Red Harvest (blå)

Harvest harver videre

Red Harvest, som beskriver sin musikk som «Apocalyptic Industrial Paranoia Metal», har eksistert i en eller annen form siden 1989. Deres signatur har vært et gitardrevet og steintungt, mettet sound som man enten elsker, eller ikke orker mer enn fem minutter av. Inntil nå. Red Harvest er fremdeles godt gjenkjennelige, men har med sin siste utgivelse, «Sick Transit Gloria Mundi», utviklet seg mot et mer dynamisk lydbilde. Fredag spiller de en prestisjefylt konsert med svenske Candlemass på Rockefeller i Oslo.

Kalender

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Mens eksempelvis EPen «The Maztür Nation» fra 1995 hadde et utrolig tett lydbilde, der hvert nanosekund i hver låt var fylt opp av fuzzede glutteralbrøl og messende gjentakelser av det samme gitarriffet, har Red Harvest igjennom utgivelsene «NewRage World Music» og «Cold Dark Matter» gradvis kommet frem til det vi hører på Sick Transit Gloria Mundi.

Med mer dynamikk og variasjon i både låtmateriale og fremførelse fremstår gruppen som mer spennende, ikke bare «flinke». Harvest er fremdeles tunge som bly, men i stedet for å pøse på bånn guffe fra begynnelse til slutt, lar de lytteren trekke pusten – før de dundrer løs igjen. Ofu Kahns bjeffende vokal på «AEP» treffer lytteren med flere solide knyttneveslag i mellomgulvet, i stedet for ett langt dytt – som på «The Maztür Nation». Den nærmest hvesende demon-vokalen på «Cybernaut» fungerer også fornøyelig godt.

Ballade fikk tak i gitarist TurboNatas, som til tross for sitt illevarslende navn viser seg å være en riktig så hyggelig fyr. – Da jeg fikk telefon fra Norsk Musikkinformasjon var jeg sikker på at det var Tonopenga mine fra Sverige og Finland som hadde kommet inn, så nå satt jeg og planla en gedigen fest for å feire, sier han lattermildt.

På spørsmål om taktskiftet til Red Harvest, nevner han fort produsent Neil Kernon, som har hjulpet Harvest frem til det nye uttrykket på «Sick Transit…»: – Mannen har vegger fulle av gull- og platinaplater, og har produsert alt fra Judas Priest til Cannibal Corpse. Samtidig som han har overvåket oss, har vi også jobbet mye hardere med dette albumet. Vi sluttet å spille konserter etter London-gigen i mai i fjor, og har siden sendt materiale frem og tilbake til Kernon.

Hva den musikalske utviklingen angår, sier TurboNatas at bandet ønsket å lage et lettere tilgjengelig HiFi-produkt denne gangen: – «Cold Dark Matter» er en kul plate hvis du har et kjempestort anlegg, men å sette den på i bilen eller på hodetelefoner er umulig. Det blir rett og slett «for mye» lyd. Samtidig ville vi finne et uttrykk som var litt sykere, men samtidig lettere å forstå. Vårt mål har hele tiden vært å utvikle oss, så nå har vi tatt inn de litt mer pompøse, melodiske greiene i materialet. Sick Transit er ikke et konseptalbum, men vi føler at vi har fått en rød tråd som går igjennom plata. Den henger mer på greip enn forgjengerne. Vi hadde tøyd strikken så langt som vi følte at vi kunne mot den der verstinggreia…

Så ideen om at mer av alt, fortest mulig, har utgått på dato for dere?

Joda, men nå begynner vi å få lyst til å gjøre det igjen, alt går i bølger! Vi har så vidt begynt å jobbe med nytt materiale, men det blir mye turnering og konserter fremover, så det tar nok en stund før vi rekker å produsere noe.

I mellomtiden har musikkanalen ZTV strøket Red Harvest’ video til låta AEP fra kanalen. Grunnen de oppgir: Strobe-lyskasterne som blinker i takt med musikken (som ikke akkurat tusler avgårde i gangfart) kan fremkalle epileptiske anfall!

–Jeg veit ikke hva de driver med, jeg, sier Turbonatas. – Mulig de synes musikken vår er for jævlig, men det var i alle fall unnskyldningen. Nede i Belgia og Portugal ligger vel folk og fråder rundt munnen… hæhæhæ… der går nemlig videoen på høy rotasjon i musikkanalene.

Red Harvest har alltid gjort grundig arbeide med musikken sin, og til tider fått skamros av pressen for det. Spesielt derfor er det moro å se at de tør å gjøre noe nytt i stedet for å hvile på kritikeres og publikums gunst.

Også denne gangen har Red Harvest fått strålende kritikker fra alt av relevant presse, musikkblader i hele Europa gir «Sick Transit… «terningkast helt i toppskiktet. Til tross for dette er Red Harvest et band nokså få har hørt om.

— Jeg ser ingen sammenheng mellom kritikker og grad av berømmelse, sier TurboNatas: – Penger er bare et middel for å lage bedre musikk. Vi har holdt på i over 10 år, men ingen av oss kommer til å bli rike på dette. Det er fint å tjene litt så man har råd til en bedre studioproduksjon, så det et trivelig å få melding om at salget går bra i statene. Ellers har vi vel solgt litt i overkant av 5000 plater rundtom i Europa. Så lenge vi selger litt, kan vi fortsette å uttrykke oss videre, og turnere mer.

Red Harvest har store planer for høsten, selv om få datoer er fastsatt. Fredag 23. august varmer de opp for dommedagsmetallerne Candlemass på Betong, 30/8 er de headlinere på Hole In The Sky-festivalen i Bergen, 20-21/9 skal de spille på MUTE-konsertene i forbindese med Studentfestivalen på Betong.

En norgesturne er planlagt i oktober, men ingen datoer er spikret enda: – Vi kommer i alle fall til å besøke Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim. Vi har også prøvd å komme oss til nordnorge i ti år, så de som sitter der oppe og syter over at ingen vil spille for dem, kan bare holde smella. Ellers skal vi en uke til England i desember, senere kommer vi til å spille på en metallfest Khaoz Productions skal arrangere på Betong. Og så fort Devin Townsend fra Strapping Young Lads er ferdig med et par album han holder på med, skal vi på turnè med dem. Det blir en spennende vinter!

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev