Roald Helgheim 2, OJF 2003 (Foto: Ann Iren Ødeby)

Helgheim vinner jazzpris

Vinneren av Oslo Jazzfestivals pris 2003 er musikkskribent for Dagsavisen, Roald Helgheim. Helgheim tildeles prisen «for sin uttrettelige, gode og saklige informasjon om alt som skjer i Oslos jazzliv.» Prisen ble utdelt i Jakobskirken i Oslo igår, i forkant av konserten med Michael Brecker. – Jeg visste ingenting om dette, men er veldig glad for prisen, det er hyggelig å få annerkjennelse for 25 år med jazz-skriverier, sier Helgheim til Ballade.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Roald Helgheims kjærlighetsforhold til Jazzen begynte i en tid da de fleste rundt ham var mer opptatte av Elvis og The Beatles, forteller prisvinneren, som betegner engasjementet rundt jazzen like mye som en hobby som et yrke.

— Jeg vokste opp i radiogenerasjonen, der tonene fra eteren dannet en musikalsk port til verden. Jeg husker ingen spesiell artist som fikk meg hektet på jazz, men navn som sonny Rollins, Peggy Lee, Ella Fitzgerald og Frank Sinatra var viktige. Skal jeg allikevel nevne ett øyeblikk i min egen musikkhistorie, er Lionel Hamptons fremføring av «Stardust» noe jeg aldri kommer til å glemme, sier Helgheim, som lover å fortsette å skrive om jazz i 25 år til:

— Hvis jeg lever så lenge.

I juryens vurdering står følgende: «Oslo Jazzfestivals pris for 2003 innstilles av festivalens råd og utdeles til en verdig kandidat som har gjort en ekstraordinær innsats for Oslo Jazzfestival spesielt eller Oslos jazzliv generelt. Den gjør ingen rike, men med skulpturen laget av Mariann Hazeland følger masse heder og ære.

Det er ofte et problem for rådet at kandidatene er folk som har jazz som en del av sitt betalte yrke, som musiker, historiker, kritiker, formidler eller annet. I så fall skjerpes kravet til «ekstraordinær innsats» ytterligere.

I år går prisen til en person som lytter til jazz. Ikke fordi han lytter, men måten vedkommende lytter på. Gjennom årene har vi merket oss stadig mer åpne sanser, en jakt på kvalitet, en utpreget musikalsk sans og en villighet til å åpne ørene for et vidt spekter av uttrykk.

Den går til en person som har meninger om jazz. Ikke fordi vedkommende har disse meningene, men fordi de springer ut av en felles integritet, er saklige, og vel begrunnete.

Den går til en person som skriver om jazz. Ikke fordi han skriver, men måten vedkommende skriver på. Slik at vi føler at vi er der, deler hans opplevelse og føler at vi kan stole på ham.

Ja, om vedkommende slakter den konserten vi nå skal høre i morgendagens avis, vil jeg stole mer på ham enn på meg selv.

Oslo Jazzfestivals pris for 2003 går til journalist Roald Helgheim for sin uttrettelige, gode og saklige informasjon om alt som skjer i Oslos jazzliv.»

Tidligere mottakere av prisen, som først ble delt ut i 1995, er Randi Hultin, Stein Kagge, Totti Bergh, Kristian Ystehede, Laila Dalseth, Tore Jensen, Milhoud Guiderk og Eivind H. Solberg.

— Dette blir min andre Oslo-pris, jeg har tidligere fått Oslo Jazzhus’ ærespris, den gangen det eksisterte. Oslo Jazzfestivals pris har en imponerende aneliste, og å få være i selskap med de andre som har mottatt prisen før meg er svært smigrende, avslutter Helgheim.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.