Hakon Kornstad og Ingrid Brattset Foto: Norsk Jazzforum / Francesco Saggio

Buddy-pris til Håkon Kornstad

Saksofonist, operasanger og komponist Håkon Kornstad er tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse for 2015.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Buddy-prisen ble tildelt Håkon Kornstad i forkant av hans konsert med Tenor Battle på Nasjonal jazzscene i Oslo fredag 4. mars. Prisen ble overrakt av styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset.
– Det er en stor glede å tildele Håkon Kornstad Buddy-prisen for 2015. Han har gjennom mange år vist seg som en nyskapende og uredd musiker som har krysset mange musikalske grenser og åpnet nye dører til et større publikum. I Norsk jazzforum har vi hatt gleden av hans engasjement i og for det samlede norske jazzmiljøet, sier Ingrid Brattset i en pressemelding.
Buddy-mottakere viser høydepunktene i norsk jazz
Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Med prisen følger en statuett av trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.
Styrets begrunnelse:
«Håkon Kornstad (f. 05.04 1977 i Bærum) har vært med på å prege norsk jazz siden slutten av 90-tallet da han var med å starte Wibutee på jazzlinja i Trondheim. Han har gjennom karrieren samarbeidet med musikere som Sidsel Endresen, Bugge Wesseltoft, Ingebrigt Håker Flaten, Håvard Wiik og Anja Garbarek. Sammen med Paal Nilssen-Love og Mats Eilertsen utgjorde han Kornstad Trio, som i 2002 mottok Kongsberg Jazzfestivals pris, «Vital-prisen».
Håkon Kornstad har vært en viktig fornyer av jazzbegrepet – fra tidlig i karrieren med bandet Wibutee, som solosaksofonist, og nå i nyere tid; prosjektet Tenor Battle hvor Kornstad har fusjonert opera og jazzmusikk til sitt helt personlige, unike uttrykk. Spranget fra posisjonen som ledende jazzsaksofonist til profesjonell, utøvende operatenor er stort og vitner om en uredd og utforskende musiker. Tenor Battle har vært en suksess og har vært framført på både jazzklubber og klassiske scener. I 2013 gjorde Kornstad en duokonsert med den amerikanske saksofonisten Joshua Redman i ærverdige Wigmore Hall i London.
Kornstad har hatt et engasjement for det norske jazzmiljøet også utenfor sitt musikalske virke. Han har vært styremedlem i Norsk jazzforum fra 2009 til 2013, og som grafisk formgiver for klubben Blå, plateselskapene bp og Jazzland og for Nasjonal jazzscene har han satt sitt preg på jazzen også visuelt.
Håkon Kornstad er utdannet på jazzlinja ved NTNU i Trondheim, og i 2013 ble han utpekt som NTNU-ambassadør, en tittel som årlig tildeles en jazzartist eller -gruppe som på en fremragende måte fungerer som ambassadør for NTNU og jazzmiljøet i Trondheim.
Men et sterkt personlig- og organisatorisk engasjement, og en musikalsk tilnærming til jazzen som både utfordrer og utvikler, tildeles Håkon Kornstad Buddy-prisen for 2015.»
Om Norsk jazzforum
Norsk jazzforum (Njf) er en medlems- og interesseorganisasjon som samler det norske jazzmiljøet, og som skal arbeide for å fremme den norske jazzens vilkår kulturpolitisk og kunstnerisk. Organisasjonen representerer i dag 24 jazzfestivaler, 83 jazzklubber, 124 storband, 644 profesjonelle musikere, 91 jazzstudenter, Nasjonal jazzscene og 5 regionale jazzsentre; Østnorsk jazzsenter (Oslo), Sørnorsk jazzsenter (Arendal), Vestnorsk jazzsenter (Bergen), Midtnorsk jazzsenter (Trondheim) og Nordnorsk jazzsenter (Bodø).

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.