Which Witch

Ole A. Sørli: – Dra til Blocksberg!

Natten før store religiøse høytider er etter sigende viktige festdager for Djevelens tilhengere. Den viktigste er Vaborgsnatt 30. april (natt til Valborgsmesse). Også St.Hansaften 23.juni (natt til Jonsok) og Allehelgensnatt (Halloween) 31.oktober (natt til Allehelgensdag) har en viss mytisk betydning som heksenetter. Her forteller Ole A. Sørli kort om heksesabattens historie – som et kuriøst apropos for 20-årsjubilet til «Which Witch».

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Av Ole A. Sørlie, OAS Music

Natten før store religiøse høytider er etter sigende viktige festdager for Djevelens tilhengere. Den viktigste er Vaborgsnatt 30.april (natt til Valborgsmesse). Også St.Hansaften 23.juni (natt til Jonsok) og Allehelgensnatt (Halloween) 31.oktober (natt til Allehelgensdag) har en viss mytisk betydning som heksenetter.

Sabbaten er opprinnelig en jødisk hviledag. Heksesabbaten ble regnet som et motstykke til hviledagen, og besto av blasfemiske ritualer som kulminerte i en orgie der deltakerne kopulerte med Djevelen.

Seansen startet som en inversert gudstjeneste der man lovpriste Den Diabolske Treenighet. I følge katolisismen finnes det noe uhellig for alt som er hellig, og heksenes motstykke til Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd, var Djevelen, Antikrist og Den Falske Profet.

Det var ikke før på 1500-tallet at kunst og litteratur kunne vise detaljerte skildringer av heksenes hemmelige møter. Heksebrygg, flytur på kosteskaft, geitebukker, katter og andre dyreskikkelser ble så inngående beskrevet at de senere ble brukt som eksempler i hekseprosessene.

Geitebukken hadde en sentral plass i heksesabbaten. I følge Isodorus av Sevilla (560-636) var geitebukken “skamløs, kåt, og alltid ute etter å kopulere, derfor dens skulende blikk. Dens falske lem er så brennende at blodet derfra er i stand til å oppløse diamanter, som ellers ikke påvirkes av verken ild eller jern”. Det var Satan selv som oftest fremsto som geitebukk, og sabbatsdeltakerne måtte kysse ham under halen, derav uttrykket “kyss meg i ræva”.

Sabbaten fant sted på bestemte møteplasser. Blocksberg

, eller Brocken (i tidligere Øst-Tyskland), var heksenes viktigste møtested i Europa. I tillegg møttes de på Lyderhorn, Fillefjell, Dovrefjell, Domen (Norge), Blåkulla (Sverige), Hekla (Island), Pilatus (Sveits), Puy de Dôme (Frankrike), i Benevento (Italia) osv. osv.

Før heksene dro til Blocksberg, møttes de i kirketårnet. De red baklengs på sine kosteskaft gjennom luften, og røvet tidvis med seg barn underveis for å skaffe Satan nye undersåtter.

Et eksempel på en fly-oppskrift: Man lar en padde spise et oblat (nattverdsbrød), og brenner deretter padden. Asken blandes med blod fra et udøpt barn, visse urter og knokler fra en hengt mann. Blandingen smøres på ankler og håndledd, samt på kosteskaftet.

I 1940-årene startet en moderne heksekult med Gerald B. Gardner i spissen, og for første gang i historien ble heksesabbaten virkelighet.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev