Norsk Flagg

Norsk på norsk på P1

NRK P1 presenterer denne uken en helnorsk A-liste, listen som bestemmer hvilke låter som skal spilles med høyest rotasjon på kanalen. – Før kunne det være en utfordring å oppfylle målsetningen om 40% norskandel, nå er det nesten omvendt. Det er også meget gledelig at så mange bruker morsmålet, sier musikksjef i P1 Per Ole Hagen til Ballade. Kanalen kan vise til meget gode lyttertall den siste tiden. Det kan kanskje være en sammenheng, sier Hagen.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Det er bare andre gangen i historien at P1 har en fullnorsk A-liste, men aldri har så mange norskspråklige artister vært representert. Av de 10 låtene er over halvparten fremført på morsmålet. Målsetningen til P1 er 30% norskspråklig andel, noe som ikke alltid har vært like enkelt å oppfylle.

— Paradoksalt nok legger publikum bedre merke til en halvgod norsk tekst enn en dårlig engelsk. Det er bare et beklagelig faktum, men nå har vi i hvert fall mye bra norsk på norsk, sier Hagen.

Musikksjef Hagen mener at det er gis ut mye gode norske plater for tiden, og kanalen ser på det som en ren bonus at artistene i tillegg synger på norsk. – De store selskapene ser fremdeles ut til å sitte på gjerdet i forhold til større satsninger, selv om det allerede er mars, men det åpner jo opp for en del mindre selskaper med norsk profil, sier Hagen.

— Til forskjell fra tidligere er det nok lettere å plukke låter fra norske kvalitetsplater nå, og vi sitter med et større utvalg av ting som kunne vært inne men som ikke kommer med. For å overføre begrepet ”en god dag for fotball”; det har vært en god vinter for norsk musikk.
— Mens vi tidligere har sett det som en utfordring å fylle norskandelen, er situasjonen nesten snudd på hodet. Da vi endte opp med 9 av 10 norske artister så gikk det litt sport i å få en ren norsk A-liste.

På ukens B- og C-liste er også andelen norske artister svært høy, nærmere bestemt 10 av 11 og 8 av 9. Det betyr at store deler av kanalens sendeflate fylles med norsk musikk.

Norgeskanalen NRK P1 har hatt meget pene lyttertall de siste par årene. Den trenden ser ut til å fortsette i 2006.

— Jeg tror vår norske musikkprofil gir oss et konkurransefortrinn i forhold til våre konkurrenter. Det er selvsagt ikke hele forklaringen, men den bidrar nok til at vi stadig får flere lyttere, sier en godt fornøyd Per Ole Hagen til Ballade.

Han kan også fortelle at trenden med å vektlegge norsk musikk – både på norsk og engelsk – vil fortsette i ukene fremover.

De 10 utvalgte på A-listen for uke 9 er som følger:

Minor Majority – Alison
Elvira Nikolaisen – Love I Can’t Defend
Helene Bøksle – Natta Vi Har
Henning Kvitnes – a) Guttær, b) En god dag, c) Øst for alle elver, d) Et kyss til
Jonas Fjeld – Vinterbarn
Lars Bremnes – Hard Verden
Lars Lillo-Stenberg – Visa Om Løgna
Maria Mena – Just Hold Me
Marit Larsen – Don’t Save Me
Sturle Andersen – Café Pasjon
Vidar Vang – Stand Up

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev