Johan Dalene, vinner av Den norske solistpris 2019 (Foto: Nikolaj Lund Photography)

Johan Dalene vinner av Den norske solistpris 2019

– Årets vinner er kåret av en internasjonal jury som fremhever hans suverene spill og karisma.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

– Årets vinner er kåret av en internasjonal jury som fremhever hans suverene spill og karisma. Tross sin unge alder er han allerede i gang med en stor internasjonal karriere, sier styreleder Peter Herresthal i en pressemelding fra Bergen Filharmoniske Orkester.

– Vi er svært glade for å kunne løfte utdelingen av Den norske solistpris i år. Publikum kan oppleve vinneren som solist med et fremragende symfoniorkester nå i høst, i tillegg til at han får stå i sentrum på en egen kammerkonsert på Siljustøl under Festspillene i Bergen 2020. At selve utdelingen skjer i Bergen og sendes på NRK, er en ekstra bonus, sier festspilldirektør Anders Beyer.

– Bergen Filharmoniske Orkester har en god og lang tradisjon for å løfte frem unge solist-talenter. De Unges Konsert ble etablert allerede i 1938. Flere andre talentsatsninger er kommet til. At Johan Dalene senere denne sesongen også medvirker som solist med BFUng – Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester – understreker dette. Det er derfor helt naturlig for oss å være med som samarbeidspartner for Den norske solistpris, sier orkesterdirektør Bernt Bauge.

Johan Dalene er nitten år gammel, og har allerede gjort seg bemerket internasjonalt. Han begynte å spille fiolin som fireåring og konsertdebuterte tre år senere. Nå studerer han med professor Per Enoksson ved Musikkhøgskolen i Stockholm. Dalene har også vunnet flere konkurranser, deriblant topplassering i Menuhin-konkurransen (juniorklassen), førstepris i Thomas og Evon Cooper International Violin Competition og førstepris i Carl Nielsen-konkurransen tidligere i år. Han er tatt opp i både mentorprogrammet Crescendo og BBCs New Generation Artists-program.

Dalene har spilt inn Tsjaikovskijs og Barbers fiolinkonserter for plateselskapet BIS, og i sesongen 2020–21 skal han være Artist in Residence med det svenske radiosymfoniorkesteret. 2020/2021-sesongen byr også på debutkonserter med Leipzig Gewandhaus-orkesteret, BBC Symphony Orchestra og New Japan Philharmonic samt recitaldebut i Wigmore Hall og Carnegie Hall. Han har også opptrådt på kammermusikkfestivalen i Rosendal og på Festspillene i Bergen. Tidligere i år inngikk Dalene en internasjonal management-avtale med Enticott Music Management i samarbeid med Nordic Artists Management. Johan Dalene spiller på en Stradivarius-fiolin fra 1736, utlånt av Anders Sveeas’ Almennytige Fond.

Den norske solistpris ble stiftet i 2005 med et formål om å «støtte unge musikere og hjelpe norske konsertarrangører og orkestre til å gjøre seg kjent med unge norske solistbegavelser». Den norske solistpris har tidligere blitt delt ut under Festspillene i Bergen og under Virtuos-finalen i NRK. Vinneren av Den norske solistpris mottar kr. 100.000 samt to spilleoppdrag. Juryen for prisen i år består av professor Sibbi Bernhardsson, Oberlin Conservatory of Music, Edward Gardner, sjefdirigent Bergen Filharmoniske Orkester, Frøydis Wekre, professor ved Musikkhøgskolen, Christian Ihle Hadland, pianist, og Annilese Miskimmon, operasjef ved Den Norske Opera & Ballett.

Blant tidligere vinnere er Tine Thing Helseth, Christian Ihle Hadland, Vilde Frang, Sonoko Miriam Welde og Birgitta Elisa Oftestad.

Prisen deles ut torsdag 14. november under en konsert med Bergen Filharmoniske Orkester, der Johan Dalene er solist i Max Bruchs fiolinkonsert. Konserten strømmes HER, og sendes senere på NRK.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev