Paal Nilssen-Love, live

Oslo Jazzfestival på Blå: Smalltown Superjazzz og The Wire

På Blå kan du neste uke bl.a. møte musikere fra Litauen, Sverige og Sveits, og være med på lanseringen av den nye labelen Smalltown Superjazzz med kritikerroste The Thing. Videre blir det opptredener med Friko, Mental Overdrive og Fred Anderson Trio, samt elektronika-størrelser som LCD Soundsystem og Four Tet, og en egen kveld i regi av det britiske musikkbladet The Wire.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

BLÅ, Brennerivn. 11:

MANDAG 9 AUGUST KL. 21.00

Dainius Pulauskas Sextet
Litauens Dainius Pulauskas Sextet står også på programmet mandag kveld. Denne særdeles dyktige sekstetten har spilt på festivaler verden over inkludert jazzfestivalene i Stockholm og København. Bandet som har vunnet en rekke priser i hjemlandet, vekker oppsikt over alt hvor de spiller. Med pianist, komponist og arrangør Dainius Pulauskas i spissen henter sekstetten blant annet inspirasjon fra Joe Zawinul og Chick Corea og leverer en blanding av akustisk jazz og elektronika med spennende kontraster i en mosaikk av stiler.

TIRSDAG 10 AUGUST KL. 21.00

Torbjörn Zetterberg Hot Five
Også i vårt naboland skjer det mye på jazzfronten for tiden, og Torbjörn Zetterberg Hot Five er noe av det mest spennende Sverige har å by på akkurat nå. Her er det Torbjörn Zetterberg (bass) som skriver musikken, og sammen med seg har han Jonas Kullhammar og Per ”Texas” Johansson på saksofoner, Ludvig Berghe på piano og Daniel Fredriksson på trommer. Torbjörn Zetterberg blir sammenliknet med Charles Mingus, og bandet hans leverer såkalt moderne mainstream med en energisk drivkraft. Fjorårets CD Hela Sveriges Lilla Fästmö fikk en meget god mottakelse i Sverige og er en sjelden skatt. Dette er dynamitjazz!

ONSDAG 11 AUGUST KL. 21.00
Urfremføring

Frikos Burglar Ballads
Endelig skal Frikos kritikerroste CD Burglar Ballads fremføres live. Burglar Ballads er første utgivelse i eget navn for produsent- og musikerduo Peder Kjellsby (trommer) og Sjur Miljeteig (trompet). CDens samling med ballader som er skapt i et landskap av elektronisk lyd, skal tilpasses et liveformat og fremføres av en jazzkvintett med Embrik Snerte på fagott,
Jørn Øien på keyboard, Christian Haug på gitar, Ingebrigt Håker Flaten på bass og Peter Baden på trommer i tillegg til Friko og vokalistene Solveig Slettahjell og Hans Jørgen Støp. Konserten får en spesialprodusert film som bakteppe.

TORSDAG 12 AUGUST KL. 21.00
Smalltown Superjazzz label launch

The Thing
Smalltown Supersound lanserer denne kvelden en ny jazz underlabel, Smalltown Superjazzz, og markerer samtidig release av The Things tredje album Garage. The Things Mats Gustafsson (saksofoner), Ingebrigt Håker Flaten(bass) og Paal Nilssen-Love (trommer) har tidligerevært inspirert av Don Cherry, men denne gangen er det facinasjonen for rock, og da særlig punk og garage, som er inspirasjonskilde. Vi kan røpe at bandet spiller egne versjoner av The Sonics, Yeah Yeah Yeahs og White Stripes. Det er få som klarer å overgå The Thing i intensitet, energi, kraft og nytelse og aldri har vel trioformatet vært mer fullkomment uansett sjanger. DJ-sett med DJ Mats Gustafsson og DJ Joakim Haugland før og etter konserten.

FREDAG 13 AUGUST KL. 21.00
The Wire kveld

Spektrum
London-baserte Spektrum henterinspirasjon fra 80-talletog band som ESG, Konk og Gang of Four, men bandets lydbilde befinner seg likevel definitivt til stede her og nå. Denne firerbanden, med vokalist Lola Olafisoye og produser Gabriel ”Medasyn” Olegavich i spissen, leverer eksperimentell og utvilsomt dansbar discopunk. Bandet debuterte denne våren med platen Enter the Spektrum som applauderes av en samlet britisk musikkpresse.

Fred Anderson Trio
Han spilte sammen med Tortoise på festivalen i 2002, og nå er han tilbake. Vi kunne rett og slett ikke vente.Fred Anderson er enkelt og greit en levende legende! Tenorsaksofonisten ble født i1929 i Monroe, Louisiana og flyttet til Chicago sent på 1930-tallet. Han begynte tidlig å spille med inspirasjon hos Chu Berry, Charlie Parker og Von Freeman. I 1965 startet han og Muhal Richard Abrams det meget innflytelsesrike AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians). I dag jobber Andersen like gjerne med postrockband som med jazzmusikere og er en sentral figur i Chicagos musikkmiljø. Han driver blant annet den viktige Chigago-klubben Velvet Lounge som er blitt et samlingspunkt for Chicago-jazzen.

