Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget (Foto: Stortinget)

Høyre om kulturbudsjettet: – De har ikke fått med seg hva vi prøver å gjøre

– Dette blir for søkt, og jeg mener Ap og SV oppkonstruerer en problemstilling. De har ikke fått med seg hva vi prøver å gjøre, sier Kristin Ørmen Johnsen (H) i dette svaret på kritikken fra opposisjonen etter dagens kulturdebatt.

Kalender

Lørdagsopera 8. oktober

08/10/2022 Kl. 15:30

Oslo

DYPT NEDE I DET BLODRØDE RØDVINSGLASSET

12/10/2022 Kl. 19:3012

Viken

Ada – Hun som skaper

14/10/2022 Kl. 20:00

Oslo

– Departementet har som ambisjon å tette hullet i infrastrukturen for frie grupper i Norge. Mulighet for å søke prosjektstøtte for frie grupper går i dag ut etter 12 år. Dit var Jo Strømgrens kompani kommet, skriver Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre i dette tilsvaret på kritikken fra opposisjonspartiene Ap og SV på Stortinget etter dagens kulturdebatt. Svaret kom i en e-post til Ballade fredag ettermiddag.

– Jo Strømgren Kompani og Verdensteatret var to av de første kompaniene som mottok støtte fra den gamle ordningen for basisfinansiering i Norsk kulturråd. Kompaniene har fortsatt høy aktivitet. Derfor får disse to kompaniene tilskudd direkte over statsbudsjettet nå. Grepet å legge kompani inn på statsbudsjettet måtte gjøres for budsjettet for 2021. Vi hadde ingen annen løsning nå, skriver hun.

Lederen av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget sier hun er veldig glad for at det ble en løsning i budsjettet for 2021, og at hun ikke ønsket «å rive teppe under kompani som har brukt år med oppbygging av kompetanse, og som er internasjonalt anerkjent».

– Ap og SV må gjerne reversere dette. Jeg håper imidlertid at Frp stiller seg bak, sier hun, og fortsetter:
– Vi må finne en struktur for etablerte scenekompanier slik at vi får kontinuitet. Det tror jeg alle er enig om. Scenekunststrategien som ikke er ferdig vil pekte retning på dette. I en ny ordning vil selvsagt kunstfaglige vurderinger ligge til grunn. Mange kulturtiltak er for øvrig finansiert av Kulturdepartementet, uten at departementet blander seg inn det det kunstfaglige. Vi har nå kun ordninger som prosjektstøtte, det må bygges mer langsiktig økonomisk infrastruktur rundt de frie gruppene, sier Ørmen Johnsen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Instituttleder ved Musikkonservatoriet

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Daglig leder

Det Norske Jentekor

Daglig leder

Balansekunst

Sekretær

Furestiftelsen

Professor i horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev