HK Gruber (Foto: Intermusica.co.uk)

Det Norske Kammerorkester under Ultima-festivalen

– Ultima-festivalen er trolig Norges viktigste presentasjonsarena for hva som rører seg av nye impulser innenfor den klassiske musikken – skjønt de faste klassifikasjonsbegrepene er ikke særlig entydige innenfor dagens musikkverden. Som en av de opprinnelige stifterne av festivalen har Det Norske Kammerorkester alltid gitt sitt bidrag, såfremt ikke tunge utenlandsturneer er kommet i veien, heter det i en uttalelse fra orkesteret. Lørdag 4. oktober går de til aksjon i Kulturkirken Jakob, med bl.a. urpremierer av Henrik Hellstenius og Eivind Buene, samt HK Grubers «Frankenstein!!» på programmet.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Lørdag 4.oktober i Kulturkirken Jakob gjester en av samtidens mest interessante musiker-profiler orkestret som dirigent og solist i sitt eget verk «Frankenstein!!»: HK Gruber, en mangfoldig musikerpersonlighet fra Wien som nettopp med dette sitt satiriske verk i den store cabaret-tradisjon virker herlig befriende- et verk hvor han selv opptrer som «chansonnier».

Men Gruber viker heller ikke tilbake for å ta seg av urfremføringer av unge norske kollegers verk. Både Henrik Hellstenius og Eivind Buene nyter godt av Grubers lange virke som praktisk utøvende musiker (solobassist i østerriksk Radio Symfoniorkester gjennom en årrekke). Hellstenius har skrevet et verk for slagverk og strykere med den meget allsidige Hans-Kristian Kjos Sørensen i solistrollen. Buene konsentrerer seg om den rene stryke-klangen i et nytt verk som er bestilt av DNK.

Ved denne konserten knytter det seg ikke minst spenning til presentasjonen av den australske komponisten Brett Dean- et navn som de siste par årene virkelig har vakt oppmerksomhet rundt i Europa. I et subtilt samspill mellom sampler, ferdiginnspilt bånd og strykere bearbeider han i komposisjonen «Carlo» materiale fra renessansens store og spesielle komponistprofil Gesualdo. Resultatet, som fremføres for første gang i Norge, er helstøpt og svært interessevekkende.

Det Norske Kammerorkesters Ultima-konsert inngår også i orkestrets abonnementsserie, og er produsert av Kammerorkesteret selv.

Konserten spilles i Kulturkirken Jakob, lørdag, 4. oktober, klokken 19.30. Ved siden av Det Norske Kammerorkester medvirker også HK Gruber (som leder og solist i eget stykke) og Hans Kristian Kjos Sørensen på slagverk.

Følgende komponister og stykker står på programmet: Brett Dean (AU): «Carlo», 1997 – Henrik Hellstenius: «Readings of Mr. G» (urpremiere) – Eivind Buene: «Langsam und schmachtend» (urpremiere) og HK Gruber (AT): «Frankenstein!!», 1976-77.

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev