Rolf Nykmark og Ragnhild Groven Holmboe

Norsk musikk i Japan

Det norske sangerparet Ragnhild Groven-Holmboe og Rolf Nykmark samt pianisten Geir Henning Braaten presenterer norsk musikk på en turné i Japan i kommende uke. Turneen er støttet av The Japan Foundation.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Den temmelig tettpakkede turnéen innledes med en konsert i den ærverdige Suntory Hall i Tokyo søndag 1. oktober, hvor The Nordic Ensemble of Japan akkompagnerer sangerne i bl.a. Griegverkene Den Bergtekne og Hjertets Melodier.

Under resten av turnéen medvirker pianisten Geir Henning Braaten. 3. oktober blir det konsert i Sapporo, mens det de to påfølgende dagene blir flere konserter i Tokyo-området: En på Josai University in Chiba og en på Suginami City Hall.

Repertoaret på turnéen er overveiende norsk, men med noen innslag av våre naboland: Carl Nielsen, Jean Sibelius og den svenske ”nyoppdagete” komponisten Andreas Hallén. Grieg står alltid høyt på ønskelisten hos japanske arrangører, og denne gangen er intet unntak. I tillegg til verkene som allerede er nevnt er utdrag fra sangsyklusen Haugtussa, op. 67 og Lyriske stykker, op. 43 for klaver. Ragnhild Groven-Holmboe fremfører også verker av sin morfar Eivind Groven. Av andre norske komponister kan nevnes Arne Eggen og samtidskomponistene Wolfgang Plagge og Oddvar S. Kvam.

Ragnhild Groven Holmboe og Rolf Nykmark debuterte i Oslo i 1988 etter studier i Oslo og Stockholm. De har hatt konsertturnéer i USA, England og Holland, hvor de bl.a. medvirket i en oppsetning med Griegs komplette Peer Gynt-musikk ved Holland Festival. De har også gitt konserter i en rekke europeiske land.

Geir Henning Braaten har en lang karriere bak seg, ikke minst i Japan som han har besøkt hele ti ganger. I perioden 1981 til 1995 ga han en rekke konserter der, bl.a. som solist i Griegs A-moll-konsert med Tokyo Symfoniorkester og Nagoya Filharmoniske Orkester. Han har også ved to anledninger gitt eksklusive konserter for keiseren.

Som et lite eksperiment kommer Japan-farerne til å sende oss rapporter underveis som vi vil publisere etter hvert, slik at Ballades lesere kan få et innblikk i hvordan en slik turné oppleves fra innsiden.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.