Janne Berglund 2005, foto: Birger Jansen

Janne Berglund årets norske Sonja-vinner

Janne Berglund (25) fra Nannestad vant den norske finalen i Dronning Sonja Internasjonale musikkonkurranse. – Jeg har gledet meg lenge til å stå på scenen med Trondheim Symfoniorkester, og fokuserte mest på å gi publikum en bra konsert, sa en overveldet og lykkelig vinner etter prisutdelingen onsdag kveld.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Berglund, som studerer ved operahøyskolen i København, gikk onsdag kveld til topps i den norske finalen i denne prestisjetunge konkurransen. På tross av en hektisk proveperiode, der hun har pendlet mellom orkesterprøver i Trondheim og en rolle i en Aida-oppsetning i København, overbeviste Janne en samstemt jury om at hun er landets kanskje beste unge sanger for øyeblikket.

I finalen fremførte hun Mozart og Puccini for en fullsatt Olavshall i Trondheim. I tillegg til en premie på 20 000 kroner, vinner Berglund et engasjement ved Den norske Opera. Ballades lesere vil også kanskje kjenne Berglunds navn fra samtidsensemblet asamisimasa.

Andrepremien på 10 000 kroner gikk til mezzosopranen Ann-Beth Solvang (27) fra Kverneland. I tillegg vant mezzosopranen Signe Sannem Lund fra Fredrikstad barnas musikkpris.

De øvrige finalistene var sopranen Ina Kringlebotn (21) fra Ski og barytonen Thorbjørn Guldbrandsøy (26) fra Bergen. Sistnevnte er den første mannlige sangeren som noen gang har klart å hevde seg i den norske finalen.

Alle de fem finaistene er også automatisk kvalifisert til den internasjonale delen av konkurransen som foregår i august, hvor sangere fra over 40 nasjoner er påmeldt. I tillegg til store pengepremier, kan en seier her bety engasjementer og samarbeid med store orkestre og operahus, og en pangstart på en profesjonell sangerkarriere.

Årets jury for den norske finalen bestod av Menno Feenstra (juryformann), Kerstin Meyer, Svein Bjørkøy og Randi Stene. Barnejuryen var satt sammen av barn fra kulturskolen i Trondheim. Deres premie er en konsertturné med Rikskonsertene.

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse ble første gang arrangert i 1988, og har siden 1995 vært en ren sangkonkurranse. Den arrangeres annethvert år som et samarbeid mellom blant andre Oslo-Filharmonien, Den Norske Opera, NRK og Norges musikkhøgskole, og i 2001 ble sopranen Marita Kvarving Sølberg den første norske vinner av konkurransen.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Krafttak for sang

Fagkonsulent

Folkeakademienes landsforbund – Sang i eldreomsorgen

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev