Håvard Svendsrud 17738 TRYKK

Stian Carstensen på Blå

Multiinstrumentalist og en av Norges fremste trekkspillere i alle slags musikkformer spiller på Blå under Ultimafestivalen, onsdag 11. oktober kl 21.00.

Kalender

Konsert: ENCORE – INSPIRASJON

27/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Konsert med TERJUNGENSEMBLE

29/09/2023 Kl. 18:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

30/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Mon tro om ikke de mest spennende musikerne i Norge for tida kommer fra bygda og ikke fra byen? I så fall er Stian Carstensen en framstående representant. Født, oppvokst og bofast på Eidsvoll.

Stian Carstensen lærte seg å spille trekkspill på farens fang. Sammen spilte de til gammeldans med to trekkspill. I 4 år fra 10-årsalderen fikk han ordenlig undervisning i klassisk repertoar. Fra 16-årsalderen spilte Stian alene til dans med rytmeboks, men improviserte også mye sammen med faren over amerikansk/italiensk underholdningsmusikk.

Etter hvert la Stian bort trekkspillet og ble gitarist i det lokale heavyrockbandet, og med denne bakgrunnen kom han inn på jazzlinja i Trondheim som nittenåring – på gitar. Her lagde han «Farmers Market» sammen med tre andre med en gang og dette er fremdeles hovedbandet hans. Om jazzlinja sier Stian som de fleste andre som har gått der at det er en 2 år sammenhengende utrolig kjempejam. Lærerne innprenter elevene hovedsaken over alle: «Forfølg Kicket», uten dette faller vitsen bort.

Farmers Market har en Spike Jones-inspirert side, men de begynte fort å forske i bulgarske rytmer via plater og noter, og dette er i dag en egen plattform for bandet. Stian fikk Statens Kunstnerstipend i mars for å forske på bulgarsk polyfoni og tradisjonsmusikk gjennom å spille med musikanter i Bulgaria. Særlig den bulgarske sigøynermusikken forlanger mye improvisasjon. Den var totalforbudt offisielt fram til 1989, men levde et frodig undergrunnsliv.

Øst-Europa og Balkan har fostret mange samtidskomponister som Stian er inspirert av.

I musikken hans som blir framført på Ultima er det melodier og musikalske ideer med europeisk tonespråk som utgangspunkt . Deler av den er inspirert av Gyorgy Ligetis mekaniske musikk. I gruppa som framfører den spiller Stian gitar, det bulgarske blåseinstrumentet kaval, utradisjonell banjo og – trekkspill.

I fjor fikk Stian en platekontrakt på 3 CDer med det velrenommerte tyske plateselskapet Winter & Winter. Den første, som er Farmer`s Markets foreløpige siste, blir nå distribuert i 26 land. Neste CD blir ganske sikkert med gruppa som blir å høre på årets Ultimafestival.

Gå ikke glipp av : Stian Carstensen, Arve Henriksen, Ernst Reissiger og Jarle Vespestad på Blå onsdag 11/10 kl. 21.00

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjonssjef

Arktisk Filharmoni AS

Kunstnerisk leder

BIT20 Ensemble

Distriktsmusikar hardingfele/fele

Sunnfjord kulturskule

Organist

Flå Sokn

Pianolærer

Nord-Fron kommune / Fron kulturskole