Alice Babs

Alice Babs til Oslo Jazzfestival, Nancy Sinatra til Øya

To vidt forskjellige artister, som begge er botimot legender innen sine respektive genre, er på vei til Oslo i begynnelsen av august: Alice Babs opptrer på Oslo Jazzfestival 5. og 6. august, mens Nancy Sinatra inntar Øyafestivalen lørdag 10. august.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

— Alice Babs hadde egentlig trukket seg tilbake og bosatt seg i Spania, forteller daglig leder for festivalen, Aage Teigen. – Det var hennes gamle akkompagnatør, pianisten Nils Lindberg, som for et par år siden fikk lokket henne med på et comeback. Fortsatt takker hun bare ja til noen få invitasjoner i året, så vi er selvfølgelig kjempeglade for at Oslo Jazzfestival var blant de heldige i år.

— Ryktene om begivenheten hadde så vidt begynt å spre seg, da festivalsekretariatet fikk de første billettbestillingene, forteller Teigen. Han oppfordrer derfor alle som vil sikre seg plass til ikke å drøye for lenge. Foruten vokaldronningen selv og pianist Lindberg er det et elitelag av svenske musikere som stiller på podiet i Oslo konserthus 5. og 6. august: Fem saksofonister pluss bassist og trommeslager. Konferansier under de to konsertene er underholder og jazzentusiast Jon Skolmen.

Alice Babs debuterte allerede som tenåring og ble umiddelbart aksepterte som et kjempetalent. Det store gjennombruddet kom i 1940 med filmen «Swing It, Magistern», som sørget for at hun snart var like populær over hele Norden. Verden forøvrig fikk for alvor øynene opp for henne under jazzfestivalen i Paris i 1949. Av andre toppunkter i karriere må nevnes samarbeidet med Svend Asmussen og Ulrich Neuman i gruppen «Swe-Danes». Og ikke minst møtet med Duke Ellington i 1963; et musikalsk partnerskap som skulle vare helt frem til hans død i -84 og som toppet seg med de berømte «Sacred Concerts», i stor grad skrevet for Alice Babs’ stemme. De gjorde flere plater sammen og den svenske vokalisten var med på konserter med Ellingtons storband både under Newport Jazzfestival og i Westminister Abbey i London.

Nancy Sinatra er drøyt 15 år yngre enn sin svenske kollega, men har likevel rukket å fylle 60 med ganske god margin. Hennes far var naturligvis en av jazzens aller største sangere, men Nancy Sinatra var nok aldri i nærheten av å matche hans vokaltalenter. Til gjengjeld hadde hun serie hits i tiden 1966 til 1968 som i seg selv har gjort henne til en slags fiksstjerne på pop-himmelen, der titler som «These Boots Are Made For Walking», «Sugar Town,» «Lightning’s Girl,» «Lady Bird», «Summer Wine» og «Some Velvet Morning» alle var resultatet av et kreativt samarbeid med Korea-veteranen og låtskriveren Lee Hazlewood. Hennes aller største hit var likevel «Somethin’ Stupid», som var en elskovsduett mellom far og datter Sinatra. Med sin – etter datidens målestokk – spenstige sceneopptreden ble Nancy Sinatra i noen hektiske år noe av et sekstitallsikon, som også etter sin glanssperiode har fortsatt å inspirere yngre, kvinnelige musikere. Madonna, Kim Gordon fra Sonic Youth og Kim Deal fra The Pixies er alle blant fansen hennes, i likhet med en rekke garasjemusikere fra hele verden.

— Vi finner i grunnen ikke ord for å beskrive hvor stort det er for oss å kunne presentere Nancy Sinatra på Øyafestivalen 2002, sier en entusiastisk Christian B. Østlie i sakens anledning. – Vi har også fått beskjed om at folk fra Blondie blir å se i bandet hennes når de entrer Enga i Middelalderparken lørdag 10. august.

Nancy Sinatra vil opptre på Sjøsiden i Middelalderparken i åttetiden lørdag, og deler scene med bl.a. Furia, Vidar Vang, The Ricochets og Will Oldham. Kvelden vil for øvrig bli bragt i havn av Motorpsycho, som vil gå på scenen ca. klokken 21.45.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev