Amulet

Alarm for andre gang

Alarmprisen 2002 ble arrangert sist lørdag, og fremsto som en profesjonell og temmelig helstøpt begivenhet. Det alternative preget var det kanskje noe verre med.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Alarmprisen 2002 var preget av en godt gjennomført utdeling, der Kristin Vincents og spesielt Vibeke Saugestad sørget for at showet ble avviklet på en svært bra måte. Men kanskje antydet allerede rammene av en sirkusforestilling noe av Alarmprisens gryende problem, der årets nominasjoner ikke egentlig utgjør noe spesielt klart alternativ til populærmusikk-kategoriene til Spellemannprisen.

Det beste med årets utgave av Alarmprisen, i tillegg til den profesjonelle avviklingen av selv prisutdelingen, var sjansen til å se mange av Norges mest lovende og spennende artister innen et nokså bredt utvalg av populærmusikken. Under selve showet var vi vitne til tidvis meget sterke innslag med bl.a. Kaizers Orchestra, Kaada, Amulet og Span, mens folkrock-bandet Gåte nok var kveldens store vinner hos både bransjefolk og publikum. Bandet spilte et gnistrende sett i kjelleren på John Dee, og vant svært manges hjerter med sin fengende blanding av folketoner, elektronika og tung rock. Og det er neppe særlig dristig å spå dem som en av de største attraksjonene under by:Larm i mars.

Ballade så ellers til dels gode opptredener med band som Khold og Surferosa, og hele Rockefeller-bygningen var fylt til randen av musikalske opplevelser med stor spennvidde, som langt på vei viste frem mye av bredden til dagens pop, rock og elektronika. Det samme kan kanskje ikke sies om selve prisene: Tre priser til Röyksopp og to til Kaizers Orchestra er, om ikke i overkant, så i hvert fall en indikasjon på at det ikke var de aller mest alternative artistene som Alarm 2002 satte fokus på. Noe av skylden for dét kan antagelig legges på dørmatten til de rundt nitti musikkjournalistene, som var de som nominerte platene. Et så bredt utvalg av norske musikkjournalister er nå en gang neppe særlig dristigere i sine valg enn det musikkinteresserte publikumet generelt. Her ligger kanskje også mulighetene for en forbedring av jurysystemet, om Alarm videre ønsker å spisse profilen sin i forhold til en mer modernisert Spellemannpris.

Men bevares – det ble en hyggelig aften, der nypunk-bandet Amulet og folkene rundt dem antagelig var kveldens aller gladeste, etter å ha sikret seg Alarm-juryens spesialpris på 25 000 kroner. De øvrige vinnerene av Alarmprisen 2002 var som følger:

*
Pop: Røyksopp
*
House/techno: Röyksopp
*
Beste låt: Röyksopp («Eple»)
*
Rock: Kaizers Orchestra
*
Beste Liveband: Kaizers Orchestra
*
Metal: Dimmu Borgir
*
Hip hop/rap: Warlocks
*
Jazz: Jaga Jazzist

Mellom 40000 og 50000 stemmer skal ha vært avgitt i forbindelse med årets Alarm-pris.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.