Enslaved på Riksscenen i 2015 Foto: Lars Opstad

Norske låtskrivere og artister aksjonerer med stillhet mot ny åndsverklov

NOPA og GramArt står bak aksjonen #utenmusikk. De mener loven vil ha alvorlige, negative konsekvenser for norske låtskrivere og artister.

Kalender

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Klokken 13:00 onsdag 10. mai legger mange av Norges mest kjente og folkekjære artister, komponister og tekstforfattere ut en av sine egne musikkvideoer under parolen #utenmusikk. Men fansen vil nok ikke kjenne igjen videoene: lyden, det vil si musikken, er fjernet. For å understreke viktigheten av musikk i samfunnet, griper altså norske låtskrivere til mute-knappen. Med på kampanjen er blant andre Bjørn Eidsvåg, Enslaved, Karoline Krüger, Hellbillies, Anne Lise Frøkedal, Marit Larsen, CC Cowboys, Karin Park, Ingrid Olava og Kaja Gunnufsen.

– Selve formålet med loven er gjort om
Regjeringen ønsket å styrke kunstnernes rettigheter. I stedet gjør de det motsatte, konstaterer styreleder Ingrid Kindem i NOPA, foreningen for norske komponister og tekstforfattere.

– Komponister, tekstforfattere og artister sørger for innhold til festivaler, i TV-produksjoner, i klasserom, kor og korps. I bryllup og begravelser. Uten dem blir det stille. De fortjener rimelig vederlag for musikken de har jobbet frem, og for å få til det, er de helt avhengige av at åndsverkloven er på deres side, fortsetter Kindem.

– Et hovedmål med vår viktigste kulturlov, åndsverksloven, er å sikre at kunstnere skal kunne leve av det de skaper. Slik GramArt ser det, vil lovforslaget i mange tilfeller føre til det motsatte resultatet – stikk i strid med regjeringens klare intensjon. Stortinget har nå mulighet til å rette opp i dette, og vi forventer at Stortinget er dette ansvaret bevisst, sier daglig leder i artistorganisasjonen GramArt, Elin Aamodt.

NOPA og GramArt og ders til sammen 4000 medlemmer står bak kampanjen #utenmusikk, som skal sette søkelys på hvor viktig åndsverkloven er for norske låtskrivere og artister.

Les mer på www.utenmusikk.no.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. Pr i dag er NOPA, NKF, MFO og NMFF medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev