EiraC (Eira Monsen)

Svartkledd i Bergen

Bergen har også sitt gotiske alternativ. Dominion holder til i Hulen, i buken på grunnfjellet under Universitetet i Bergen. Her holdes det månedlige klubbkvelder, konserter og festivaler.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Dominion har blitt drevet av en hard arbeidende kjerne med ildsjeler siden starten i februar 1998. Tross spartansk PR ble selv den første klubbkvelden en overraskende suksess, og siden har man holdt det gående. Både gjennom perioder med mye oppmerksomhet i media, og de nedturene som ofte er følge av at en sårbar subkultur blir overeksponert. Underveis er det mange bergensere som har tatt turen innom Dominion.

– Det største arrangementet var en helhusfestival på Kvarteret ved Universitetet, med 820 betalende gjester. Vi har også hatt en del større band etterhvert, forklarer Eira Monstad, styremedlem i Dominion. Som dog mener at besøkstall ikke er den viktigste målestokken.

– Den største suksessen har de gode tilbakemeldingene fra publikum og fra bandene som har spilt. Det dukker stadig opp folk fra andre kanter av landet som har tatt turen til Bergen ens ærend for å gå på Dominion. Selv fra steder som Oslo og Trondheim, som har egne gothklubber, forteller Monstad, som legger ned en vesentlig del av fritiden sin på Dominion. Selvfølgelig uten å heve et øre i lønn. Hva holder henne gående?

– Det har jeg spurt meg selv om mange ganger også. I de tyngste periodene har nok drivkraften vært vissheten om at hvis vi legger ned Dominion, så finnes det ikke noe tilsvarende tilbud her i byen. Dominion har vært på randen av nedleggelse, men vi har ikke klart å holde oss unna. Det har vært “bare ett arrangement til”, og så ble det “bare ett arrangement til”, grunner Monstad. Og etterhvert ble de enslige arrangementene ganske mange.

– Oppmøtet har variert gjennom Dominions historie, men et arrangement nå for tiden pleier å ha mellom 200 og 400 gjester, avhengig av om det er klubbkveld eller konsert, forteller hun.

Dominion fungerer som et samlingspunkt for tilhengere av flere sortkledde sjangre. Så til gothklubb å være har Dominion en åpen musikkprofil. Her spilles, i tillegg til den opplagte gotiske rocken, også mye elektronisk og industriell musikk og solide doser med tungmetall. Monstad mener denne åpenheten er med på å sikre Dominions eksistens:

– Mange lignende miljøer er veldig aggressive mot “wannabes”. Eller blir helt tatt over av nykomlinger, og mister piffen. Men jeg tror Dominion har en sterk nok sjel til å tåle endring, uten å miste den opprinnelige touchen og arven fra sytti-åttitallet. Dominion har blitt et begrep som er større enn oss som driver klubben og det publikummet som kommer på arrangementene, mener Monstad.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.