FB event (1)

Solobassist Bjørn Ianke død

Kontrabassist Bjørn Ianke døde fredag 15. mars av hjertestans. Musikeren, som har vært ansatt ved Københavner-operaen den siste tiden, befant seg da i Tyskland. Ianke ble 54 år, og utmerket seg innenfor genrene klassisk, kunstmusikk og samtidsmusikk med instrumental musikk for kontrabass ved Den Norske Opera, Bergen Filharmoniske Orkester og Operaen i København.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Ianke har utmerket seg gjennom konserter med samtidsverker for solo kontrabass. Han har også gjort CD-innspillibger med komposisjoner hentet fra internasjonale repertoar; blant andre Karlheinz Stockhausen og Klaus Huber, og spesialskrevne verker av norske komponister som Arne Nordheim, Antonio Bibalo, Henrik Hellstenius, Cecilie Ore, Magnar Åm og Åsmund Feidje. Simax gav ut de to platene «The Contemporary Solo Doublebass I» (1989) og «…II» (1997) med Ianke.

I det medfølgende heftet til Simax-utgivelsen fra 1997 beskrives Iankes levnedsløp som følger:

«Bjørn Ianke ble født i Hamar i 1948. Etter noen år i Fredrikstad flyttet familien nordover til Bodø. Fra fireårsalderen begynte Ianke å spille piano, seksten år gammel begynte han å spille kontrabass. Sine første spillejobber fikk han som restaurantmusiker med piano som instrument, i Bjørn Iankes Trio.

Bjørn Ianke studerte kontrabass med Henrik Lindeman i Oslo, og fortsatte deretter med professor Ludwig Streicher i Wien. han har også hatt et studieopphold hos Klaus Stoll, Berlinerfilharmonien. Bjørn Ianke har vært medlem av Oslos Filharmoniske orkester, solobassit i Wurtenbergisches Staatorchester, Stuttgart, Bergen Filharmoniske orkester, og for tiden i Den Norske Operas Orkester i Oslo. I tillegg har han en aktiv karriere som solist både i Norge og utenlands, med flere konserter overført i radio og fjernsyn.

Ianke har vært solist ved Festspillene i Bergen 1989 og ved Nordisk Musikkfest i Gøteborg 1991. Han har dessuten hatt solokonserter i Stockholm og Berlin. Ianke har også vært solist med Norske Blåsere ved Rheinisches Musikkfest Essen i 1993. Ved den Internasjonale Kontrabassfestivalen BASS 94 i Avignon, Frankrike, gav Ianke to solokonserter. Han har også undervist i seks år ved Bergen musikkonservatorium. Bjørn Ianke har samarbeidet aktivt med flere komponister, og urfremført en rekke norske og utenlandske verk for kontrabass. Han har også arbeidet aktivt i skuespill og performancees, spesielt sammen med dramatikeren og dikteren Cecilie Løveid. I 1989 utgav han sin første CD, «The Contemporary Solo Double Bass» (Simax PSC 1039).»

De senere årene tid har Ianke vært bosatt i København med sin familie, og arbeidet ved Operaen i København.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.