, 03. okt Checkpoint Charlie i Stavanger, 04.okt Luftslottet i Grimstad, 05.okt Grand Scene i Arendal, 06.okt Energimølla på Kongsberg.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev