Råtasseriet 2002

Råtasseriet: En reise rundt Svalbard

Det finnes offisielt to nordpoler; en geografisk og en magnetisk. Men i følge Svalbard-duoen Råtasseriet finnes det også en tredje: – Den elektroniske nordpolen, det er oss det!

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Elektronika-brødrene Geir Håvard og Bjørn Anders Nymoen mener selv at de er verdens desidert nordligste elektronika-duo. Musikken blir laget i et lite naust nederst i fjæra et sted på Svalbard, og bærer også sterkt preg av det unike Svalbard-miljøet.

Brødrenes musikkbakgrunn kommer fra jazzen, som man fremdeles finner elementer av i den musikken Råtasseriet lager i dag.

— I tillegg bruker vi alt vi finner av særpregede lyder , klanger og stemnminger – mye av det samplet utendørs rundt om på Svalbard. Sammensmeltinga av alle lydene gjør at musikken til råtassene til tider blir nokså ambient, forteller Bjørn Anders, som har fått tilbakemeldinger på at musikken deres treffer publikum:

— På forrige konsert var det en fyr som kom bort til oss og sa at han hadde lukket øynene, og «reist rundt Svalbard» med musikken – han kjente igjen lyder fra ulike steder på øya i musikken. Det var moro å høre, sier Bjørn Anders, som nå ser frem til å spille et annet sted enn på Svalbard:

— Det blir deilig å spille for et annet publikum, noe publikummet på Svalbard sikkert er enige med oss i. Vi har spilt på det som har vært av festivaler, i tillegg til egne konserter, så nå begynner vi vel å nå grensen for hvor mye man har lov til å plage lokalbefolkningen.

For duoen blir det viktig å vise at Svalbard også er et samfunn der det lages og lyttes til musikk: – Det har så vidt jeg vet ikke vært noen band fra Svalbard på by:Larm før, så det blir artig å se om folk liker oss.

At publikum ikke skal kjede seg er en høy prioritet hos gutta, som er kjente for å lage ganske mye liv på scenen:

— Vi har flere samplere og trommesett, og stabler av ulike instrumenter som vi fletter inn i musikken. Elektronika-konserter blir ofte innmari kjedelige å se på, det er ikke så spennende å se to fyrer skru på knotter i en time, så vi legger vekt på å være aktive.

Råtassseriet er ikke bundet til noen platekontrakter eller avtaler for fremtidige utgivelser, men er likevel en produktiv duo:

— Vi har spilt inn fem plater bare i år, så det skje ting hele tiden. Skulle noen være interesserte i å signere oss, må de kunne henge med i svingene!

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.