Illumination

Elektronika-elite med felles hjemmeside

I helgen samles kremen av norske operatører innenfor det elektroniske musikkuttrykket på Osloklubben Blå og nabolokalet Fabrikken. Plus47.-festivalen, som startet allerede torsdag med opptredener fra blant andre Eivind Aarset og Doc L jr, markerer oppstarten av en felles hjemmeside for syv labeler og en rekke norske artister.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Med eliten av norsk house, tekno, drum’n’bass, elektronika, drill`n`bass og støy på scenene ved Akerselva, skyter aktørene fra plateselskap som Love OD og Smalltown Supersound i gang et samarbeidsprosjekt om en felles site for sentrale aktører i norsk elektronisk musikk – og med det sentrale aktører i samtidens norske populærmusikalske uttrykk. Initiativtakerene til disse hjemmesidene har vært Per Martinsen og Aggie Frost Peterson. De forteller her om hvordan disse hjemmesidene skal fungere, og hva som er tanken med dem og den forestående festivalen.

— +47 er en sak vi startet for å samle norske elektroniske artister av bra kvalitet på et sted. Bakgrunnen for opprettelsen av denne hjemmesiden er at vi ofte får tilbakemelding fra folk i norge og utlandet. De gir uttrykk for at det er vanskelig å orientere seg og å finne frem i jungelen av norsk musikk. De fleste artistene på den elektroniske scenen har masse prosjekter og alias som de opererer under, så det er lett å forstå forvirringen, kommenterer plate- og konsertaktuelle Aggie Peterson til Ballade.

Ideen er et resultat av mye turnering i inn- og utland, og en genuin interesse for å skape gode levevilkår for norske artister og et miljø for artister som jobber med elektronisk musikk.

— Når vi spiller live eller Dj’er får vi ofte spørsmål om hvor folk kan finne lignende musikk. Det skal være et bra sted å samle alle artister på. Poenget er at artistene – eller deres apparat- selv må stå for innhold. På våre sider kan artister bruke navn og passord og legge inn sin egen informasjon om sin musikk og linke videre til andre relevante steder. Det er også åpning for å legge inn musikk og videofiler, forteller Aggi Frost Petersen om den nystartede plus47-nettsiden.

Tanken er at samhold gir styrke og at man ved å snakke fint om hverandre og informere om en større del av det norske musikkkartet kan få spredt musikken til flere.

— Vi vil oppnå dette gjennom å stå samlet. Dette med en felles front er egentlig ikke så interessant her hjemme hvor forholdene er relativt små og oversiktlige, men mer et verdifult redskap til bruk ute i verden. Alle har vi spredte nettverk i utlandet som vi har opparbeidet oss. Nå ønsker vi å samle alle disse små med en felles infokanal. Det er et tegn i tiden at folk har begynt å jobbe litt mer i allianse. Dette er sunt for de mindre selskapene som må slåss mot de store majorselskapene og deres artister om oppmerksomheten. Vi merker nå at indieselskapene og -artistene har stor kraft, og klarer seg bedre enn tidligere. Mange små gir en større kraft i lag. I denne alliansen vil jeg si at vi representerer mye av det som skjer i norsk musikkliv i dag. Vi er selvsagt også opptatt av teknologi, og vil være først med å forske og å prøve ting. Dette med moderne teknologi er en interessant problematikk. Streaming og lignende åpner for dekking av events og gir større handlefrihet enn før.

Hva kan artistene hente ut av dette?

— Noe av det artistene og plateselskapene kan vinne gjennom en slik felles hjemmeside, er at man får lavere oppstartkostnder. Noe som var mer relevant for en stund siden, ettersom de fleste nå har egen dekning. De av oss som reiser litt rundt i verden, opplever fort at det første spørsmålet dreier seg om hvor man kan få vite mer. Selvfølgelig skal man passe seg litt for å konstruere en hype, men det er greit å kunne informere eventuelle interesserte i Malaysia. Det blir også lettere for artistene å holde kontakten internt. De som er med her er i stor grad venner og kjente, som har det til felles at de farter og reiser mye. En slik felles hjemmeside gjør det lettere å holde kontakt, hjelpe hverandre og orientere om hva som skjer. Gjennom en slik felles mailing- liste får man organisert miljøet. Her kan du logge deg inn å legge inn ny informasjon, hvor du nå måtte befinne deg, om det er på en internettcafe i Shanghai eller mer lokalt.

Hva tror du dere kan hente fra hverandre og hverandres nettverk?

— Vi har hatt ute et prøveprosjekt for denne siden i rundt ett år hvor folk har kunnet registrere seg og melde seg på en mailingliste for sidene. Vi får mye mailer fra folk som vil være med og motta informasjon. Dette er både journalister og privatfolk som er sultne på informasjon. Noen av disse har kanskje hørt om Nils Petter Molvær, men er åpne for å høre musikken til noen av de andre artistene og plateselskapene som siden har lenker til, kommenterer Per Martinsen.

–En annen ting er at det etterhvert har blitt så ufattelig mye på nettet. om man søker for å finne en ting får man oftest så mange hits at man finner ingenting. Plus 47 skal og så være en hjelp slik at man kan sortere noen referanser og gjøre det lettere å finne det man er på jakt etter. Dette oppnår man ved at sidene har en helt tydeklig profil, forklarer Aggi Frost Petersen.

— Det kan også være snakk om løsere samarbeid artistene i mellom på andre områder. Dette finner vi ut av etterhvert som vi kommer i gang med sidene, forteller Petersen.

Initiativtagerne er opptatt av at dette skal være en dynamisk side og at det er de involverte som skal bestemme hvordan alliansen og hjemmesiden kan brukes.

— Det er viktig å se an hva som skjer med siten i begynnelsen, og å være åpen for å se hvor det bærer. Vi begynner med å forsøke å få ut litt informasjon om artistene og musikken. Opprettelsen av denne hjemmesiden vil åpne for ny måter å tenke på. Denne typen koalisjon gjør at vi kan ta raske avgjørelser uten å være redd for å tape ansikt eller penger slik større plateselskap ofte kan være. Jeg ser derfor for meg at det kan bli aktuelt å levere musikk til nettet. Det kan også være snakk om å lage en samlecd. Vi får la tiden vise hvilke ting vi går sammen om. Dette blir som Nord-Trøndelag Samvirkelag; et felleseie som alle kan gå inn i og bruke tjenestene til, forklarer Per Martinsen.

Hva er + 47-artistene har felles?

— Det som er felles for de som er med er ikke en musikalsk stilart, selv om mye av dette er ganske likt i så måte. Det er vel i mye større grad slik at vi som er med har en felles attityde og en klar profil med det som vi gjør. Vi vet hva vi liker og hva vi ikke liker. Vi søker kvalitet og velger ikke de mest lettvinte veiene til suksess, selv om det er muligheter for å bløffe seg frem i denne bransjen. I tillegg har alle jobbet veldig selvstendig og stått for sine ting fra bunnen.

Hva er bakgrunnen for at det også blir arrangert festival?

— Denne festivalen dro vi i gang fordi det bød seg en sjanse da den siste som ble med på samarbeidet, Joakim Haugland fra Smalltown Supersound, snakket om muligheten for å gjøre noe slikt under vår første prat. Han jobbet da allerede i utgangspunktet med en ide om en festival for elektronisk musikk i Oslo i denne perioden. Her åpnet det seg en sjanse til en markering med ressursene her gøy gavner alle sammenkomst hyggelig, avslutter Martinsen.

Hjemmesidene til plus47 finner du her, med base i selskapene Ellet, Footnotes, Frostworld, Jazzland, Love OD Communication, Smalltown Supersound, Tellektro og Telle Records. Fredag opptrer Kim Hiorthøy og Frost, samt DJene Annie, Strangefruit og Telle på Blå, mens du på Fabrikken kan få med deg Planet Noise, Jesus Christer & Cotttonhead, Ost & Noa. Lørdag blir det konserter med Martin Horntveth, Bjørn Torske og Datarock på Blå, mens Mental Overdrive, Skatebård, DJ Beyond og DJ Urb sørger for festivitetene på Fabrikken. Begge dager starter konsertene klokken 21.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev