Elin Rosseland

Norsk Jazzforums sommerkurs

Årets sommerkurs i jazzimprovisasjon i regi av Norsk Jazzforum finner sted 1. – 8.august 2004 på Agder Folkehøgskole i Søgne. Kurset har vært arrangert hvert år siden 1979, og de kunstneriske og pedagogiske suksessene gjennom disse årene er mange. Dette bekreftes ikke minst av at musikere som Sidsel Endresen, Audun Kleive, Frode Alnæs, Christian Wallumrød og Live Maria Roggen har startet sin karriere nettopp her. Påmeldingsfristen er 31. mai, og her kan du lese om instruktørene.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

28/03/2020 Kl. 19:00

Oslo

Fatoumata Diawara

28/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Lærer-teamet på årets kurs består av noen av landets ledende jazzmusikere og pedagoger. – I tillegg er vi svært glade for å ha fått to sterke personligheter fra Sør-Afrika med på laget; André Petersen på piano og Alvin Dyers på gitar, forteller informasjonsleder Camilla Slaattun Brauer i Jazzforum.

Petersen og Dyers underviser i musikk- og jazzfag ved Universitetet i Cape Town, men også på ulike ”township”-skoler. De er blant Sør-Afrikas ledende jazzutøvere og har gitt ut flere plater og opptrådt på en rekke internasjonale festivaler.

Sommerkurset i jazzimprovisasjon passer for musikanter i alle aldre fra 17 år og oppover. Deltagerne behøver ikke å være erfarne improvisatører for å delta, men bør ha spilt noen år og beherske instrumentet sitt forholdsvis godt. Påmeldingsskjema og ytterligere informasjon finner du på Norsk Jazzforums websider, og fristen for å melde seg på er altså 31.mai 2004.

Nedenfor kan du lese om instruktørene ved årets kurs:

Elin Rosseland – vokal
Elin er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, hvor hun også har vært timelærer. I dag gir hun undervisning blant annet på Viken Folkehøgskole. Hun har fra 1980-tallet hatt flere band under eget navn, samt jobbet med bl.a. Søyr, Airamero,The Source, ESE, Helge Iberg, Marilyn Mazur og Rob Waring. Elins musikalske preferanser går i retning av moderne, europeisk jazz og fri-improvisasjon, men hun har også arbeidet mye med standard-materiale. Hun har gjort en rekke plateinnspillinger med flere ulike band, og har nylig gitt ut plata ”Moment ” med sin egen trio. I januar i år har hun turnért i Nord-Norge i regi av Ny Musikk.

Tone Åse – vokal
Tone Åse er utdannet ved konservatoriene i Tromsø og Trondheim og har også studert ved Musikkvitenskapelig institutt på NTNU. Hun har vært frilans improviserende sanger siden 1992 bl.a. som medlem av vokalensemblet Kvitretten. Har gruppa BOL (m/ Ståle Storløkken og Tor Haugerud ) som sitt hovedprosjekt, samtidig som hun deltar i forskjellige prosjekter som f.eks. Trondheim Voices, Trondheim Jazzorkester, Per Oddvar Johansen Trio, Liveband osv. Tone har også bred erfaring med musikk for barn og hun har over lengre tid gjort flere turneer med skole- og barnehagekonserter for Rikskonsertene. Hun underviser også ved Konservatoriet og Musikkvitenskapelig institutt, NTNU i Trondheim. Musikalsk jobber hun mye med improvisasjon innenfor et moderne tonespråk i grenselandet jazz/rock/ny musikk/fri impro. I mange av konstellasjonene jobber hun med elektronikk som en forlengelse av stemmen.

John Pål Inderberg – saksofon
John Pål Inderbergs musikalske profil spenner fra inntrøndersk tradisjonsmusikk via dadaistisk freebag og humoristiske verbale innslag til avansert cooljazz. Han var i sin tid medlem av New Cool Quartet som ga en norsk renessanse for 1950-tallets kollektive improvisasjonskunst og er i dag en av Norges ledende tradisjonsbærere innenfor cool-jazzen. Han kan høres med egen trio (m.bl.a. Ernst-Wiggo Sandbakk). John Pål har turnert og gjort innspillinger med bl.a. Lee Konitz, Warne Marsh, Chet Baker, Bob Brookmeyer og Gil Evans i tillegg til en mengde nasjonale og internasjonale kunstnere innenfor ulike sjangre. Totalt medvirker han på ca 100 plateinnspillinger. Til daglig er han improvisasjonslærer og seksjonsleder ved jazzlinja på konservatoriet i Trondheim.

Eckhard Baur – trompet
Eckhard Baur er utdannet ved jazzlinja på Musikkhøgskolen i Köln hos Jiggs Wigham og har også tatt klassiske studier ved Musikkonservatoriet i Mainz. Han har spilt med flere europeiske radiostorband og internasjonale artister som Bobby Shew, Benny Waters, Billy Mitchell, Bobby Burgess, Claudio Roditti, Sammy Davis Jr., Sarah Vaughan og Sinead O´Connor. I tillegg har han spilt med norske band som The Sinatra Songbook, Jens Wendelboe, Geir Lysne Listening Ensemble og Oslo Groove Company samt sitt eget band Eckhard Baur Movements. For tiden er han fast medlem i Bob Brookmeyers New Art Orchestra. Eckhard har vært leder for jazzavdelingen ved Lørenskog Musikk- og Kulturskole, og underviser nå ved Norges Musikkhøgskole.

Torgrim Sollid – trompet/kursadministrator
Musiker siden 1962, som trommeslager, trompetist, komponist og pedagog. Torgrim har spilt med bl.a. Jan Garbarek, Warne Marsh, Erling Aksdal, John Pål Inderberg, Bjørn Alterhaug og Jimmy Halperin, og har vært leder av gruppa Søyr siden 1976. Han har medvirket på en rekke plateinnspillinger, den første med Søyr i 1975 og siste tilskudd til platesamlinga kommer i år med Thomas Winther Andersens Line Up. Torgrim arbeider som førsteamanuensis i jazz-fag ved Norges Musikkhøgskole og sammen med Knut Værnes er han faglig ansvarlig for Njfs sommerkurs.

André Petersen – piano
André Petersen er født og bosatt i Cape Town i Sør-Afrika. Han fikk sin første pianotime på Universitetet i Cape Town da har var ni år gammel. Etter hvert tok han også utdanning innenfor klassisk musikk samme sted. André har spilt inn flere plater, både klassiske, jazz og R&B. Han er ofte å finne i festival-programmer både i Afrika og Europa, og til daglig underviser han i jazzpiano på University of the Western Cape, i tillegg til at han deltar som pedagog på ulike ”community projects”. Han er en glimrende pianist i moderne jazzstil, inspirert av McCoy Tyner, Bill Evans, Herbie Hancock og andre.

Alvin Dyers – gitar
Alvin Dyers er fra Cape Town i Sør-Afrika hvor han bl.a. arbeider som jazzgitarlærer på Universitetet i Cape Town og som lærer i forskjellige township-musikkskoler. Gjennom flere tiår har han vært en meget sentral utøver og pedagog innenfor det sørafrikanske musikkmiljøet. Han har gitt ut flere plater på labelen Nkomo Records ( www.allaboutjazz.com/southafrica/nkomo.htm ) og er en meget etterspurt musiker både lokalt i Cape Town og ellers.
Hver mandag er Alvin og bandet hans jamverter på den lokale jazzmusiker-klubben. Denne jammen har etter hvert blitt en av de mest kjente jazzhendelser i Cape Town, og et sted hvor mange unge musikere har startet sin profesjonelle karriere.

Knut Værnes – gitar/kursadministrator
Profesjonell musiker siden 1981, og har medvirket på plater, konserter og teateroppsetninger med bl.a. Cutting Edge, Jan Eggum, Jonas Fjeld, Sidsel Endresen, Jon Eberson og Jan Garbarek. Knut har de siste årene prioritert egne prosjekter; Knut Værnes Trio, Værnes/Danielsson Group og 4G.
Han har undervist på Norges Musikkhøgskole og på Universitetet i Oslo siden tidlig på 80-tallet. Han er også til daglig å finne som medeier, daglig leder og produsent i jazzplateselskapet Curling Legs. Sammen med Torgrim Sollid har Knut det faglige ansvaret for sommerkurset.

Terje Gewelt – bass
Terje Gewelt har i over 20 år vært en meget sentral utøver i det norske jazzmiljøet. Terje er utdannet ved Berklee College of Music (USA) og har studert hos bl.a. Jaco Pastorius og Dave Holland. Han har deltatt på i overkant av 50 innspillinger, bl.a. med Billy Cobham, Tommy Smith, Misha Alperin og Michael Schrieve i tillegg til en mengde norske musikere. Terje har gitt ut fire plater i eget navn – den siste nå i mars; ”Small World” som er innspilt delvis i Brazil. Siden 1989 har han vært bosatt i Oslo, hvor han til daglig driver studioet The Cookie Factory og plateselskapet Resonant Music. Når han ikke er opptatt med plateutgivelser er han stort sett å finne på turné i inn- og utland.

Ernst-Wiggo Sandbakk – slagverk
Ernst-Wiggo Sandbakk er musiker/universitetslektor ved Jazzlinja, NTNU Institutt for musikk, konservatorieutdanningen. Han har de siste 25 åra virket som frilansmusiker og instrumentallærer. Han har medvirket på en rekke plateinnspillinger, teateroppsetninger og turneer med flere av landets fremste musikere. I tillegg spiller han i flere band, bl. a. med Frode Alnæs og John Pål Inderberg.

Reino Ilkama – jazzhistorie og div.
Reino er gitarist, bassist og multiinstrumentalist, og underviser til daglig ved Agder Folkehøgskole i samspill, improvisasjon og jazzteori. Han spiller bl.a. i gruppa Hodge Podge, som er mest kjent for sine spesialarrangementer av Duke Ellington-låter. På kurset vil Reino undervise i jazzhistorie, samt hjelpe til i de forskjellige gruppene etter behov.

Norsk jazzforum lover en givende jazzuke med spilling, nattelange jam’er, søvnmangel, båttur, bading og musikalsk samvær sammen med omkring 70 spilleglade ungdommer i alderen 17 til 80 år.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev