Johan Dalene vant talentstipendet på en million kroner. (Foto: PMAGI AB_1)

Fiolinist Johan Dalene vant klassisk musikkstipend

Torsdag ble det klart at Johan Dalene (20) fra Sandnes/Norrköping vant Equinors klassiske talentstipend på hele én million kroner. – Et talent verdt å merke seg, sier pianist og juryleder Leif Ove Andsnes.

Kalender

– Johan Dalene er en eksepsjonell fiolinist, som på tross av sin unge alder allerede i flere år har vært aktiv på de nordiske scenene. I tillegg til det åpenbare fiolinistiske talentet har han en tydelig klangforestilling. Han kommuniserer klart til lytteren, og spillegleden er smittende. Han har allerede et forbløffende stort repertoar, men er alltid nysgjerrig og klar for nye utfordringer, sier Leif Ove Andsnes, juryleder og mentor for Equinor Morgendagens helter, og selv tidligere vinner av talentstipendet.

Stipendet skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere, skriver Equinor i pressemeldingen om kåringen.

Årets vinner mener talentstipendet blir et viktig bidrag i satsningen videre.
– Jeg er utrolig takknemlig for å bli tildelt et så generøst stipend fra Equinor. Den store drømmen er å opptre på verdensscenen sammen med de fremste orkestre, og spille inn plater for å formidle musikken min ut til folket. Stipendet er et svært viktig bidrag i denne internasjonale satsingen, sier Dalene.

Allerede som fireåring begynte han å spille fiolin, og bare tre år senere debuterte han på scenen med Norrköpings Symfoniorkester, hvor faren er cellist. Siden den gang har den nå 20 år gamle musikeren opparbeidet seg en imponerende CV, og han har opptrådt med en rekke verdenskjente musikere.

– Jeg har vært utrolig heldig som har fått muligheten til å spille sammen med noen av mine største inspirasjonskilder, som for eksempel Janine Jansen. Nå drømmer jeg om å fylle store saler med filharmoniorkestrene i New York og Berlin og formidle musikken min på internasjonale scener, sier stipendvinneren.

I fjor vant Johan Dalene Den norske solistpris, også en høythengende pris for unge talenter. Den internasjonale juryen fremhevet da «hans suverene spill og karisma». Dalene var også i fjor nominert til Equinors musikkstipend, da Sandra Lied Haga vant.

Sterke finalister
De andre finalistene var Ludvig Gudim, fiolin (21 år, fra Ås) og August Schieldrop, tuba (21 år, fra Oslo). Ludvig Gudim studerer musikk ved Juilliard i New York og debuterte som fiolinist under Nobels fredspriskonsert da han var elleve år. I 2019 vant han Juilliard Violin Concerto Competition og opptrådte i anerkjente Carnegie Hall i New York. August Schieldrops første møte med klassisk musikk og tuba var under en konsert på Oslo-Filharmonien, forteller han. Hans største opplevelser som tubaist er solistopptreden i Operaen, konsert med KORK i Konserthuset, og i Grieghallen med Bergen Filharmoniske orkester.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev