Plakat til Schindlers Liste

En helaften i filmens tegn

Trondheim Symfoniorkester inviterer til filmkonsert i Olavshallen torsdag 22. mai. Her blir det fokus på de to filmkomponistene John Wilimas og Michael Kamen, som har stått bak suksesser som musikken til bl.a. «101 Dalmatinere», «Robin Hood», «Star Wars», «Schindlers Liste» og «Harry Potter». Konferansier er Brita Møystad Engseth.

Kalender

Forestillingen begynner kl. 19.30, og TSO har i den anledning døpt seg om til Trondheim Surroundorkester.

— Selv de største lydsystemer er som kinaputter sammenlignet med å høre musikken live, sier Thomas Ramstad på vegne av orkesteret.

— Film, og senere TV, har mer enn noen andre media preget vårt århundres kulturutvikling. De har grepet omstrukturerende inn i fritidssfæren til folk flest, og dikterer i dag, sammen med plateindustrien, premissene for musikkformidling. Usynlig, men desto mer virkningsfullt styrer musikken våre følelser og opplevelser i kinosalens halvmørke.

Musikk har hatt en stor plass gjennom hele filmhistorien, og TSO kommenterer dette på følgende måte:

— Musikk har en spesiell og direkte vei til menneskehjertet som andre elementer i filmmediet ikke har. Musikkens påvirkningskraft er også utgangspunktet for våre dagers filmkomponister. Filmusikken er på mange måter de brillene filmskaperen vil at publikum skal se filmen med. Musikken farger bildene, og bildene konkretiserer musikken.

Om kveldens utvalgte komponister sier Trondheimssymfonikerne følgende:

— John Williams er utvilsomt den mest tradisjonelle og konservative komponisten i filmverdenen i dag. Tradisjonell fordi han i prinsippet alltid benytter symfoniorkesterets makismale ressurser, på samme måte som legendariske kolleger som Korngold, Steiner og Rózsa. Konservativ fordi han forsøker å unngå de «stilbrudd”» og trender som rammet filmmusikken på 50- og 60-tallet. Dessuten nekter Williams konsekvent å skrive hitlåter til sine filmer, trass i produsentenes mas om behovet for låter som sitter, i alle fall under rulltekstene. Williams er en orkestertrollmann med en usvikelig følelse for musikkens dramatiske funksjon og som vet når han skal sette inn et fremstøt for å fremkalle gåsehudfølelsen. Og kanskje er han også den mest ublu tyven når det gjelder de klassiske mesternes ubeskyttede skatter. For filmene «Star Wars» og «Schindlers liste» mottakk Williams Oscar.

— Michael Kamen har med tre Grammys og to Oscars blitt en av de hippeste og høyest profilerte filmkomponistene i Hollywood. Han står ikke i noen konservativ tradisjon som tenker symfonisk, men er mer opptatt av trender i tiden. Siden samarbeidet med Pink Floyd om musikken til The Wall har Kamen skrevet musikk til filmer som «Dødelig våpen» og «Die hard». Han har videre samarbeidet med artister som David Bowie, Eric Clapton og Herbie Hancock.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kantor/ menighetsmusiker

Tønsberg kirkelige fellesråd

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev