Satyricon (live)

Satyricon til Quartfestivalen

De norske innslagene under årets Quart Festival begynner å ta form. Så langt er drøyt 20 norske artister annonsert, med Morten Abel, Kaizers Orchestra, Turboneger, Tungtvann og Satyricon som noen av de største navnene. Interessen er det i hvert fall ikke noe å si på: I disse dager passerer Norges største rockefestival 40 000 solgte billetter, og alle femdagerspass er alt revet bort – rundt to og en halv måned før festivalen tar til.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Det er det ferske støypop-bandet Pekka Volt fra Trondheim, som for tiden er aktuelle med EPen «Corky Went Overboard», som får æren av å åpne dette årets Quartfestival. Med en rekke internasjonale stjernenavn og gode, norske trekkplastre er Quart Festivalen 2002 alt i ferd med å bli en økonomisk suksess, i god tid før programmet er blitt ferdigstilt. Alle femdagerspass er alt utsolgt, mens det til utekonsertene onsdag, der Kaizers Orchestra, White Stripes og David Bowie opptrer på Idrettsplassen, bare er 1500 billetter igjen. Alt i alt er billettsalget nå oppe i 40 000.

Et større, norsk band som nå bekreftes er hardtslående og majestetisk-sataniske Satyricon, som skal spille foran tyske Rammstein torsdag 4. juli. Bandet vakte i fjor oppsikt med å skrive kontrakt med Norsk EMI, og ble dermed det første norske black metal-bandet som havnet på et større selskap her hjemme. Deres første album på EMI, «Vulcano», skulle opprinnelig ha kommet i løpet av vårparten, men er nå fremskutt til høsten. I mellomtiden kan interesserte snart fordype seg i samlealbumet «Ten horns, ten diadems», som fører sammen ti spor fra bandets karriere, og utgis på vokalist Sigurd Wongravens egen etikett Moonfog. Her er bl.a. et tidligere uutgitt spor med Anja Garbarek som gjestevokalist, og bandet er også et av de norske hovednavnene under dette årets Roskildefestival.

Hele Quart-programmet er som nevnt ennå ikke helt på plass, og mangler først og fremst endelige bekreftelser på klubb-scenene. Tirsdag 2. juli spiller de lekne støyforskerne Noxagt og nu metall-bandet Clown i Hallen på Odderøya, som første gang ble tatt i bruk i fjor. Det ferske «alternativrock»- bandet Span, som av mange spås en løfterik fremtid, er i aksjon på Bendiktsbukta, mens det sekstitallsflørtende gladpopbandet The Jessica Fletchers skal opptre på Idrettsplassen. Onsdag skal Maria Solheim og eks-Caveman Kåre João, som er aktuelle med hhv. albumene «Behind Closed Doors» (KKV) og psykedelisk suggestive «Sideman» (Jester), opptre i Bendiktsbukta, mens skrangle lofi-prosjektet Stockhaus inntar hallen med Dinosaur Jr- og Beck-inspirerte toner sammen med MC5-, Jon Spencer Blues Explosion- og The Rolling Stones- rotfestet garasjerock fra Cato Salsa Experience. Kaizers Orchestra bringer sine oljetønner og gassmasker til scenen på Idrettsplassen og gir oss en fascinerende amalgamation av klezmer-musikk, Tom Waits og norsk ompa-rock. Albumet «Ompa Til Du Dør» har nå passert 70 000 solgte, og ligger imponerende nok på tredjepass på VGs albumliste i sin 27. uke.

Fredag opptrer Ålesundsbandet Whopper med tradisjonsrik alternativ rock og Haakon med psykedelisk visesang på Idrettsplassen, mens beat-connaisseurene og hip hop-pedagogene Tungtvann spiller i Hallen, og Morten Abel på Idrettsplassen. Lørdag er det så duket for gjenforeningskonsert med det norske death punk-bandet Turboneger som hovednavn i Bendiksbukta – en begivenhet som etter sigende lokker til seg svært mange utenlandske fans til Sørlandsbyen. Samtidig ryktes det at de anarkistiske Kristiansandspunkerne i The Flying Crap også skal legge lumske planer om et comeback.

Kaada er foreløpig eneste bekreftede norske artist på klubfronten, og vil opptre i Caledonien Hall lørdag kveld. Etter det Ballade kjenner til, skal bl.a. Safariari, Ralph Myerz & The Jack Herren Band (som også skal opptre på Roskilde), Aggie Peterson og Per Martinsen, Fenomenon, Femikestra, Quadrophonics og Slowpho være blant de heteste kandidatene – men dette er altså ikke hundre prosent bekreftet. Også Haldenrockerne Camaroes og Oslo-bandet Amulet vil antagelig havne på den endelige artistlisten, sammen en håndfull øvrige, norske navn.

Mandag slipper for øvrig også Øyafestivalen flere norske artistnavn – på en liste som allerede omfatter Ai Phoenix, Bjørn Torske, Furia, Hello Goodbye, Kaizers Orchestra, Madrugada, Motorpsycho, Ralph Myerz and the Jack Herren Band, Ricochets, Serena Maneesh og Tungtvann. Ballade kommer da tilbake med dette, samtidig som vi også skal se nærmere på bl.a. Norwegian Wood og den norske deltagelsen på Roskilde.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.