Four Tet
Ifølge NME, Uncut, The Times, Jockey Slut, Q, X-Ray, The Wire og Sleaze Nation, har Four Tet med fjorårets Roundslaget et av 2003s beste album. Sjelden har et elektronisk album blitt så til de grader skamrost som Rounds. Med sin geniale blanding av jazz, folk, hip hop og elektronica har Four Tet aka Kieran Hebden skapt en sjanger helt for seg selv. Han er også en mye brukt remixer og har den siste tiden blant annet remixet Radiohead, Super Furry Animals, Beth Orton og vår egen Lars Horntveth (Jaga Jazzist). Four Tet er tilknyttet London-labelen Domino som også huser band som Franz Ferdinand, The Kills, Bonnie Prince Billy, Stephen Malkmus og Jim O`Rourke.

LØRDAG 14 AUGUST KL. 21.00
DFA/Output, Smalltown Supersound og Sunkissed kveld

LCD Soundsystem
Allerede en sensasjon etter kun å ha utgitt to 12” singler og en 7” singel. Etter bandets geniale debut, Losing My Edge, har LCD Soundsystem vært omgitt av massiv hype det siste året.LCD er nærmest synonymt med label og produksjonsteam DFA. James Murphy som står bak LCD, er den ene halvdelen av DFA, og hvis vi nevner at DFA har remikset N*E*R*D singlen She Moves er det klart for alle at disse guttene er the next big thing. Live består LCD Soundsystem av hele 6 personer, og soundmessig er det 1980-tallets New York og Manchester som braker sammen i en fantastisk miks av disco, funk, elektro og postpunk. Rett og slett uimotståelig.

Mental Overdrive
Mental Ovedrive (Per Martinsen) har på mange måter et aldri så lite comeback i år med singelen Diskodans og albumet 083som kommerpå Smalltown Supersound til høsten. Helt siden starten av karrieren på legendariske R&S Records (Aphex Twin-oppdagere), har Martinsen vært en av de store innovatørene innen elektronisk musikk både her hjemme og internasjonalt. På sitt nye album henter Martinsen inspirasjon fra Kraftwerk, New Order, Joy Division, Factory Records-scenen, 1980-tallets house og techno scener i Chicago og Detroit, samt WARPs elektroniske lytte/headphonemusikk fra tidlig på 90-tallet. Men først og fremst er Mental Overdrive tidløs elektronisk musikk uavhengig av både tider og trender.

Mats Gustafsson/Hamid Drake
Det beste fra begge sider av Atlanteren! Mats Gustafsson er en av Europas ledende innen fri improvisert jazz og har blant annet samarbeidet med Sonic Youth, Jim O`Rourke, David Grubbs, Peter Brötzmann, Evan Parker, Thurston Moore og Barry Guy. Hamid Drake på sin side er en av USAs ledende trommeslagere og har blant annet turnert med Pharoah Sanders, Don Cherry, Yusef Lateef. Han startet også Mandingo Griot Society med Foday Musa Suso og Adam Rudolph. Gustafsson og Drake har gitt ut en plate sammen på Okka Disk.

Fred Anderson/Paal Nilssen-Love
Fred Anderson har legendestatus. Listen over samarbeidspartnere er imponerende og teller blant annet Hamid Drake, Tetsu Aioki, Joseph Jaramon, Von Freeman, Peter Brotzman, Peter Kowald, Ken Vandermark, Jim Baker og Marilyn Crispell. Og nå møter den 75-årige jazzlegenden fra Chicago vår egen Paal Nilssen-Love. Nilssen-Love er aktiv i en lang rekke konstellasjoner inkludert Atomic og School Days og er en av verdens ledende trommeslagere innen improvisert jazz. Et mestermøte mellom ung og gammel og mellom to kontinenter.

Sunkissed DJer Olanski og G-Ha
Sunkissed DJer Olanski og G-Ha snurrer plater denne kvelden.

SØNDAG 15 AUGUST KL. 17.00
2xSveits i samarbeid med den sveitsiske ambassaden i Norge, Swatch Nordic og Swisslos

Brink Man Ship
Sveitiske Brink Man Ship har spilt på klubber og festivaler over hele Europa og er utvilsomt gode ambassadører for jazzscenen i Sveits. I år kommer bandet endelig til Norge. Brink Man Ship befinner seg i landskapet mellom jazz og elektronika. Her utforsker bandet et eget univers og skaper frisk, energisk musikk som nærmest hypnotiserer lytteren.

New Connexion feat. Greg Osby
New Connexion og Greg Osby avslutter Oslo Jazzfestival 2004. M-basekollektivmedlem Greg Osby (alt- og tenorsaksofon/fløyte) blir sammenliknet med både Steve Coleman og Branford Marsalis, men som innovativ musiker, har han utviklet en egen meget våken stemme. Han har spilt med blant annet Jack DeJohnette og Uri Cane, men til Oslo kommer han sammen med det sveitsiske bandet New Connexion som består av brødrene Michael og Florian Arbenz på henholdsvis piano og trommer, samt Bruno Rousselet på bass. New Connexions samarbeid med Greg Osby har blitt meget godt mottatt i Europa. Sammen presenterer de intens og moderne jazz i et åpent format.

Alle omtaler er ført i pennen av Oslo Jazzfestival, og kan også leses i et eget 104 siders programhefte. For mer oppdatert og detaljert informasjon anbefaler vi et besøk på Oslo Jazzfestivals hjemmesider.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.