Helga Pedersen (Foto: Stortinget)

Kulturskolerådet: – Regjeringa vil mye godt for kulturskolen, men det skal ikke koste noe ekstra

Forventningene om styrket kommuneøkonomi ble ikke innfridd i stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur som ble lagt frem i dag.

Kalender

Den første stortingsmeldingen om barne- og ungdomskultur ble lagt frem i dag, fredag 19. mars. Kulturskolen vies mye oppmerksomhet i meldingen, noe Norsk kulturskoleråd er glad for. Men styreleder Helga Pedersen er skuffet over at det ikke følger økonomisk styrking.

– Regjeringa vil mye godt for kulturskolen, men det skal ikke koste noe ekstra, sier hun i pressemeldingen fra Norsk kulturskoleråd. Styrelederen hadde forventninger om at regjeringen ville tydeliggjøre at det ikke blir en styrket kulturskole uten en styrket kommuneøkonomi, men denne forventningen ble ikke innfridd, melder rådet.

LES OGSÅ: – Vage ord, og ingen store grep for barne- og ungdomskulturen

Kulturskolerådet er interesse- og utviklingsorganisasjon for kommunene, som er de som eier kulturskolene.
– Regjeringa vil at kulturskolen skal være for alle, men kommunene får lite hjelp til å realisere intensjonene i formålstenkningen. Vi er begeistret for regjeringas formål for kulturskolen. Meldingen ser potensialet i kulturskolen og kultur som arena for inkludering. Her ligger også positive signaler om behovet for større medvirkning fra ungdommen selv, gjennom brukerråd. Her ser vi imidlertid at kommunene må ha økonomisk hjelp til å realisere dette, sier Pedersen.

Kulturskolerådet har tidligere spilt inn et forslag om et kulturskolefond, som kunne gi forutsigbarhet for utviklingsbidrag. – Vi er skuffet over at det ikke er friske midler til dette, noe som ville være en god investering som ville kunne realisere de veldig gode intensjonene i meldingen, fortsetter Pedersen, som lover at Kulturskolerådet vil fortsette å jobbe for at det kan opprettes et slikt fond.

Stortingsmeldingen Oppleve, skape, dele – Kunst og kultur for, med og av barn og unge er utarbeidet av Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet, og ble lagt fram av kultur- og likestillingsminister Abid Raja og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby under årskonferansen til Kulturtanken, den nasjonale etaten for Den kulturelle skolesekken. Meldingen behandles av Stortinget i juni.

Les mer, også hele meldingen,regjeringens hjemmeside.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo