Johannes Weisser_2007 (s/hv)

Sangkomet synger Schubert

Barytonen og INTRO-klassiskvinneren, Johannes Weisser (26), har allerede gjort seg bemerket som en av Skandinavias fremste, unge operasangere. Han er også ettertraktet som oratorie- og liedsanger. I april reiser han og pianisten Søren Rastogi på Rikskonsertturné med Franz Schuberts udødelige sangsyklus Die Schöne Müllerin.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Syklusen handler om den unge møllersvennens stormende forelskelse i, og etter hvert tragiske kjærlighet til møllerdatteren. Franz Schubert skrev verket i 1823 til dikt av en av romantikkens mest kjente diktere, Wilhelm Müller. Fortellingens romantiske språk kan få historien til å virke ganske fjern, men egentlig er dette en tidløs fortelling om ubesvart kjærlighet og mangel på kommunikasjon.

— Sangsyklusen har en utrolig sterk dramatisk nerve, og Schuberts musikk treffer hele følelsesregisteret, fra begeistring og forelskelse til sjalusi og resignasjon, med stor presisjon, forteller Weisser.

Die Schöne Müllerin er kanskje den mest episke av de store sangsyklusene, og har en meget klar dramatisk utvikling.

Han og pianisten Søren Rastogi har spilt sammen helt siden de begge studerte ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. I 2002 framførte de Die Schöne Müllerin for første gang. Prøveperiodene bruker de til å eksperimentere med det musikalske uttrykket, og de har stor takhøyde for hverandres innspill underveis.

— Søren har stor sans for lied-sjangeren, og jeg er svært glad for å få framføre sangsyklusen sammen med ham, forteller Johannes Weisser.

I tillegg til sine studier ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, har Weisser også studert ved Det Kongelige Danske Operaakademi hos Susanna Eken i København. Han avsluttet sine studier i 2005. Samme året vant han Rikskonsertenes INTRO-klassisk konkurranse, og det er som INTRO-artist han nå turnerer med pianisten Søren Rastogi og sangsyklusen Die Schöne Müllerin.

Våren 2004, 23 år gammel, debuterte han på Den Norske Opera og på Komische Oper i Berlin. Begge steder sang han Masetto i Mozarts opera Don Giovanni. Etter det har han sunget tittelrollen i Don Giovanni, Papageno i Tryllefløyten og Shaunard i La Bohème ved Den Norske Opera, og Leporello i Don Giovanni og Comissario i Madama Butterfly ved Det Kongelige Teater i København.

Høsten 2006 hadde Johannes Weisser enorm suksess som tittelrollen i Don Giovanni i Innsbruck, Paris, Brussel, Köln og Baden-Baden med den verdenskjente dirigenter René Jacobs. Produksjonen ble sendt direkte på tysk og østerriksk TV. Plateselskapet Harmonia Mundi tok den også opp for CD og den blir utgitt høsten 2007.

Søren Rastogi studerte i København ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med Tove Lønskov og Niklas Sivelöv som lærere. Siden hans debut i 2005, har 28-åringen etablert seg som en av de mest interessante, unge musikerne i Danmark. I 2006 ble han utnevnt til ”Tårnmusiker” av Danmarks Radio og Rundetårn. Dette gav ham en egen radiooverført konsertserie både som solist og kammermusiker. Han har fått svært gode anmeldelser og opptrer stadig som solist, kammermusiker og akkompagnatør både i Danmark og i andre land.

Turneperiode: 16. april – 2.mai.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev