Ulla Pirttijärvi

Samisk til Oslo

Ulla Pirttijärvi slipper soloplate neste år, og gir nå bort sin nye låt gratis for nedlastning.

Kalender

Førstkommende søndag kommer Ulla Pirttijärvi til Parkteateret scene i hovedstaden. Den samiske artisten holder sin første konsert i Oslo på mange år, og anledningen er hennes nye singel ”Nieida” (samisk for ”jente”) som slippes nå, og er tilgjengelig gratis via hennes hjemmeside.

Med seg på denne konserten har Pirttijärvi Frode Fjellheim (keyboards), Andreas Haddeland (gitarer) og Stian Larssen (trommer).

Ulla Pirttijärvi bor i Utsjoki, på den finske siden av Tanaelven. Hun har holdt på som artist siden begynnelsen av 90-tallet, og har etter hvert fått en solid tilhengerskare over store deler av verden.

Pirttijärvi tilhører Salkuid-slekten, og vokste opp ved Enare-elven, på det lille reindriftsstedet Angel, mellom Inari og Karigasniemi.

— Da jeg gikk på skolen hadde vi en barnemusikkgruppe – Angel Nuorat. Med den dro vi blant annet til ulike festivaler i Norge, Finland og Sverige. Til samiske steder. Jeg hørte mye joik, også fra min onkel, og ble etter hvert veldig interessert i tradisjonell musikk, sier Pirttijärvi om årsaken til at hun startet med musikk.

— Da jeg var 16 år spurte teatergruppa Beaivvas om jeg kunne framføre Mari Boines musikk – som joiker og skuespiller. Det var på den tiden jeg begynte å lage mine egne sanger. Jeg havnet etter hvert på en teaterskole i Finland, og laget min første gruppe med Annel-Neieddat. Den het ”Angelit” og vi ga ut vår første CD i 1991. Den førte til mye turnering, og vi fikk mye oppmerksomhet i så vel Finland som i deler av Europa. Jeg begynte som soloartist i 1994. Noe av det første jeg gjorde var å lage en cd- og bok med samisk barnemusikk; ”Hongong Dohkka”.

Den kom ut i 1995 og ble blant annet belønnet med pris fra Samerådet.

Etter dette har Ulla Pirttijärvi gitt ut soloplatene ”Ruossa Eanan” og ”Mattarahkku askai” med musikk inspirert av livet i Sameland, og av livet i Angel og Utsjoki. Ny soloplate kommer på nyåret.

Singelen kan lastes ned her. På disse sidene er det også mer stoff å lese om denne artisten. Konserten i Oslo finner sted søndag klokken 20.00.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Produksjon og plansjef

Carte Blanche

Kulturskolelærer, fiolin

Drammen kulturskole

Kulturskolelærer, klarinett

Drammen kulturskole

Organist

Kvinesdal kirkelige fellesråd

Akkompagnatør ved Unge Talenter

Barratt Due musikkinstitutt

Direktør

Teater Ibsen

Produsent

Oslo Circles

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig

Stiftelsen Oslo Jazzfestival

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev