Ann Karin Frestad

Infernofestivalen – en viktig scene for ny norsk musikk

Metallfolkets påskebegivenhet Infernofestivalen er som vanlig i rute – fra 24. til 26. mars braker det løs på Rockefeller og John Dee i Oslo. Alle tredagerspass er nå utsolgt, men det finnes fremdeles dagsbilletter for de som ønsker å få med seg band som Dissection, Candlemass, Morbid Angel, Gehenna, Arcturus og Aura Noir. Nykommerne er også på plass – lovende norske band som Slogstorm, Taakeferd, Goatlord, She Said Destroy og Obliteration kommer til å åpne kveldene på John Dee. – Dessverre kommer disse bandene seg vanskelig opp og frem uten litt hjelp – det er der vi kommer inn, sier styremedlem i Inferno, Ann Frestad: – Vi har massevis av internasjonal presse og godt med publikum, så hvis disse bandene leverer på Inferno, har de god mulighet til å bli litt mer «oppdaget» enn de var da de kom hit.

Kalender

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

Roger Arve Vigulf og strykere

26/05/2024 Kl. 19

Vestfold og Telemark

Ensemble Ernst på Ridehuset

26/05/2024 Kl. 18.00

Oslo

Av Knut Steen

Infernofestivalen er inne i sitt femte år, og kan trygt kalles Norges viktigste årlige metallbegivenhet. I tillegg til internasjonale storheter som Dissection, Candlemass og Morbid Angel, skilter festivalen også med en håndfull kjente norske band. Arcturus, Gehenna, Mortiis, Green Carnation og Aura Noir skulle være kjente navn for de fleste med noen kjennskap til sjangeren.

Arcturus er tilbake
— Vi har ingen norske headlinere i år, personlig synes jeg det er litt trist, sier styremedlem i Infernofestivalen, Ann Frestad. Hun anbefaler spesielt konserten med veteranene Arcturus, som også fikk anledning til å vise seg frem på Inferno London-kickoff tidligere i år.

— Arcturus kommer til å stille med fullt pyroshow og dansere, og vil nok levere en konsert mange kommer til å huske. Etter mange års stillhet på livefronten er de heldigvis på god vei tilbake. Aura Noir har heller ikke for vane å gjøre mange konserter, forteller Frestad, som er svært glad for å få dem til festivalen.

Det svært solide bandet som består av Blasphemer (Mayhem), Apollyon (Gorgoroth live, Cadaver) og Agressor (Dødheimsgard, Cadaver), har nylig gitt ut sitt andre album, ”The Merciless”. Platen blir den første på Nocturno Culto (Darkthrone) sin Tyrant Syndicate-etikett.

Bloodthorn og Necrophagist avlyser
Men selv om metallsjangeren normalt er takknemlig å booke, har også Inferno måttet omrokkere litt på programmet underveis. I år begynte det med at norske Bloodthorn, som skulle spille som siste band på John Dee torsdag, måtte avlyse på grunn av stemmeproblemer hos vokalisten.

— Meningen var at vi i stedet skulle få inn oppvarmingsbandet til Morbid Angel, som heter Necrophagist. Nå har de også kansellert, fordi de ikke blir med på turneen denne konserten var en del av. Erstatningen for disse er enda ikke fastsatt, men Frestad kan fortelle om et annet svært spesielt band som kommer til å gjeste festivalen:

— Etter at også Mantas forsvant ut, har vi nå fått bekreftet Nattefrost, som er bandet til vokalisten i det mer kjente Carpathian Forest. Han er kjent for sine uvanlige sprell på scenen, og en meget spesiell interesse for de mer fekale sidene av livet, er Frestads kortfattede kommentar.

Tregt billettsalg
At festivalen har fått høre at de har for mange ukjente band på plakaten, tar Frestad med relativt stor ro.

— Vi hadde normalt vært helt utsolgte for billetter på denne tiden, så det ser ut til at folk er litt tregere enn de pleier å være. Jeg føler meg allikevel sikker på at det vi har på programmet er mer enn godt nok – de bandene som ikke har så store navn enda, fortjener å bli sett.

For selv om metallmiljøet er kjent for å resirkulere en del musikere igjennom flere band og prosjekter, finnes det også en rekke genuine nykommer-band. Band som Slogstorm, Taakeferd, Goatlord, She Said Destroy og Obliteration består ikke nødvendigvis av ferske musikere, men sorterer allikevel under Infernofestivalens demoband-tradisjon.

— Alle har vært små en gang
— De to første konsertene på John Dee hver kveld har vi i alle år valgt å gi til litt mindre band, som vi syns fortjener å spille for et større publikum. Dessverre kommer disse bandene seg vanskelig opp og frem uten litt hjelp – det er der vi kommer inn. Vi har massevis av internasjonal presse og godt med publikum, så hvis bandene leverer på Inferno, har de god mulighet til å bli litt mer ”oppdaget” enn de var da de kom hit. Alle har vært nye en gang, så selv om disse navnene er demoband, skal man passe seg for å kimse av nye talenter, sier Frestad.
Inferno-programmet går som vanlig over tre dager, med ti band hver dag. Disse er fordelt etter størrelse på de to scenene Rockefeller og John Dee. Årets Inferno går av stabelen 24. til 26. mars, og kan i år friste med følgende band og artister:

Torsdag 24 mars:

Rockefeller
18.15 Chton
19.45 Mortiis
21.15 Lamented Souls
23.00 Amon Amarth
01.00 Morbid Angel
John Dee
17.45 Taakeferd
19.15 Nebular Mystic
20.45 Gorelord
22.15 Horricane
24.00 TBA

Fredag 25. mars:

Rockefeller
18.15 Vreid
19.45 Grimfist
21.15 Aura Noir
23.00 Arcturus
01.00 Candlemass
John Dee
17.45 Slogstorm
19.15 She Said Destroy
20.45 Deceiver
22.15 Zeenon
24.00 Seth

Lørdag 26. mars:

Rockefeller
18.15 Nattefrost
19.45 Grave
21.15 Green Carnation
23.00 Gehenna
01.00 Dissection
John Dee
17.45 Goatlord
19.15 Obliteration
20.45 Naer Mataron
22.15 Tsjuder
24.00 Sunn0)))

Det finnes mange interessante band i den norske metallunderskogen. I den forbindelse vil Ballade vise frem et utvalg av Infernofestivalens demoband i en intervjuserie, som blir publisert tett opp mot påskehelgen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.