Supersilent (Foto: Ellen Ane Eggen)

Supersilent – ti kompromissløse år

INTERVJU: Denne uken slipper Supersilent sitt 8. album. Bandet markerer samtidig at det er ti år siden bandet ble grunnlagt. Markeringen skjer gjennom tre konserter med gjester i Triptykon-konseptet på Blå tirsdag, onsdag og torsdag. – Det har vært et kompromissløst tiår. Jeg var nesten sjokkskadet etter debutalbumet 1-3, og ble dratt med inn i en ny og hardere musikalsk verden enn det jeg var vant til, sier Arve Henriksen til Ballade.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Med jazzakademisk bakgrunn dannet Arve Henriksen trioen Veslefrekk sammen med Ståle Storløkken og Jarle Vespestad rundt 1990. Henriksen karakteriserer Veslefrekk som ”et litt mer lettvekter jazzorkester” når han forteller om opprinnelsen til Supersilent. Det avgjørende var Helge Stens forslag om å inkludere seg selv og gjøre Veslefrekk om til kvartetten Supersilent i 1997.

— Helge representerer det som er annerledes med Supersilent. Det bidraget Helge kom med var avgjørende, og han har hatt mye å si i ettertid også. Han produserer og mikser albumene og gjør hele tiden kraftige valg på vegne av bandet.

Henriksen gir Sten æren for mye av retningen i lydbildet og det gråsvarte imaget bandet er kjent for.

— Ingen jazzmusiker ville greid dette, det måtte en annen ressurs inn i bildet, seir Henriksen.

Gjesteliste

Supersilent har vært restriktive i forhold til å invitere gjesteartister på sine konserter. Terje Rypdals opptreden med bandet på årets Moldejazz var et unntak. Når Supersilent markerer jubileet og slippet av albumet 8 i konsertserien Triptykon på Blå denne uken, brytes denne ”regelen” til gangs.

Valget av gjester er godt fundert i bandets historie.

Blått

Nils Petter Molvær stå på scenen med Supersilent på onsdag.

— Nils Petter er med mye fordi han har vært en inspirator for oss alle, og vi har alle touchet innpå hans vei på et eller annet tidspunkt. I tillegg var han med på en konsertrunde med Veslefrekk for lenge siden.

Tungt

Torsdag er Motorpsycho gjester, det vil si bassist Bent Sæther og gitarist Hans Magnus Ryen, eller Snah som han kalles. Helge Sten har jobbet tett med Motorpsycho siden albumet Demon Box i 1993, både som produsent og som assosiert medlem av bandet.

Man kan argumentere for at det ikke så veldig langt fra de Helge Sten-initierte støyeksessene på Demon Box til de Supersilentske impro-baserte kaskadene man får servert på 1-3, 4 og framover til 8.

— En gang spilte Supersilent på Cosmopolite i Oslo. Herborg Kråkevik var på scenen før oss, og da vi kom på scenen sprang 250 mennesker i salen rett ut døra. Det satt to personer igjen på andre rad, og det var Bent Sæther og Snah.

— De har vært veldig hard core der. I tillegg er de i besittelse av et kraftig uttrykk som er ukjent i jazzmusikken. Motorpsycho representerer en tungindustri som det er morsomt å prøve å holde på i Supersilent. Jeg synes de har noe med vår historie å gjøre sier, fortsetter Henriksen.

Spontanitet

Supersilent er ikke et band som bruker mye tid i øvingslokalet. De bruker faktisk ingen tid på å øve i det hele tatt. Det er enten plateinnspilling eller konsert.

— I jazzmusikk er det ofte slik at man hopper rundt og pøser på med ideer. I Supersilent gjør vi et forsøk på å holde litt igjen på idèmaterialet.

— Sorteringen gjør vi etter innspillingen, som utgjør mange timer med musikk. Denne gangen var det i Halden i Athletic Sound studio. Vi gjorde et grovutvalg der nede, og så har Helge jobbet med det videre. Det er Helges valg som kommer til syne på 8. Han ønsker å sortere ut det som er nytt og som kan være tydelig i den mengden av musikk som kommer ut i dag, sier Henriksen.

Dere sitter altså på en stor mengde materiale som ikke er utgitt?

— Vi ønsker å gi ut noe av det i en boks, men vi har god tid. Vi har mulighet for å gi ut dette materialet senere.

Uten kompromisser

Triptykon-serien markerer også ti år for dere som band, hva er din korte oppsummering av de årene, Henriksen?

— Det har vært et kompromissløst tiår. Jeg var nesten sjokkskadet etter 1-3, og ble dratt med inn i en ny og hardere musikalsk verden enn det jeg var vant til. Det er har vært noen fantastisk spennende år, og jeg har på et vis blitt kjent med hvordan det er å drive med litt sær musikk.

— På den ene kanten har vi blitt tatt godt i mot. På den andre siden er det ikke så lett å komme seg ut å spille fordi musikken kan være litt for hard, og rockfestivalene skjønner ikke at dette kan være noe for dem.

Terje Rypdal har meldt avbud til onsdagens konsert på grunn av sykdom. Nils Petter Molvær spiller med Supersilent, som annonsert, på onsdag. Motorpsycho er gjester på torsdag. Triptykon foregår på Blå i Oslo fra tirsdag til torsdag. Supersilent spiller på Sardinen, USF Verftet i Bergen i regi av Bergen Jazzforum fredag 21. september.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev