Åge Teigen

Åge Teigen fylte 60 år – og inviterer selv til jazzfest

Daglig leder i Oslo Jazzfestival, Aage Teigen, fylte 60 år 17. juli 2004. For tyve år siden unnfanget han tanken om Oslo Jazzfestival, som i dag trekker rundt 80 000 publikummere. Årets festival starter opp mandag 9. august, og byr på opptredener på i alt seksten forskjellige scener, samt en rekke gratis-tilstelninger. Den musikalske profilen beveger seg fra jazzhistoriske perler til støyende improvisasjonsmusikk, og inneholder et imponerende knippe norske og utenlandske artister.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Aage Teigen fylte 60 år 17. juli 2004, og ble behørig feiret av gode venner og kolleger. Aage Teigen er en ekte Oslo-gutt, og begynte som 8-åring i Møllergata skoles musikkorps. På 15-årsdagen ble det trombone i gave. For også før Oslo Jazzfestival så dagens lys var siviløkonom Teigen aktiv i Oslos jazzliv, både gjennom New Orleans Workshop og som musiker i Per Borthen Swing Dept Ltd og Christiania Jazzband. I dag kan han fortsatt oppleves på trombone i Christiania 12 og Christiania Jazzband.

Idéen til Oslo Jazzfestival ble unnfanget i 1984. Aage Teigen ønsket å etablere en festival tuftet på eksisterende jazzklubber i Oslo, og i 1986 ble Oslo Jazzfestival arrangert for første gang med en stab på 43 frivillige entusiaster. Takket være Teigens nøkterne budsjettering, sponsortekke, personlige innsikt i musikeres tenkemåte og ikke minst evner som personalsjef for festivalens mange frivillige medarbeidere, har festivalen vokst til et ikke bare stort, men også meget profesjonelt ledet arrangement. I dag har festivalen over 200 frivillige og et publikumstall på ca. 80 000 hvert år. Samarbeidet med byens jazzklubber står fortsatt sentralt, og siste skuddet på stammen, Blå, ble inkludert som festivalscene allerede første året klubben var operativ.

Aage Teigen mente det måtte være grunnlag for en jazzfestival også i Oslo, med tanke på at det allerede eksisterte jazzfestivaler i bl.a. Molde og Kongsberg, og at andre hovedsteder i Europa hadde sine vel etablerte festivaler. Med et budsjett på 350.000 ble Oslo jazzfestival arrangert for første gang. Til sammenligning var festivalens budsjett i 1999 på ca. 5,5 mill. kroner. I begynnelsen av 1995 ble Oslo Jazzfestival en stiftelse med ideell formålsparagraf og et styre som øverste organ. Samtidig ble Aage Teigen ansatt som daglig leder. I tillegg ble det ansatt en kontorleder, begge heltids- og helårsansatt. OJF ble etablert med eget kontor og møterom i Nye Musikkens Hus i Tollbugata 28.

De første årene ble, av forskjellige årsaker, hovedtyngden av festivalartistene hentet fra tradjazzen. Dette ga et stempel som OJF har slitt hardt med å bli kvitt, etter hvert som festivalen gjennom årene har endret og utvidet sin profil. Oslo Jazzfestival’s musikalske tilbud skal i dag gi et perspektiv som går tilbake til jazzens opprinnelse og frem mot dagens og morgendagens jazzrelaterte improvisasjonsmusikk.

Oslo Jazzfestival anno år 2004 vil fremstå som en festival med hovedvekt på kvalitet og et spekter som dekker alle former for jazz. Blant årets artister finner vi derfor navn som Aphex Twin, Russell Haswell, Xploding Plastix, Jaga Jazzist, LCD Soundsystem, Fred Anderson Trio, Phil Woods, Friko, Come Shine, Apollo, Elektro Ompaniet, Four Tet, Spektrum, Johnny Griffin, Nils Petter Molvær, Take 6, Salvatore, Sonic Mechatronik Arkestra, Bobby McFerrin, Dadafon, The Thing, Mental Overdrive, Randy Brecker/Bill Evans, The Core m/Per «Texas» Johansson, Knut Reiersrud/Bjørn Berge, Solveig Slettahjell Slow Motion Quintet og Eivind Opsvik Overseas.

På festivalens nettsider kan man lese at den musikalske profilen skal gi et perspektiv som går tilbake til jazzens opprinnelse – og frem mot dagens og morgendagens jazzrelaterte improvisasjonsmusikk. Jazzhistorien har vært og vil alltid være et viktig element for OJF, samtidig som festivalen bestreber seg på å ha et våkent øye for videreutvikling av stilarter og alternativ anvendelse av jazz, med særlig tanke på yngre improvisasjonsmusikk. Det skal videre sørges for et rimelig forhold mellom yngre og etablerte artister, norsk, nordisk og øvrig utenlandsk jazz.

Aage Teigen betegnes som en viktig skikkelse i Oslos jazz- og musikkliv, og Oslo Jazzfestival er forlengst etablert som noe av et tyngdepunkt i Oslos kulturliv. Jubilanten ble da også i 2003 behørig belønnet med Oslo bys kulturpris for sin innsats. Hele programmet for Oslo Jazzfestival kan du studere nærmere på disse sidene.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev