Ensemble 96, 2004 (collage)

«Immortal Nystedt»: 2L og Ensemble 96 feirer kor-mesteren

Knut Nystedt fylte 90 år på lørdag, og blir behørig feiret denne høsten. Nå hylles kor-nestoren også på plate – med Ensemble 96 og deres dirigent Øystein Fevang som hovedutøvere, og Bærum Vokalensemble som gjester på et av verkene. «Immortal Nystedt» er også en av de første norske produksjonene i Super Audio-format – en lydbærer mange mener vil bli fremtidens hovedplattform.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Universets begynnelse og dramaet på Golgata, middelaldersang og tysk barokk, Søren Kierkegaards inderlighet – og en barnedåp i Oslo i 1987. Knut Nystedt henter inspirasjon fra alle tider, og skaper gedigen korkunst med kristent perspektiv og allmennmenneskelig appell. Den nå 90-årige komponisten og dirigenten har de siste femti årene hatt en særstilling innen norsk kormusikk. I USA, Tyskland og Japan er Knut Nystedts verker en viktig del av det klassiske repertoaret.

«Immortal Nystedt – surrounded by the Wonders of Creation» lanseres i forbindelse med Knut Nystedts 90-årsdag, og inneholder nyere verker som ikke er innspilt tidligere. Unntaket er» Immortal Bach», der stykkets fem likeverdige kor for første gang gjengis i en sirkel rundt lytteren.

De øvrige verkene på CD-en er «Jesu sieben Worte», som er skrevet til Ensemble 96 og ble urfremført i 2003, «The Word Became Flesh», «Prayers of Kierkegaard» og mannskorstykket «Salve Regina». Bærum Vokalensemble er gjester med «Nytt er livet», som er skrevet til dette koret og ble urfremført i 2003.

I disse nyere verkene har Nystedt brukt sin enorme erfaring til å krone sin karriere med det ypperste han har skrevet for kor a cappella. Nystedt la ned komponistpennen i 2004 grunnet sviktende syn, og en unik komponistkarriere er dermed avsluttet.

Kammerkoret Ensemble 96 har tidligere høstet gode kritikker for sine konserter og innspillinger, og har det siste året gjestet både Oslo Kammermusikkfestival og Festspillene i Bergen. Sist lørdag var de de, sammen med bl.a. Sissel Kyrkjebø og Oslo Filharmoniske Orkester, med på å underholde et tallrikt publikum med den såkalte «Ringenes Herre»-symfonien i Frognerparken.

Ensemble 96 har også fått utenlandske kritikere til å spisse ørene:

«Under the masterful direction of Øystein Fevang, Ensemble 96 performs with sumptuous warmth and clarity. It is rare to find a disc of modern repertoire where all three constituent elements (the composition itself, the performance and the production) conspire to produce a work of amalgamated excellence«, heter det i en anmeldelse i det britiske tidsskriftet Choir and Organ.

Opplev Knut Nystedts fantastiske klangunivers i surroundlyd!

Super Audio-CD er et nytt avspillingsformat med både stereo og surround-effekt. De ser ut som vanlige CDer, og kan spilles på alle tradisjonelle anlegg og datamaskiner.

Morten Lindberg har produsert denne platen. Med kor som sitt hjertebarn har han tidligere bidratt til å sette et særpreg på utgivelser som Grex Vocalis’ «Magnum Mysterium», Schola Cantorums «Sacred Choral Music» og Ensemble 96′ «Linkarbraut».

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev