– Jeg ønsker å leve i et samfunn med positiv utvikling, og jeg vil selv bidra så mye jeg kan til dette, sier æresprisvinner Cliff Moustache (Foto: Nasibu Mwanukuzi)

Cliff Moustache får Kulturrådets ærespris for 2020

– Jeg ønsker å leve i et samfunn med positiv utvikling, og jeg vil selv bidra så mye jeg kan til dette, sier prisvinneren, som er dramatiker, teaterregissør og kunstnerisk leder ved Nordic Black Theatre.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

– Det betyr utrolig mye å få denne anerkjennelsen. Det innebærer at Kulturrådet har sett og satt pris på den jobben jeg har gjort. Det var også Kulturrådet som gav oss midler til å starte Nordic Black Theatre, så uten Kulturrådet ville ikke teatret eksistert, sier Cliff Moustache selv i pressemeldingen fra Kulturrådet.

– Kulturrådet er svært glade for å kunne tildele Cliff Moustache æresprisen for 2020. Siden opprettelsen av Nordic Black Theatre i 1992 har Moustache utvist et stort engasjement både ved og utenfor teaterscenen. Hans kunstneriske virke henger tett sammen med hansunike arbeid med og for unge mennesker, sier rådsleder Lars Petter Hagen.

Generasjoner av nye stemmer
Cliff Moustache har et stort engasjement for unge mennesker, som blant annet scenen Nordic Black Theatre er et levende eksempel på. Scenen har i mange år vært et arnested for utviklingen av scenekunsten i Norge:
Cliff Moustache har gjort en stor innsats gjennom sitt kulturelle virke i Norge, og hele tiden hatt en egenartet kunstnerisk profil og en tydelig offentlig stemme. I sitt arbeid med Nordic Black Theatre og X-ray har han bidratt til nyskaping, nytenkning og utvikling i det norske scenekunstfeltet. Samtidig har han rekruttert generasjoner av nye stemmer til norsk scenekunst, både til det frie feltet og til institusjonene, heter det i rådets begrunnelse.

– Jeg ønsker å leve i et samfunn med positiv utvikling, og jeg vil selv bidra så mye jeg kan til dette. Det å få jobbe med unge mennesker som vil noe i livet, å gi dem tro på seg selv og sine evner, det kjennes veldig meningsfylt. Jeg tror jeg kunne fortsatt å jobbe til jeg ble 250 år gammel om jeg fikk lov, sier Moustache.

– Kunst er rett medisin
Cliff Moustache mottar æresprisen i en tid preget av unntakstilstand og usikkerhet for store deler av kunst- og kulturlivet. Moustache tror imidlertid at koronaviruset og nedstengningen av samfunnet nettopp viser hvor viktig kunst og kultur faktisk er.
– Kunst er den rette medisin for menneskeheten. Den gir oss næring slik at positive endringer kan finne sted, sier han.

Ærespris siden 1968
Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Mari Boine og Jan Erik Vold. Æresprisen for 2019 gikk til redaktør i Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift, Therese Bjørneboe.

Rådet har de siste årene invitert til åpne innspill til hvem som fortjener årets ærespris. I år ble 50 kandidater vurdert, både enkeltpersoner, ensembler, grupper, prosjekt og institusjoner, opplyser Kulturrådet.

Selve prisoverrekkelsen vil finne sted senere i høst.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.