Vivianne Sydnes (Foto: Ellen Lande Gossner)

Krystallnattmarkering i Nidarosdomen

8. og 9. november markerer Nidaros domkor og Trondheim Vokalensemble Krystallnatten med ord, toner og 15 tonn knust glass.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

«Du passer ikke inn. Du er ikke en av oss. Du skal knuses». Slik lyder teksten på plakaten når Nidaros domkor og Trondheim Vokalensemble sammen markerer Krystallnatten 8. og 9. november.

Vivianne Sydnes, domkantor i Nidarosdomen, er kunstnerisk leder og dirigent i prosjektet.

– Krystallnatten er en viktig forestilling med et evig aktuelt budskap, selv om det er lenge siden 1938, sier Sydnes i følge en pressemelding.

Den 9. november 1938 ble starten på den systematiske utryddingen av jødene i Hitlers Tyskland. Gatene var fulle av knust glass fra ramponerte butikkvinduer. Undertrykkelse og intoleranse har skjedd og skjer i verden.

– Nidarosdomen har godt med plass, og ved å sette opp opplevelser som dette, med den visuelle rammen som 15-tonns glassinstallasjonen er med på å gi, kan vi få kirkebygget til å fremstå som en tidsaktuell og engasjerende arena, fortsetter Sydnes.

Flere kunstneriske uttrykk

Det er Trondheimskunstneren Stig Tommy Høvik, utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim, som fikk ideen til en massiv kunstinstallasjon av knust glass i Nidarosdomens vestskip. En lysstråle vil bevege seg over det knuste glasset, som et symbol på overvåkning i konsentrasjonsleire og fengsler.

Musikken som fremføres er James MacMillans «Cantos Sagrados», Arnold Schönbergs «Friede auf Erden», Francis Poulencs «Un soir de neige» og Henning Sommerros «Vårsøg», alt skrevet på 1900-tallet.

Som et bindeledd mellom verkene vil Kine Bendixen lese tekster, blant dem fra «Barnekorstog 1939» av Bertolt Brecht, og «Vær utålmodig mennesker» av Inger Hagerup, utgitt i 1947.

Krystallnatten i Nidarosdomen,
8. november kl 23.00
9. november kl 20.00
Med: Nidaros domkor og Trondheim Vokalensemble,
Tekstlesing: Kine Bendixen
Kunstinstallasjon: Stig Tommy Høvik
Orgel: Øystein Jæger
Dirigent: Vivianne Sydnes

Dette i følge en pressemelding.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev